Ministrul francez al Sănătății s-a vaccinat cu trei seruri diferite

Olivier Veran, ministrul francez al Sănătăţii, a fost vaccinat marţi cu cea de-a treia doză a unui vaccin anti-COVID-19 („booster”), produsă de Pfizer, după ce a primit o primă doză a unui vaccin AstraZeneca, în februarie, şi un rapel cu vaccinul Moderna, la începutul lunii mai.

Ministrul francez al Sănătății și-a administrat trei vaccinuri diferite

Olivier Veran, care este medic neurolog şi a putut din acest motiv să primească doza de supra-rapel, a fost vaccinat marţi cu serul Pfizer, la un spital din Paris. Ministrul Sănătăţii din Franţa a dorit astfel „să transmită un semnal” milioanelor de francezi eligibili pentru vaccinarea cu doze „booster”, informează Huffingtonpost.fr, citat de Agerpres.

„Am profitat pentru a face în acelaşi timp, în celălalt braţ, un vaccin antigripal”, la patru zile de la debutul campaniei de vaccinare împotriva gripei sezoniere în Franţa, a precizat ministrul francez. „Mă protejez pe mine însumi, le protejez pe persoanele cu care intru în contact. Şi vă trimit un semnal, îndemnându-vă să mergeţi să vă vaccinaţi”, a adăugat Olivier Veran.

Tendinţă în creştere

Pentru moment, în contextul în care cifrele epidemiologice au început din nou să crească uşor în Franţa, circa 2,5 milioane dintre cele 6,8 milioane de persoane eligibile s-au vaccinat deocamdată cu doze „booster”, la cel puţin şase luni după ce au primit a doua doză. Rezidenţii eligibili sunt persoanele de peste 65 de ani, cele diagnosticate cu boli grave şi comorbidităţi, persoanele din centrele de îngrijire şi personalul sanitar.

„Însă ritmul de vaccinare se intensifică”, a declarat Olivier Veran, remarcând cele „100.000 de doze de supra-rapel pe zi” şi „creşterea numărului de programări”. Ca urmare, francezii de peste 65 de ani sunt „în majoritatea lor” vaccinaţi, precum şi 64% dintre vârstnicii care locuiesc singuri şi 63% dintre cei internaţi în centre de îngrijire.

Cei mai reticenţi dintre francezii eligibili pentru dozele „booster”, indiferent de vârstă, sunt cei care au ales să se vaccineze cu serul monodoză produs de Johnson&Johnson. Circa un milion de persoane din Franţa s-au vaccinat cu Johnson&Johnson şi doar 20% dintre ei s-au programat până în prezent pentru a primi o doză suplimentară.

Guvernul francez aşteaptă deocamdată recomandările comitetului său de experţi privind integrarea dozei „booster” în paşaportul sanitar. Potrivit ministrului Olivier Veran, aceste recomandări urmează să fie anunţate „peste câteva zile”.

Sprijinul financiar de 60 de milioane de euro de la Uniunea Europeană sunt bani nerambursabili
Articolul anterior
Aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze și energie electrică, discutată la Bruxelles
Articolul următor
Alte articole interesante