Ministrul francez al Sănătății s-a vaccinat cu trei seruri diferite

Olivier Veran, ministrul francez al Sănătăţii, a fost vaccinat marţi cu cea de-a treia doză a unui vaccin anti-COVID-19 („booster”), produsă de Pfizer, după ce a primit o primă doză a unui vaccin AstraZeneca, în februarie, şi un rapel cu vaccinul Moderna, la începutul lunii mai.

Ministrul francez al Sănătății și-a administrat trei vaccinuri diferite

Olivier Veran, care este medic neurolog şi a putut din acest motiv să primească doza de supra-rapel, a fost vaccinat marţi cu serul Pfizer, la un spital din Paris. Ministrul Sănătăţii din Franţa a dorit astfel „să transmită un semnal” milioanelor de francezi eligibili pentru vaccinarea cu doze „booster”, informează Huffingtonpost.fr, citat de Agerpres.

„Am profitat pentru a face în acelaşi timp, în celălalt braţ, un vaccin antigripal”, la patru zile de la debutul campaniei de vaccinare împotriva gripei sezoniere în Franţa, a precizat ministrul francez. „Mă protejez pe mine însumi, le protejez pe persoanele cu care intru în contact. Şi vă trimit un semnal, îndemnându-vă să mergeţi să vă vaccinaţi”, a adăugat Olivier Veran.

Tendinţă în creştere

Pentru moment, în contextul în care cifrele epidemiologice au început din nou să crească uşor în Franţa, circa 2,5 milioane dintre cele 6,8 milioane de persoane eligibile s-au vaccinat deocamdată cu doze „booster”, la cel puţin şase luni după ce au primit a doua doză. Rezidenţii eligibili sunt persoanele de peste 65 de ani, cele diagnosticate cu boli grave şi comorbidităţi, persoanele din centrele de îngrijire şi personalul sanitar.

„Însă ritmul de vaccinare se intensifică”, a declarat Olivier Veran, remarcând cele „100.000 de doze de supra-rapel pe zi” şi „creşterea numărului de programări”. Ca urmare, francezii de peste 65 de ani sunt „în majoritatea lor” vaccinaţi, precum şi 64% dintre vârstnicii care locuiesc singuri şi 63% dintre cei internaţi în centre de îngrijire.

Cei mai reticenţi dintre francezii eligibili pentru dozele „booster”, indiferent de vârstă, sunt cei care au ales să se vaccineze cu serul monodoză produs de Johnson&Johnson. Circa un milion de persoane din Franţa s-au vaccinat cu Johnson&Johnson şi doar 20% dintre ei s-au programat până în prezent pentru a primi o doză suplimentară.

Guvernul francez aşteaptă deocamdată recomandările comitetului său de experţi privind integrarea dozei „booster” în paşaportul sanitar. Potrivit ministrului Olivier Veran, aceste recomandări urmează să fie anunţate „peste câteva zile”.

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Sprijinul financiar de 60 de milioane de euro de la Uniunea Europeană sunt bani nerambursabili
Articolul anterior
Aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze și energie electrică, discutată la Bruxelles
Articolul următor