Ministra Ala Nemerenco a ținut un discurs la Adunarea Mondială a Sănătății

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a susținut marți, 28 mai, un discurs la reuniunea la nivel înalt organizată de Fondul Pandemic, în cadrul celei de-a 77 sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății.

În alocuțiunea sa, ministra a menționat despre grantul de 10 milioane de dolari câștigat de Republica Moldova de la Fondul Pandemic, ce va contribui la prevenirea, pregătirea și răspunsul rapid la situații de urgență, consolidarea sistemului digital de supraveghere epidemiologică, îmbunătățirea infrastructurii laboratoarelor, precum și dezvoltarea capacităților resurselor umane.

Republica Moldova este unica țară din Regiunea Europeană care a beneficiat de un astfel de proiect de finanțare.

Ministra Sănătății a apreciat suportul oferit de comunitatea internațională sistemului național de sănătate și a reiterat angajamentul țării noastre de a sprijini în continuare inițiativele de sănătate care vizează securitatea sanitară globală.

Totodată, ministra a avut și o serie de întrevederi cu reprezentanții Organizației Internaționale pentru Migrație și ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Cooperarea bilaterală în domeniul sănătății, implementarea proiectelor în sănătate și răspunsul la criza refugiaților din Ucraina au constituit principalele subiecte de discuție.Ar putea fi o imagine cu 4 persoane şi text

În cadrul sesiunii plenare a Adunării Mondiale a Sănătății, cu tema ,,Toți pentru Sănătate, Sănătate pentru toți”, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a reafirmat angajamentul țării noastre de a promova un sistem de sănătate incluziv, echitabil și rezilient.

În discursul său, ministra a accentuat importanța acoperirii universale cu servicii de sănătate, ca pilon central al politicilor în domeniul sănătății și ca necesitate imperativă în asigurarea bunăstării tuturor.

Totodată, ministra Ala Nemerenco a subliniat că solidaritatea și cooperarea între națiuni este esențială pentru a depăși provocările globale și a construi un viitor mai sănătos și mai sigur pentru toți.

Adunarea Mondială a Sănătății se află la cea de-a 77-a sesiune, pe agenda evenimentului de nivel înalt din acest an fiind incluse mai multe subiecte prioritare, printre care pregătirea și răspunsul la urgențele de sănătate publică, asigurarea universală cu servicii de sănătate, finanțarea suplimentară a programelor de sănătate, precum și noul program de lucru al OMS pentru perioada 2025-2028.

VIDEO! Piesa lui Carla’s Dreams „Sub pielea mea” a căpătat o nuanță deosebită, în interpretarea unui cor militar din Rusia

Piesa lui Carla’s Dreams „Sub pielea mea” a căpătat o nuanță cu totul deosebită, în interpretarea unui cor militar din Sankt-Petersburg, Rusia, scrie UNIMEDIA.

Tânărul din imaginile postate pe TikTok cântă în limba română și pare să se descurce de minune cu versurile.

„Acest tânăr poate reinterpreta orice piesă”, se menționează pe pagina de TikTok a Corului Armatei Ruse.

Internauții i-au apreciat talentul la maxim.

Deși înregistrarea este din 2020, aceasta s-a viralizat acum pe rețele.

Maia Sandu a participat la ceremonia depunerii Jurământului absolvenților de la medicină

Maia Sandu a participat la ceremonia depunerii Jurământului medicului și farmacistului de către absolvenţii USMF.

”Azi le-am mulțumit celor 1025 de absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie pentru că au ales această carieră responsabilă și i-am felicitat pentru perseverență și disciplină de învățare.

Dragi viitori doctori, ați depus jurământul medicului și farmacistului – un angajament sacru și onest de a salva vieți și de a ajuta oamenii să fie sănătoși. Veți avea provocări, veți avea nopți nedormite, dar veți avea cea mai înaltă satisfacție – o viață în slujba altor vieți.

Îmi exprim recunoștința pentru profesionalismul și dăruirea tuturor medicilor din Moldova și mizez pe implicarea și energia tinerilor specialiști, pe care îi îndemn să aleagă să lucreze în beneficiul oamenilor acasă, în Republica Moldova. Doar anul trecut, salariile tuturor medicilor, asistenților medicali și infirmierelor au crescut în medie cu 15%. În ultimii trei ani, Guvernul a investit circa 2,4 miliarde de lei pentru renovarea spitalelor din țară. Iar tinerii medici care lucrează în regiunile rurale primesc, la angajare, o indemnizație de 120 de mii de lei într-o singură tranșă. Știm că mai rămân multe de făcut pentru sistemul de sănătate, dar pas cu pas vom reuși să parcurgem drumul ambițios pe care am pornit împreună.”, scrie președintele într-o postare.

Telenovelă politică în România: un primar și-a ”zdrobit” nevasta la alegerile locale

Locuitorii comunei Gogoşu, judeţul Mehedinţi, au fost martorii unor alegeri locale neobișnuite, în care pentru funcția de primar s-au confruntat actualul edil, Jean Rogoveanu, și fosta sa soție, Ileana-Codruța Rogoveanu, aflați în plin proces de divorț pe parcursul campaniei electorale.

Învingător a fost Jean Rogoveanu (PSD), care și-a menținut funcția cu 71,4% din voturi, adică 859 de voturi. Pe locul al doilea s-a clasat fosta sa soție, Ileana-Codruța Rogoveanu (PNL), cu 27,93% din voturi, reprezentând 336 de alegători. Un al treilea candidat, Gheorghe Haneş (PMP), a obținut 8 voturi (0,67%).La alegerile locale din comuna Gogoşu au fost înscriși 3.272 de alegători pe listele electorale permanente, dintre care 1.822 s-au prezentat la urne.

Primarul Jean Rogoveanu a declarat pentru presa locală că fosta sa soție și-a depus candidatura din răzbunare. Cei doi s-au căsătorit în 2009, iar divorțul a fost pronunțat în luna mai a acestui an.

Jean Rogoveanu a fost implicat anterior într-un scandal după ce a achiziționat, din fonduri publice, trei telefoane mobile în valoare de 6.000 de euro, aparatele fiind folosite de el, viceprimar și o angajată a Primăriei Gogoşu.

sursa

Directoarea unei grădinițe din Chișinău, reținută de CNA pentru corupție
Articolul anterior
Primăria continuă lucrările de reparație a drumurilor către grădinițele din Capitală
Articolul următor