2d41803568319898a257fae0db1876d1fcb2b353a39118db3f384a0b1d562d6a

Tragedie la Cupa Mondială din Qatar. Renumitul jurnalist american Grant Wahl a murit după ce s-a prăbuşit în zona rezervată presei, în timpul meciului Argentina – Olanda

Tragedie la Cupa Mondială din Qatar. Renumitul jurnalist american Grant Wahl a murit după ce s-a prăbuşit în zona rezervată presei, în timp ce transmitea de la meciul de vineri Argentina – Olanda, a declarat un martor pentru CNN. Circumstanţele morţii sale nu sunt clare.

„Întreaga familie US Soccer are inima frântă să afle că l-am pierdut pe Grant Wahl. Grant a făcut din fotbal munca vieţii sale şi suntem devastaţi că el şi scrisul lui genial nu vor mai fi alături de noi”, a transmis US Soccer într-o declaraţie pe contul său oficial de Twitter.

US Soccer a lăudat pasiunea lui Wahl şi „credinţa în puterea jocului de a promova drepturile omului” şi a transmis condoleanţe soţiei lui Wahl, Celine Gounder, şi celor dragi.

Wahl a scris despre fotbal mai bine de două decenii, inclusiv de la 11 Cupe Mondiale, potrivit site-ului său. A scris pentru Sports Illustrated şi a fost autorul a două cărţi despre acest sport.

Natalia Gavrilița îi răspunde lui Putin: Moldova este o țară suverană și decide singură unde-și stochează gazul pe care îl procură

Republica Moldova este o țară suverană și decide singură unde-și stochează gazul pe care îl procură! Este răspunsul premierului Natalia Gavrilița după ce liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, s-a arătat indignat de faptul că gazul procurat de Republica Moldova de la Gazprom este stocat pe teritoriul Ucrainei. În același timp, premierul dă asigurări că semnarea contractului cu MGRES este o decizie avantajoasă pentru ambele maluri, întrucât le oferă cetățenilor energie electrică la un preț mai mic și posibilitatea de a evita deconectările în cazul unor noi bombardamente asupra Ucrainei, notează IPN.

Acum două zile, președintele Federației Ruse și-a manifestat nedumerirea față de decizia Chișinăului de a-și păstra stocurile de gaz în Ucraina. Vladimir Putin i-a cerut ministrului Energiei din Rusia să analizeze situația.

„Republica Moldova este o țară suverană și gazul pe care îl procură și pentru care plătește poate să-l stocheze acolo unde decide. Noi nu avem stocuri de gaze naturale în Republica Moldova, stocăm o anumită cantitate de gaze naturale în România, însă acolo stocurile sunt destul de pline, și stocăm anumite cantități în Ucraina, pentru că există capacități de stocare și pentru că aceste stocuri sunt sigure. De aceea, gazul pe care noi îl procurăm și îl plătim suntem liberi să-l stocăm acolo unde decidem”, a spus în replică Natalia Gavrilița în cadrul unui interviu la Vocea Basarabiei.

În același timp, prim-ministrul spune că decizia de a semna contractul de achiziție a energiei electrice cu MGRES le oferă cetățenilor tarife mai mici la electricitate. De asemenea, potrivit premierului, acest contract oferă posibilitatea de a evita deconectările sau de a restabili rapid aprovizionarea țării cu electricitate, în cazul în care Rusia va continua să atace cu brutalitate Ucraina.

„Semnarea contractului cu MGRES ne-a ajutat și să obținem un preț mai bun, și să ne asigurăm că atunci când sunt aceste bombardamente asupra infrastructurii critice din Ucraina avem posibilitatea fie să le evităm, fie să recuperăm frecvența și energia în sistem mult mai repede, pentru că, de fapt, este o producere pe teritoriul nostru, chiar dacă este necontrolat. În același timp, ne dăm foarte bine seama că trebuie să facem toate analizele corect, să avem fundamentare economică și să comunicăm cu oamenii despre importanța acestei decizii. Ea a fost consultată cu partenerii noștri, deci, este vorba despre o decizie într-un context mai larg și ea a fost analizată și consultată înainte de a fi luată”, a mai spus prim-ministrul.

În urma semnării contractului cu MGRES, malul drept al Nistrului procură energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la un preț de 73 de dolari / MW. Reducerea prețului de achiziție a determinat ANRE să revizuiască în scădere tarifele la energie electrică. Acum prețul energiei furnizate de Premier Energy este de 4,62 lei/kWh, în loc de 5,91 lei/kWh. De asemenea, consumatorii FEE Nord achită 4,65 lei/kWh, în loc 5,60 lei/kWh.

Pictorița română Mirela Iordache și-a expus lucrările la Chișinău

O expoziție personală de pictură cu genericul ”Aterniger (”Negru întreg”)” a artistei plastice Mirela Iordache din România a fost vernisată astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei, informează Moldpres.

Solicitată de agenție, Mirela Iordache a menționat că expoziția cuprinde 14 lucrări. ”Totul pornește de la o lucrare mai mare. Acesta e nucleul de la care am pornit celelalte lucrări, in jurul căreia gravitează toată expoziția. Negrul nu are nuanțe, este absolut. Unul singur. Fără sfârșit, precum infinitul însuși. Negru este umbra care ne urmărește implacabil, oricât am încerca să o lăsăm în urmă”, a precizat Mirela Iordache.

Potrivit directorului instituției, Tudor Zbârnea, expoziția în cauză este un proiect gândit special pentru acest spațiu. ”Autoarea este preocupată de negru. Vine cu o incursiune de culoare. Este o expoziție ca un tot întreg”, a subliniat Tudor Zbârnea.

În context, istoricul de artă din Bistrița, Vasile Duda, a specificat că expoziția ”Aterniger” susținută de Mirela Iordache s-a născut din revelația unei experiențe urbane. Urmând umbrele vegetației pe asfalt, artista și-a ghidat privirea dincolo de pereții obișnuinței și a reușit să vadă peste aparențele vizuale ale culorii și nonculorii.

Mirela Iordache s-a născut în anul 1978 și trăiește în București. Este licențiată a Universității din București în 2002, secția [Arte Plastice / Patrimoniu Cultural – Restaurare], și deține un Masterat în Pictură acordat de UNARTE – Universitatea Națională de Arte București în 2014. De-a lungul a aproape 20 ani de carieră a expus în peste 90 de expoziții personale, de grup și colective în România, Franța, Germania, Belgia și Japonia. Cunoscută pentru lucrările sale experimental-abstracte, Mirela Iordache este un artist foarte versatil, acoperind o gamă largă de stiluri și tehnici, de la fotorealism și neoexpresionism până la abstract, de la pictură, linogravură și pointe sèche până la fotografie, colaj, asamblaj și land-art. Lucrările realizate în ultimii ani se situează la confluența stilistică dintre expresionismul abstract, gestualism și abstractul liric.