Ministerul Educației: ,,Toți elevii vor fi promovați în anul următor, cu cel puțin două note”

Medii încheiate în baza rezultatelor din primul și al doilea semestru, înscrierea în clasa I, fără certificate medicale și patru discipline vocaționale noi la treapta de liceu. Despre acestea, dar și alte decizii importante despre finalizarea anului de studii a anunțat astăzi ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, în cadrul unui briefing de presă.

separator

În mesajul său, ministrul Igor Șarov a afirmat că perioada de redeschidere a școlilor va fi decisă, ținând cont de interesul superior al copilului și aspectele generale de sănătate publică, în baza evaluării beneficiilor și riscurilor aferente, a informațiilor intersectoriale și dovezilor specifice contextului, inclusiv factori educaționali, de sănătate publică și socio-economici.

Privind finalizarea anului de studii 2019-2020 în învățământul general, oficialul a subliniat că tezele semestriale din sesiunea de vară au fost anulate. Tuturor elevilor le va fi încheiată situația școlară și vor fi promovați în anul următor în baza rezultatelor obținute în semestrul I și a rezultatelor în semestrul al II-lea cu cel puțin două note, incluzând perioada învățării la distanță.

Referitor la examenului național de Bacalaureat, oficialul a reiterat că o decizie definitivă în acest sens va fi adoptată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării după finalizarea stării de urgență, respectiv 15 mai. „Ministerul este extrem de responsabil și va adopta cea mai corectă decizie, astfel ca și în acest an dificil, copiii să poată absolvi liceul cu demnitate și să aibă o diplomă recunoscută internațională.”, a afirmat Igor Șarov.

În învățământul profesional tehnic, media semestrială a elevilor va fi calculată în baza notelor acumulate pe parcursul semestrului. Toți elevii vor fi promovați în următorul an de studii, iar pentru cei care au obținut o medie mai mică decât 5,00 se va organiza, după revenirea la studii, o perioadă suplimentară de recuperare. Examenele de calificare urmează a fi desfășurate în condițiile prevederilor Ordinului 1127/2018, după revenirea la studii în termenele stabilite de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării”.

În privința finalizării anului academic în instituțiile de învățământ superior senatele universitare urmează să decidă asupra modalităților de finalizare a studiilor superioare de licență, care au incluse și anumite examene la unele programe de studii superioare, în afară de tezele de licență. În același timp, prin derogare de la anumite prevederi ale Regulamentului-cadru privind organizarea examenului de finalizare a studiilor superioare de licență, a Planului-cadru pentru studii superioare Ministerul va propune: pentru anul universitar 2019-2020, pe perioada situației de urgență, cu respectarea calității procesului educațional, susținerea examenului și/sau tezei/proiectului de licență online, în baza unei metodologii aprobate de către senatul universitar.

În privința atestării cadrelor didactice, ministrul Igor Șarov a precizat că sesiunile republicane/ raionale/ municipale de atestare în vederea conferirii gradelor didactice și manageriale doi, întâi și superior se vor desfășura în luna iunie, în baza unui orar stabilit de minister sau după caz de organele locale de specialitate în domeniul învățământului, iar procedura de confirmare a gradelor didactice și manageriale doi, întâi și superior se va efectua în luna iunie, în baza evaluării interne consemnate în procesul-verbal al ședinței Consiliului pedagogic și extrasului din portofoliul de atestare prezentate în format electronic membrilor Comisiei republicane de atestare sau după caz membrilor Comisiei raionale/ municipale de atestare.

De asemenea, în cadrul briefingului, ministrul Igor Șarov a vorbit despre actualizarea de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a ofertei curriculare opționale prin inserția a patru discipline vocaționale la treapta de liceu și anume: Conducerea autovehiculului: Comportament și siguranță; Descoperă Moldova. Ghid pentru Republica Moldova; Profesiile domeniului IT: Dezvoltator de programe (Software developer); Design grafic; Inteligență artificială; Introducere în Securitate IT și Voluntar pentru Educație. Disciplinele vor avea un impact, în primul rând, educațional, determinat de o necesitate de a se adapta realităților din societate, și nu în ultimul rând socio-economic pentru a avea o orientare profesională și să creeze posibilități de certificare.

La final, ministrul Educației, Culturii și Cercetării a mulțumit cadrelor didactice pentru deschidere și promptitudine către adaptarea învățării la distanță.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Peste 300.000 de britanici s-au lăsat de fumat, de teama coronavirusului
Articolul anterior
Înscrierea elevilor în clasa întâi. Nu este obligatorie prezentarea certificatului medical
Articolul următor