Ministerul Justiției neagă sabotajul în cazul extrădării lui Ilan Șor din Israel

Ministerul Justiției respinge acuzațiile privind presupusa tergiversare a procedurii de solicitare a extrădării lui Ilan Șor și dă asigurări că au fost întreprinse toate acțiunile necesare, conform competențelor legale și în termenele stabilite, în interesul statului. Comentariul Ministerului Justiției vine ca urmare a declarației șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, precum că Ministerul Justiției a sabotat procedura de extrădare a lui Ilan Șor din Israel, transmite IPN.

„Ministerul apreciază eforturile instituțiilor de drept în asigurarea transparenței, însă subliniază că orice comunicare publică trebuie să fie obiectivă și bazată pe documente oficiale”, se arată în comentariul ministerului.

Ministerul Justiției precizează că la 14 februarie 2020 a transmis autorităților israeliene cererea oficială de extrădare, după confirmarea intrării lui Ilan Șor pe teritoriul Israelului, iar în august 2021 Ministerul Justiției a răspuns solicitărilor părții israeliene, furnizând informațiile și documentele suplimentare necesare.

În perioada noiembrie 2021 – noiembrie 2022 au fost transmise două solicitări suplimentare către Israel privind stadiul examinării cererii de extrădare. La 19 aprilie 2023, după pronunțarea deciziei definitive a Curții de Apel Chișinău privind condamnarea lui Ilan Șor, Ministerul Justiției a informat autoritățile israeliene și a solicitat urgentarea desfășurării procedurii.

La 3 iulie 2023, odată cu recepționarea deciziei motivate a Curți de Apel, Ministerul Justiției a asigurat traducerea actului în engleză. Decizia a fost expediată oficial către autoritățile israeliene, iar cererea de extrădare inițială a fost actualizată și completată cu noi circumstanțe, inclusiv cu recomandări primite de la Procuratura Anticorupție. În decembrie 2023, Ministerul Justiției a transmis încă o solicitare către autoritățile israeliene, pentru a clarifica stadiul de examinare a cererii.

Ulterior, Ministerul Justiției a fost informat despre intrarea lui Ilan Șor pe teritoriul Federației Ruse. Astfel, la 16 februarie 2024, a fost transmisă cererea oficială de extrădare către Procuratura Generală a Federației Ruse. Totodată, Ministerul Justiției și-a exprimat disponibilitatea de a furniza orice documente suplimentare necesare pentru facilitarea procesului de extrădare.

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că Ministerul Justiției sabotează procedura de extrădare a oligarhului fugar Ilan Șor. Ea a spus că a pregătit cererea conform formularului Comisiei Europene și ar fi agreat-o cu procurorii israelieni, însă Ministerul Justiției ar fi refuzat să trimită această versiune.

Noi detalii despre acrobata căzută de la înălțime în timpul spectacolului de la Arena Chișinău

O acrobată de origine ucraineană, în vârstă de 24 de ani, a căzut de la înălțime în timpul spectacolului „Aladdin și poveștile celor 1001 de nopți”, la Arena Chișinău, scrie Moldova1

Tânăra a fost transportată imediat la Institutul de Medicină Urgentă pentru îngrijiri medicale. Organizatorii susțin că accidentul s-a produs din cauza factorului uman și, cel mai probabil, va fi calificat drept incident la locul de muncă.

Potrivit organizatorilor, incidentul s-a produs la mijlocul spectacolului și nu are legătură cu vreo defecțiune a echipamentului utilizat.

La fața locului au intervenit medicii de pe ambulanță pentru acordarea primului ajutor. Ulterior acrobata a fost transportată la Institutul de Medicină Urgentă. Solicitată de Moldova 1, purtătoarea de cuvânt a instituției, Dorina Arsene a declarat că tânăra este conștientă și este supusă investigațiilor. După incident a avut loc o pauză tehnică, iar spectacolul a continuat.

„Ea era conștientă, adică înțelegea ce se întâmplă. Partenerul ei a scăpat-o în timpul executării elementului acrobatic. Nu e vorba despre o defecțiune a echipamentului, este vorba de o înălțime de circa trei metri”, a precizat Artur Suhih. Organizatorul a precizat că, din spusele medicilor, tânăra nu are leziuni interne, nici la cap, i-au fost afectate doar picioarele.

Potrivit poliției, pe caz a fost inițiată o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele producerii incidentului.

Sergiu Mocanu este pilotul avionului care a aterizat forțat la Hâncești. Ce s-a întâmplat?

Un avion de mici dimensiuni a fost nevoit să aterizeze de urgență pe un câmp din apropierea orașului Hâncești.

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că a fost informată telefonic despre acest incident și că, în urma procedurilor standard, Biroul de Investigare al Accidentelor și Incidentelor în Transporturi va demara o anchetă.

Pilotul avionului era Sergiu Mocanu, care a declarat pentru Moldova 1 că a pierdut tracțiunea și a fost nevoit să aterizeze de urgență într-un câmp.

Pilotul avionului, Sergiu Mocanu, a spus pentru Moldova1, că imediat a anunțat Autoritatea Aeronautică Civilă care a venit pentru a le oferi ajutor. La bord era și un pasager, însă nimeni nu a avut de suferit.

„Ieri, în preajmă localității Hâncești, am pierdut tractiunea la avion. Eu eram la manșa avionului, am pierdut tracțiunea, am căutat un câmp unde să aterizez și am aterizat în câmp. Acum deja o să lucreze o comisie care o să analizeze problema din ce cauză s-a întâmplat defectul. O aterizare de urgență este un exercițiu pe care piloții îl fac permanent pentru că zburăm cu avioane și tehnica este tehnică”, a declarat Mocanu.

O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui spectacol la Arena Chișinău

O acrobată în vârstă de 24 de ani a căzut de la înălțime în timpul unui spectacol, la Arena Chișinău.

Potrivit Poliției, incidentul s-a produs în această seară în jurul orei 18:00. Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a organizatorilor, aceștia au informat că motivul incidentului ar fi factorul uman.

Tânăra a fost preluată imediat de un echipaj medical și transportată la spital pentru îngrijiri.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în cadrul căreia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Maia Sandu îi mulţumeşte lui Klaus Iohannis pentru ajutorul României acordat Republicii Moldova
Articolul anterior
„Cârtiță rusească”, descoperită la vârful serviciilor secrete ucrainene
Articolul următor