Ministerul Sănătății avertizează: Situația devine critică. Au fost reactivate 500 de paturi pentru pacienții cu Covid-19

Situația epidemiologică la nivel național este una nefavorabilă, înregistrându-se în ultimile 3 săptămâni o creștere alarmantă a numărului de cazuri noi de Covid-19, informează Ministerul Sănătății. Totodată, este în creștere și numărul de cazuri grave, care necesită internare în instituțiile medico-sanitare spitalicești.

Pentru a face față situației epidemiologice, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a reactivat circa 500 paturi în cadrul instituțiilor republicane, municipale și raionale, pentru pacienții confirmați cu Covid-19.

Astfel, a fost reactivat 150 paturi la Spitalul Municipal de Ftiziopneumologie, 60 paturi la Dispensarul Republican de Narcologie și 21 paturi la spitalul raional Ialoveni.

Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a suplimentat numărul de locuri existente cu 20 paturi, Spitalul de Stat cu 10 paturi, Spitalul Clinic Republican cu 67 de paturi (inclusiv 7 terapie intensivă).

Sunt în proces de pregătire pentru activare alte 50 de paturi de către Dispensarul Republican de Narcologie, 12 paturi de către Spitalul Clinic de Boli Infecțioase.

În raioanele cu un număr de cazuri sporite de Covid-19, continuă procesul de  reprofilare a paturilor. Astfel, Spitalul raional Taraclia, a fost reprofilat în spital cu profil Covid-19. La fel, a fost suplinit numărul de paturi în Spitalul Raional Edineț și Spitalul Clinic din Bălți.

În acest context, autoritățile îndeamnă să respectăm măsurile recomandate de specialiști pentru a ajuta medicii dar și sistemul de sănătate să facă față situației.     

Fiți vigilenți și să aveți grijă de sănătatea Dvs. și a celor din jur!

Respectați măsurile de protecție:

-Purtați masca de protecție

– Păstrați distanța fizică de minim 1 m între persoane

– Evitați aglomerațiile

– Spălați-vă cât mai des pe mâini sau dezinfectați-le

– Stați acasă.

Sănătatea are prioritate. De fiecare dintre noi depinde sănătatea noastră și a celor apropiați.

Menționăm că, la moment, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sunt internați 3.344 de pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 292 în stare extrem de gravă (49 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată). În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19, se află 5 647 de persoane, iar 16 190 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Recensământ 2024: unii refuză să răspundă la chestionare, alții sunt agresivi. Cazuri raportate la 112

Serviciului 112, gestionat de Ministerul Afacerilor Interne, i s-a raportat despre refuzul unor cetățeni de a participa la recensământ. Unii ar fi avut „reacții neadecvate și comportamente agresive”. Alții au solicitat informații despre identitatea recenzorilor. Datele au fost înregistrate de când a început procesul de chestionare și au fost comunicate de reprezentanții Serviciului, scrie NM.md.

 

Reprezentanții Serviciului 112 au menționat că la numărul unic de urgență au fost raportate solicitări referitoare la identitatea recenzorilor.Totodată s-a raportat despre refuzul cetățenilor de a participa la recensământ, inclusiv despre „reacția neadecvată și comportamentul agresiv din partea respondenților”.

Serviciul 112 a reiterat că „fiecare persoană trebuie să participe la recensământ și să răspundă în întregime și corect chestionarul de recenzare” și că „refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete/eronate în cadrul recenzării constituie contravenții și art. 330 din Codul Contravențional prevede amenzi de până la 2500 de lei”. Amenzile vor fi aplicate doar dacă după efectuarea a 5 vizite ale recenzorului la domiciliu, nicio modalitate de a convinge persoana de a participa nu a fost cu succes, au precizat reprezentanții Serviciului cu referire la informațiile Biroului Național de Statistică.Reprezentanții Serviciului au mai cerut cetățenilor să ofere răspunsuri doar persoanelor angajate de Biroul Național de Statistică, menționând că recenzorul este obligat să prezinte legitimația și să poarte vestimentație cu logo-ul recensământului.

Veste bună pentru moldovenii stabiliți în Spania!

Datorită unui acord semnat astăzi între Moldova și Spania, șoferii vor putea schimba permisele de conducere moldovenești în cele spaniole fără teste suplimentare, iar între timp vor putea circula cu permisele de conducere moldovenești, anunță președintele țării Maia Sandu.

”O viață mai confortabilă pentru cetățenii noștri atât din țară, cât și din diasporă este o prioritate în toate discuțiile mele cu alți șefi de state și de guverne.”, a scris Maia Sandu.

Comisia Națională pentru Integrare Europeană, convocată într-o nouă componență de către Maia Sandu

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat ieri, 18 aprilie, Comisia Națională pentru Integrare Europeană, într-o nouă componență, numită prin decret prezidențial, scrie radiochisinau.md.

Suplinirea Comisiei cu noi membri vine din necesitatea unei implicări mai mari în procesul de aderare la UE, atât din partea statului, cât și din partea societății civile și a sectorului privat. „Acest efort trebuie să fie unul al întregii societăți: al sectorului privat, al mediului academic, al reprezentanților societății civile, dar și al celor din diaspora”, a menționat șefa statului. Totodată, aceasta a salutat modificarea structurii Guvernului cu includerea noii funcții de viceprim-ministru pentru integrare europeană și înființarea Biroului pentru integrare europeană, care are scopul de a coordona procesul de aderare. 

Agenda ședinței a inclus mai multe subiecte ce țin de accelerarea procesului de aderare la Uniunea Europeană. Membrii comisiei au analizat mersul procesului de evaluare a legislației naționale  și pregătirile pentru ajustarea acesteia la acquis-ul comunitar. Tot astăzi, au fost discutate contribuțiile Republicii Moldova la Pachetul de extindere al Uniunii Europene pentru 2024, un document care evaluează situația actuală și a progreselor înregistrate de țări candidate la statutul de membru UE, precum Republica Moldova. 

Președinta a subliniat necesitatea de a accelera în mod calitativ progresele privind aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, membrii comisiei au fost îndemnați să asigure implementarea neîntârziată a Planului Național de Acțiuni  pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană pentru anii 2024-2027.

Când urmează să nască Meghan Markle
Articolul anterior
O femeie din Sângerei, găsită fără suflare în fântâna de canalizare din curtea casei proprii
Articolul următor