Militarii ruși au furat toaletele dintr-un oficiu poștal din Harkov înainte să fugă. Ucrainenii continuă să inainteze

Militarii rusi au furat toaletele dintr-un oficiu postal din Harkov, anunta corespondentul The Wall Street Journal in Ucraina.

„Compania postala ucraineana a aflat ca rusii au furat toaletele din sucursala sa din regiunea Harkov”, a anuntat jurnalistul Yaroslav Trofimov.

Trupele ucrainene au continuat sa inainteze in regiunea nord-estica Harkov, pe malul drept al raului Oskil, inregistrand unele succese si in provincia Donetk, relateaza marti agentia DPA.

Orasul Piski-Radkivski, care inaintea invaziei ruse avea circa 2.000 de locuitori, este din nou sub control ucrainean, au transmis in noaptea de luni spre marti autoritatile de la Kiev pe Telegram, intr-un mesaj insotit de fotografii cu tehnica militara rusa distrusa.

Mai devreme, Statul Major ucrainean a raportat bombardamente rusesti asupra localitatii Kupiansk-Vuslovii, la circa 40 de kilometri catre nord, confirmand astfel indirect relatari conform carora si aceasta ar fi fost recucerita. La Kupiansk-Vuslovii se afla un important nod feroviar pe malul drept al raului Oskil.

In urma contraofensivei ucrainene lansate la inceputul lunii septembrie in provincia Harkov trupele ruse s-au retras in spatele liniei formate din cursurile de apa Oskil si Siverski Donet. Insa par sa nu fi reusit sa tina nici aceasta linie, intrucat trupele ucrainene sustin ca au inregistrat succese si in provincia Donetk, situata la sud de Harkov, si ca au ajuns, tot catre sud, la cativa kilometri de provincia Lugansk, ocupata aproape integral de trupele ruse.

Lansarea initiala a unei contraofensive ucrainene in sud a determinat trupele ruse sa mute in graba trupe si echipamente din Harkov catre provinciile sudice Herson si Zaporojie, ceea ce a permis ulterior succesul contraofensivei ucrainene in provincia nord-estica.

Insa actiunile militare ucrainene din sud sunt cu totul alta poveste fata de cele din nord, scrie New York Times intr-un reportaj realizat in Ucraina. Discutiile cu zeci de comandanti, soldati, medici, responsabili locali si cetateni obisnuiti ilustreaza o campanie militara mult mai dificila si costisitoare in vieti omenesti.

Guvernul ucrainean nu dezvaluie date despre propriile pierderi, dar soldatii si comandantii ucraineni intervievati spun ca sufera pierderi ”mari” si ”masive” pe campul de lupta. Intr-un asalt recent, ”am pierdut 50 de oameni in doua ore”, spune un soldat ucrainean care a cerut sa i se pastreze anonimatul. Intr-un alt loc, continua acelasi soldat, sute de soldati ucraineni au fost ucisi sau raniti in timp ce incercau sa elibereze un singur sat, care inca este in mainile rusilor.

In toata zona ocupata din sud, trupele ruse si-au construit pozitii defensive greu de trecut, precum transee in zig-zag de-a lungul canalelor de irigatii, buncare fortificate si inclusiv transee pentru tancuri sapate cu buldozere si acoperite cu placi de beton, de unde rusii pot trage cu artileria din pozitii dificil de lovit pentru trupele ucrainene.

Daca in nord-est armata rusa si-a neglijat pozitiile, in sud este hotarata sa mentina aceste teritorii cucerite in apropierea peninsulei Crimeea. Cu toate acestea, armata ucraineana reuseste sa castige teren si in contraofensiva din sud, dar intr-un ritm lent, si se afla sub presiunea timpului pentru ca sezonul ploios din octombrie risca sa faca dificila inaintarea pe terenurile mlastinoase.

Focul care arde neîncetat de 4.000 de ani. Nu se stinge nici când plouă sau ninge

„Muntele care arde”, aflat în peninsula Absheron din Azerbaidjan, a primit acest nume din cauza unui foc care arde neîncetat, relatează CNN.

Burning mountain in Yanar Dag, near Baku. Azerbaijan.

„Acest foc arde de 4.000 de ani și nu s-a stins niciodată. Nici chiar ploaia, zăpada, vântul nu îl sting”, spune spune Alieva Rahila, ghid turistic la versantul Yanar Dag.

Efect secundar al rezervelor abundente de gaze naturale ale țării, care uneori se ajung la suprafață, Yanar Dag este unul dintre numeroasele focuri alimentate din subteran și care i-au fascinat și înspăimântat pe oameni de-a lungul mileniilor.

Exploratorul venețian Marco Polo a scris despre fenomenul misterios când a trecut prin Azerbaidjan în secolul al XIII-lea. Alți comercianți de pe Drumul Mătăsii au adus veștile despre flăcări în călătoriile lor prin alte țări.

Acesta este motivul pentru care țara și-a câștigat supranumele de „țara focului”.

Astfel de focuri au fost numeroase în Azerbaidjan, dar pentru că au dus la o reducere a presiunii gazului în subteran, interferând cu extracția comercială a gazelor, majoritatea au fost stinse.

Yanar Dag este unul dintre puținele exemple rămase și poate cel mai impresionant.

La un moment dat, a jucat un rol cheie în vechea religie zoroastriană, care a fost fondată în Iran și a înflorit în Azerbaidjan în mileniul 1 î.Hr.

Pentru zoroastrieni, focul era o legătură între oameni și lumea supranaturală și un mediu prin care se pot dobândi înțelegerea și înțelepciunea spirituală. Este purificator și susține viața și este o parte importantă a ritualului religios.

Astăzi, cei mai mulți turiști care ajung la Yanar Dag vin mai degrabă pentru spectacol decât pentru împlinire religioasă.

Experiența este cea mai impresionantă noaptea sau iarna. Când ninge, fulgii se dizolvă în aer fără să atingă pământul, spune Rahila.

Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground
Yanar Dag
Burning mountain, Yanar Dag, Azerbaijan
Yanar Dag, the burning mountain, in Baku Azerbaijan, a continuing natural gas fire showing the deposits below ground, cold tourists getting close
Yanar Dag

Incident în vamă: O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor

Incident la granița României cu Ucraina, în punctul de trecere al frontierei din Vicovu de Sus. O femeie din Ucraina a intrat cu mașina în ghereta de control a polițiștilor de frontieră.

pompieri langa o masina implicata in accident

Aceasta a vrut să ajungă în România, dar polițiștii au observat că mașina nu era în regulă din punct de vedere tehnic pentru a circula în siguranță. I s-a permis accesul, dar fără autoturism, așa că a hotărât să întoarcă mașina și să revină în Ucraina, conform Digi24.ro.

A fost momentul în care sa lovit ghereta cu mașina. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere.

SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul mesaj a fost citit de pe un telefon care cântărea peste două kilograme

S-au împlinit 30 de ani de când a fost trimis primul SMS, un mesaj test care conţinea urarea: „Crăciun fericit!” şi care a fost recepţionat pe un telefon mobil care cântărea două kilograme şi 100 de grame, scrie BBC.

Primul SMS

SMS-ul a fost trimis de pe un computer de angajatul britanic al unei firme de telefonie către şeful său, posesorul unui dispozitiv mobil de tip Orbitel 901, care se afla la o petrecere de Crăciun şi care nu a răspuns.

Mesajul, însă, devenit faimos între timp, a fost vândut, anul trecut, la licitaţie, sub forma unui token nefungibil (NFT) cu suma de 132.680 de euro.

SMS

Tehnologia SMS a început să fie dezvoltată încă din anii ’80, însă primul mesaj a fost trimis pe 3 decembrie 1992.

Obiceiul de a trimite mesaje scrise, de pe telefon, în locul apelurilor vocale, a prins, îşi aminteşte Nigel Linge, profesor de telecomunicaţii la Universitatea din Salford, chiar dacă tastaturile de tip „qwerty”, pe telefoane, erau rare.

„Telefoanele mobile erau proiectate pentru apeluri vocale şi pentru primirea mesajelor, nu pentru scrierea lor”, spune acesta.

Oamenii s-au obişnuit însă repede cu sistemul de scriere de pe o tastatură numerică, care presupunea apăsarea în mod repetat a unei taste pentru a ajunge la o literă anume.

„Obiceiul s-a răspândit iute ca focul şi în scurt timp oamenii scriau pe tastatura numerică la fel de repede ca pe o o tastatură clasică”, îşi aminteşte Ben Wood, analist şef la o firmă de consultanţă în tehnologie.

„În prezent, oamenii petrec mai mult timp uitându-se la telefon decât vorbind la ele. SMS-ul a dus la această tranziţie”, a adăugat acesta.

sursa

Recomandări pentru oameni în cazul unui atac nuclear
Articolul anterior
Cum i-a trecut unei propagandiste ruse înfocate cheful de a mai susține războiul după ce femeile au fost luate de pe stradă pentru a fi trimise pe front
Articolul următor