Ministerul Sănătății pregătește o reformă în domeniul medicamentelor. Vor fi revizuite preţurile şi accesul la ele

În ţara noastră va fi implementată o reformă în domeniul medicamentelor.

Problemele acumulate nu pot fi rezolvate prin măsuri sporadice. „Trebuie să revizuim întreg cadrul legislativ. Trebuie să elaborăm trei legi noi: cu referire la accesul la medicamente, la aprobarea prețurilor – mecanismele de compensare și la serviciile publice în sănătate”, a declarat Zinaida Bezverhni, secretar de stat în ministerul Sănătății, pentru IPN.

„Problema cu medicamentele vizează două aspecte: lipsa lor fizică și accesibilitatea celor care sunt. În 2013 aveam peste 7 000 de medicamente înregistrate, acum avem 3 500, dintre care oficial sunt înregistrate 2 000. Statul, vrând să scadă prețul la medicamente, a reglementat piața într-atât, încât i-a întors pe producătorii de medicamente de la înregistrarea acestora în Republica Moldova”, spune Zinaida Bezverhni.

Scopul Ministerului Sănătății este acum să-i atragă înapoi pe producătorii medicamentelor calitative și inofensive, ca să revină pe piață și să să-și înregistreze preparatele. „Avem un grup care lucrează la procesul de formare a prețurilor, de formare a prețurilor atât en-gros, cât și en details, în rețelele de comercializare”, a precizat secretarul de stat.

Un alt aspect ține de ceea ce se procură din banii statului, adică ceea ce acoperă Casa Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Statul mărește considerabil, în fiecare, an bugetul CNAM. „La anul, bugetul pentru compensarea medicamentelor va fi de circa 1 miliard de lei. O mare parte din acești bani nu este folosită pentru că medicii nu prescriu medicamente pe rețete. Formula de compensare care a funcționat până acum este ineficientă, de aceea de la 1 noiembrie vom îmbunătăți formula după care vor fi compensate preparatele”, a specificat Zinaida Bezverhni.

Principiul care va fi adoptat de autoritățile publice în domeniul medicamentelor este cel al unei compensări medii: „Jumătate din medicamentele din aceeași categorie vor fi gratis, iar pentru cealaltă parte a preparatelor va trebui să se achite o plată mică. Am introdus această măsură pentru ca să ridicăm plafonul, în condițiile unei piețe sărace, pentru ca pacienții să poată primi preparatul dorit. Prin aceasta va fi lărgită gama preparatelor care vor fi disponibile pacienților”, a menționat Zinaida Bezverhni.

sursa: www.ipn.md

Ziua Naţională a Vinului, sărbătorită fără obişnuitele petreceri
Articolul anterior
Află cine sunt învingătorii Concursului Mărcilor Recunoscute NOTORIUM TRADEMARK AWARDS 2021
Articolul următor