Ministerul Mediului îndeamnă școlile să renunțe la baloane cu heliu pentru ultimul sunet

Ministerul Mediului îndeamnă organizatorii careurilor festive prilejuite de ultimul sunet în instituțiile de învățământ gimnazial și liceal să renunțe la baloanele cu heliu. Îndemnul este adresat și unor magazine din diferite rețele comerciale, la inaugurări.

Ministerul Mediului: Renunțați la baloane cu heliu pentru ultimul sunet

Experții în domeniul avertizează că problema baloanelor umflate cu heliu, care se folosesc la diferite evenimente și festivități, este una cu consecințe nefaste asupra mediului, transmite unimedia.info.

„Aceste baloane nu sunt atât de inofensive precum se percepe, fiind confecționate din materialele care nu sunt biodegradabile, sunt de unică folosință, pot zbura la distanțe mari și pot provoca numeroase probleme mediului înconjurător, în special pentru vietățile terestre și acvatice”, se menționează într-un comentariu al Agenției de Mediu.

Conform unor studii realizate în acest sens, în dependență de materialul din care este confecționat balonul, acesta poate rămâne în aer timp de cel puțin 8-10 ore, dacă e confecționat din latex și până la câteva săptămâni, dacă sunt din folie. Totuși, mai devreme sau mai târziu, acestea se sparg, iar resturile cad în păduri, râuri, lacuri sau mări. După ce ajung în mediul înconjurător, baloanele se transformă în deșeuri, care pot ucide păsările, dar și animalele, care le percep drept hrană, sau pot cauza diferite lațuri sau capcane în care acestea se prind, înfășurându-se în jurul corpului, ceea ce duce adesea la asfixiere. Cercetătorii din Australia au descoperit că în total una din cinci păsări de mare mor în mod regulat, ca urmare a consumului unui balon.

În ceea ce privește heliul utilizat la umflarea acestor baloane, menționăm că acesta este un gaz incolor, inodor, inert, netoxic și, fiind eliberat în atmosferă, nu are niciun efect negativ asupra mediului. Totuși, heliul este o resursă neregenerabilă și nici nu poate fi creat sintetic, astfel că folosirea intensă pentru activități de agrement ar putea duce la epuizarea sa și la limitarea utilizării în alte sectoare, unde este necesar mai mult. Astfel că, în multe state ale lumii, pentru a reduce impactul asupra mediului, legislația interzice utilizarea baloanelor cu heliu în activitățile de agrement.

În Republica Moldova nu sunt prevederi ale actelor normative care ar introduce asemenea interdicții, prin urmare, autoritățile de mediu ar putea veni doar cu unele recomandări către ministerul educației și culturii, către autoritățile publice locale și către instituțiile preșcolare și școlare de a limita utilizarea baloanelor cu heliu în cadrul festivităților la sfârșit de an, în schimbul celor obișnuite, care pot fi mai ușor manipulate.

Prigojin, un nou mesaj: „Nimeni nu se va preda la cererea președintelui FSB”

Evgheni Prigojin a venit cu un nou mesaj în care a declarat că nu are de gând să cedeze. Liderul mercenarilor Wagner a menționat că nu își mai dorește ca „țara să trăiască în corupție, minciună și birocrație”.

„Nimeni nu se va preda la cererea președintelui FSB. Nu vrem ca țara să trăiască mai departe în corupție”, a declarat Prigojin.

„Când ni s-a spus că suntem în război cu Ucraina, eram în război, dar s-a dovedit că totul era furat. Acum lovesc în civili pentru că nu nimeresc. Suntem patrioți, iar cei care ni se opun sunt cei care s-au adunat în jurul gunoiului”, a mai adăugat șeful Wagner.

Primele reacții oficiale de la Kiev. Mihailo Podoliak: ,,Asistăm la începutul unui război civil în Rusia”

Consilierul al șefului biroului prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak a comentat revolta lui Evghenii Prigojin și a grupului paramilitar Wagner, afirmând că „lansarea contraofensivei ucrainene a destabilizat în sfârșit elitele rusești”, scrie BBC.

Primele reacții de la Kiev: E începutul unui război civil în Rusia

Potrivit acestuia, evenimentele se desfășoară conform scenariului despre care autoritățile ucrainene au vorbit pe tot parcursul anului trecut, transmite agora.md.

„Începutul contraofensivei ucrainene a destabilizat în cele din urmă elitele rusești, consolidând diviziunile interne care au apărut după înfrângerea din Ucraina.

Astăzi asistăm, de fapt, la începutul unui război civil. Grupul lui Prigojin cucerește instalații militare, cartiere generale și orașe întregi, întâmpinând puțină sau deloc rezistență pe parcurs, dezarmând ocazional soldați și polițiști.

Putin îl declară pe Prigojin trădător și anunță ordinele corespunzătoare către serviciile de securitate, dar nu se întâmplă nimic – o criză de control, o pierdere de facto a puterii. În același timp, Wagner își continuă marșul spre Moscova. Ucraina își continuă drumul. Spre granițele anului 1991”, a spus Podoliak.

Precizăm că, la 23 iunie, Evgheni Prigojin a acuzat ministerul rus al Apărării de un atac cu rachete asupra Wagner. Acesta a promis să răspundă și să „restabilească dreptatea în armată și în întreaga Rusie” și i-a îndemnat pe toți cetățenii ruși să i se alăture. În dimineața zilei de sâmbătă, Prigojin a anunțat că se află în Rostov și că sub controlul Wagner se află instalațiile militare din regiune, inclusiv aeroportul. Pe mai multe străzi din Rostov a fost amplasată tehnică militară și soldați. În Moscova și regiunea Moscovei a fost instituit un regim de operațiuni antiteroriste. În contextul acestor evenimente, președintele rus Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor, acuzând Wagner de trădare și amenințând cu pedepse iminente.

Atenționare pentru cetățenii moldoveni stabiliți în Rusia, în contextul ultimelor evenimente

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău le recomandă tuturor cetățenilor Republicii Moldova să evite vizitarea regiunilor ruse de la granița cu Ucraina în contextul amenințărilor de securitate existente în Federația Rusă. Având în vedere tensiunile actuale din regiune, autoritățile moldovene îndeamnă cetățenii să evite călătoriile neesențiale în aceste zone și să părăsească regiunile respective în cazul în care deja se află acolo.

Atenționare de călătorie în legătură cu situația tensionată în Federația Rusă

📍Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene recomandă tuturor cetățenilor Republicii Moldova să evite vizitarea regiunilor ruse de la granița cu Ucraina în contextul amenințărilor de securitate existente în Federația Rusă. De asemenea, se recomandă părăsirea acestor regiuni în cazul în care vă aflați deja acolo.

☎️În caz de forță majoră, cetățenii Republicii Moldova pot apela linia telefonică de urgență a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă: +7 929 964 9079.

Profitul Gazprom a scăzut cu 40% în anul 2022
Articolul anterior
Kremlinul reintroduce „comunismul științific” în universitățile Rusiei. Cum va arăta ”nouă intelectualitate patriotică”
Articolul următor