Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a avut o întrevedere cu omologul său din Israel

Cooperarea în domeniul medicinei de urgență, instruirea cadrelor medicale și schimbul de experiență în managementul integrat al instituțiilor medicale, tratamentul bolilor oncologice, certificarea și licențierea cadrelor medicale, precum și implementarea unor metode moderne de tratament sunt subiectele discutate de ministrul Ala Nemerenco și ministrul Sănătății al Statului Israel, Nitzan Horowitz, în cadrul întrevederii la Tel Aviv.

https://ms.gov.md/wp-content/uploads/2022/09/304979098_606970597725248_198516972134130078_n-4-600x514.jpg

Oficialii au apreciat bunele relații de cooperare dintre Republica Moldova și Statul Israel exprimând interesul comun pentru dezvoltarea acestora prin intermediul unor noi proiecte și domenii de interacțiune.

Ministrul Ala Nemerenco a mulțumit părții israeliene pentru sprijinul acordat țării noastre în gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina și pentru experiența pe care Statul Israel a împărtășit-o cu instituțiile medico-sanitare din Republica Moldova.

La rândul său, ministrul israelian al Sănătății, Nitzan Horowitz a menționat:

„Avem o cooperare foarte bună și importantă dintre țările noastre și ne dorim ca această relație să continue și să se dezvolte. Apreciem efortul Republicii Moldova în gestionarea, din punct de vedere medical, a pandemiei și a crizei refugiaților”.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco l-a invitat pe omologul său israelian să efectueze o vizită în Republica Moldova, invitație acceptată de către ministrul Nitzan Horowitz.

Menționăm că, în perioada 12-14 septembrie curent, ministrul Sănătății al Republicii Moldova participă la cea de-a 72-a sesiune a Comitetului Regional OMS pentru Europa, care se desfășoară la Tel Aviv, Statul Israel.

Un spectacol în memoria artistei Lidia Bejenaru va avea loc, marți, la Palatul Național

La Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală va avea loc mâine, la ora 18.00, spectacolul cu genericul ”M-a cuprins un dor…”, in memoriam Lidia Bejenaru.

Decorată post-mortem: Artista Lidia Bejenaru-Botgros va deveni cetățean de  onoare al raionului Sîngerei | Unica.md

Pe scenă va evolua Orchestra Națională de Muzică Populară „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros, alături de invitații săi: Gheorghe Zamfir, Irina Loghin, Cristian Pomohaci, Mioara Velicu, Ionuț Fulea, Viorica Macovei, Nicușor Iordan, Valentina Cojocaru, Nicolae Glib, Ioana Căpraru, Mihai Ciobanu, Nicolae Ciubotaru, Ion Paladi, Lilia Roșca, Tatiana Jacot, Mihaela Tabură, Mariana Dobzeu, Cristian și Corneliu Botgros.

La Chișinău urmează să ajungă mai multe autobuze și troleibuze clasice și articulate

Până la sfârșitul acestui an, dar și la începutul anului viitor la Chișinău urmează să ajungă mai multe troleibuze clasice și articulate. Și Parcul Urban de Autobuze planifică achiziția mai multor unități de transport, scrie IPN.

Șeful Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi, a declarat luni la ședința operativă de la Primăria capitalei că a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Elveția pentru procurarea a zece troleibuze articulate de model Solaris. Municipalitatea a achitat în avans 20% din valoarea contractului. Termenul de livrare este decembrie-ianuarie.

De asemenea, a fost semnat un contract cu o companie de transport public din Salzburg, Austria, pentru procurarea a trei troleibuze articulate, după care în perioada ianuarie februarie vor mai fi livrate ale zece unități de transport.

Este preconizată și participarea la licitația din orașul Riga, Letonia, aproximativ în luna octombrie, pentru procurarea a 25 de troleibuze clasice și 18 troleibuze articulate. Valoarea estimativă constituie 25 de milioane de lei”.

Potrivit datelor RTEC, în primele nouă luni ale anului, cu troleibuzele au fost transportați peste 101 milioane de călători.

Solidari cu femeile din Iran! Proteste violente au avut loc la ambasadele din Londra şi Paris. Poliția a fost nevoită să intervină

Proteste violente au avut loc la Paris şi Londra împotriva reprimării manifestațiilor din Iran, după moartea unei tinere arestate pentru că nu a purtat corect vălul islamic. Forțele de ordine franceze au recurs la gaze lacrimogene, ca să împiedice sute de manifestanţi să pătrundă în ambasada iraniană din capitala franceză.

Sute de iranieni expatriați s-au adunat la Paris pentru a denunța represiunea Iranului după moartea Mahsei Amini, în vârstă de 22 de ani. Potrivit presei internaţionale, participanţii sunt revoltați că preşedintele Emmanuel Macron i-a strâns mâna omologului său iranian Ebrahim Raisi, atunci când s-au întâlnit în ziua de 20 septembrie la Adunarea generală a ONU de la New York.

„Dacă ne amintim de istoria de până la 1979, femeile musulmane din Tunisia sau din Egipt nu purtau văl islamic. Totul a început cu venirea la putere a acestui regim extremist, duşmani ai islamului. Cer libertate pentru toate femeile musulmane.”

„Trebuie să reacţionăm, deoarece suntem departe de casă. Este momentul să ne unim, pentru a fi auziţi de întreaga lume.”

Poliţiştii au folosit gaze lacrimogene, pentru a-i respinge pe protestatarii care încercau să treacă de cordonul ce interzicea accesul în Ambasada Iranului de la Paris.

Şi la Londra, zeci de oameni s-au adunat la Ambasada Iranului. Lumea înfuriată a încercat să rupă cordonul de poliţie. Cinci persoane au fost arestate sub suspiciunea de comitere a unor infracţiuni violente de încălcare a liniştii publice. Scotland Yard a anunţat că, în timpul protestelor, câţiva poliţişti au fost răniţi, dar niciunul grav.

Iranienii au ieșit în stradă pentru a zecea noapte consecutiv, în semn de protest față de uciderea Mahsei Amini. Datele oficiale arată că în total 41 de persoane au murit, majoritatea manifestanți și câţiva poliţişti. Potrivit publicaţiei The Guardian, cifra reală este, totuşi, mai mare.

În timpul demonstrațiilor din Iran, sute de oameni au fost arestați.

Un moldovean care lupta pentru armata rusă, a murit în regiunea Harkov
Articolul anterior
Atenție! În perioada 15-16 septembrie va fi suspendat traficul rutier în centrul capitalei
Articolul următor