Ministrul Sănătății Ala Nemerenco, mesaj de felicitare adresat femeilor

Astăzi, 8 Martie, Ministrul Sănătății a venit cu un mesaj de felicitare către femei. Ala Nemerenco încurajează femeile să lupte pentru orice vis și să își apere drepturile și libertatea.

„Sunt foarte diferite opiniile referitor la sărbătoarea de 8 Martie. Majoritatea consideră că e o sărbătoare comunistă. Unii o sărbătoresc cu fast, alții se dezic de ea ca de o rușine. 

De fapt, originea Zilei Internaţionale a Femeii vine din acel prim 8 Martie 1857, când muncitoarele de la fabricile de textile din New York au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva condiţiilor inumane de muncă şi a salariilor foarte mici. Femeile au fost dispersate cu brutalitate de poliţie.

Într-un alt 8 Martie, deja al lui 1908, 15 mii de femei au mărșăluit în New York iarăși, cerând să le fie micșorată ziua de muncă, salarii mai bune, dreptul la vot şi încetarea exploatării copiilor prin muncă. Ele au fost de asemenea dispersate brutal de poliție.

Desigur, politicul nu a ratat ocazia să asimileze așa o revoltă masivă a femeilor pentru drepturile sale, și aceasta a fost Mișcarea Socialistă a Partidului Socialist din America, care a stabilit ultima duminică a lunii februarie ca Zi Naţională a Femeii.Publicitate

Și de aici s-a început….

În 1910 deja organizațiile socialiste din întreaga lume, la Copenhaga au propus în cadrul întâlnirii Internaționalei Socialiste o Zi Internaţională a Femeii.

Ulterior, în anii ce au urmat, în aceste zile, milioane de bărbaţi şi femei ieșeau în stradă pentru o serie de revendicări sau proclamându-se împotriva războaielor.

Iar în anul 1977, Organizația Natunilor Unite la Adunarea sa Generală a adoptat Rezoluţia 32/142, invitând fiecare țară să proclame, orice zi a anului, în acord cu obiceiurile şi tradițiile sale, ca “Zi a Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeii şi Pace Internaţională”. Multe țări au ales să celebreze femeile anume în ziua de 8 martie.

Astfel, la 8 martie, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în toată lumea (în unele țări fiind declarată prin lege zi liberă). Dintre aceste țări fac parte și 193 de state ONU.

Dragele noastre femei, fete și fetițe!

Chiar dacă această zi are un istoric pe alocuri cusut pe canva politică, ea a devenit parte a aspirațiilor noastre. 

Vă încurajez să învățați, să cresteți profesional, să aveți încredere în voi, să luptați pentru a face orice vis realitate și lumea mai bună, să vă apărați drepturile și să pășiți îndrăzneț pe drumul pe care îl veți alege. Eu sunt sigură că anume voi veți face ca această țară să devină liberă și prosperă.

Astăzi vă doresc tuturora, dragilor, să fiți fericite!”, a transmis Ala Nemerenco în mesajul său de sărbătoare.

Turbulențe grave la bordul unui avion care ateriza la Lisabona. Zece pasageri au fost răniți. Momentul a fost filmat

Turbulențele de la bordul unui zbor al companiei aeriene angoleze TAAG Linhas Areas Angola au provocat, joi seară, rănirea ușoară a peste zece persoane, care au fost asistate la sosirea la Lisabona, a anunță publicația portugheză CM Jornal.

Avionul plecase din Luanda, iar incidentul a avut loc în timpul coborârii spre Lisabona, când pasagerii luau masa.

Pilotul a declarat stare de urgență. O echipa medicală portugheză „a așteptat sosirea aeronavei pe aeroportul Humberto Delgado din Lisabona pentru a oferi asistență pasagerilor”, relatează Jornal de Angola Online.

Potrivit companiei aeriene, după observarea și evaluarea de către echipa medicală, doi pasageri și un membru al echipajului au fost transportați la spital pentru verificări suplimentare.

Ceilalți pasageri „au putut debarca fără asistență”, a precizat TAAG.

„În urmă procedurilor obișnuite de siguranță, TAAG a acordat prioritate asistenței pasagerilor și echipajului afectat, iar apoi aeronava va fi inspectată de autoritățile competențe, iar o anchetă privind incidentul este în curs de desfășurare”, a precizat compania aeriană.

Avionul a aterizat la Lisabona la ora 20.30.

Un alt zbor cu destinația Luanda-Lisabona care „ar fi trebuit să plece joi, 23 martie, și a fost reprogramat pentru ziua următoare (perioada de dimineață) din cauza condițiilor pistei (alunecoasă din cauza ploii abundente)”, relatează Jornal de Angola Online.

sursa

Emmanuel Macron a stârnit indignare după ce și-a scos pe ascuns ceasul de lux la jumătatea unui interviu

Emmanuel Macron a stârnit indignare, după ce la jumătatea unui interviu despre schimbările puternic contestate ale sistemului de pensii și-a scos de la mână ceasul de lux.

Emmanuel Macron, uite ceasul, nu e ceasul FOTO Twitter

Unii telespectatori au observat acest gest și au constatat că ceasul purtat de Macron este unul de lux, conform The Guardian, citată de Adevarul.

„Arogant și disprețuitor” au comentat mulți francezi pe rețelele sociale, după ce au apărut informații că ceasul de la mâna lui Macron ar costa 80.000 de euro, în timp ce alte comentarii arată că ceasul valorează doar 2.400 de euro.

Apariția televizată a avut loc cu o zi înainte ca numeroși francezi să protesteze în toată Franța pentru a se opune măsurii guvernului care a majorat vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

„Președintele celor bogați nu și-a purtat niciodată atât de bine numele”

Gestul de a scoate discret ceasul, în timp ce mâinile sale erau sub masă în timpul interviului, a fost catalogat ca o dovadă că a vrut să-și ascundă ceasul și că este „președintele bogaților”.

Cu toate acestea, reprezentanții Palatului Élysée au încercat să pună capăt scandalului, spunând că Macron și-a scos ceasul pentru că acesta „zdrăngănea pe masă” în timp ce dădea interviul de 30 de minute în prime-time.

Înainte de a scoate ceasul, la aproximativ 10 minute de la începerea interviului, s-a auzit un zgomot când Macron și-a sprijinit mâinile pe masă, după care le-a pus sub masă. Când au ieșit, ceasul lipsea de la încheietura mâinii stângi.

Gestul a dus la o furie generalizată în legătură cu legea guvernamentală privind pensiile, o piatră de temelie a campaniilor electorale ale lui Macron din 2017 și 2022, iar clipul a devenit devenit viral.

Farida Amrani, deputat din partea partidului de stânga radical La France Insoumise (LFI), a declarat: „Am fost surprinsă. Președintele celor bogați nu și-a purtat niciodată atât de bine numele”.

Valoarea exactă a ceasului nu este cunoscută. Presa franceză a sugerat că acesta a fost fabricat de compania franceză Bell & Ross și a costat undeva între 1.600 și 2.400 de euro.

Într-o declarație, Palatul Élysée a transmis: „Președintele nu și-a scos ceasul pentru a-l ascunde, ci pentru că acesta se lovea puternic de masă. Zgomotul se aude clar doar cu câteva secunde înainte de începutul videoclipului partajat pe rețelele de socializare”.

Tatăl nevăzător îngrijit de fiul său de 11 ani va merge în Gemania pentru investigații medicale

Prezentatorul TV Anatolie Melnic, numit mai nou de internauți ,,omul faptelor bune”, a venit cu o veste emoționantă pe pagina sa de Instagram. Grație ajutorului și implicării sale, tatăl nevăzător îngrijit de fiul său de 11 ani, va putea merge în Germania pentru a efectua investigații medicale. Bărbatul a primit vestea cu bucurie.

„Hai să vă spun și o știre bună. Mai țineți minte istoria domnului nevăzător, pe care am încercat să-l ajutam, dar nu ne-a reușit aici? Am spus că aceea a fost prima repriză. Mergem pe repriza a doua. E vorba de Corina Cojocaru care s-a implicat și m-a ajutat atât de mult, încât Dumitru pleacă în Germania luni, la o consultatie la cel mai bun profesor din Germania. E ultima analiză, ultima șansă, ca să vedem dacă e posibilă operatia sau nu.”„Inițial trebuia să merg în Germania eu cu el, dar eu trebuie să stau lângă tata. O să mearga cineva in Germania acolo, e ultima șansă, cu Doamne ajuta…”, a declarat Anatolie.

Citește și: Un video emoționant, până la lacrimi, cucerește internauții moldoveni. Un tată orb luptă pentru fiul său și își recunoaște băiatul după forma ,,feței și mânuțelor”

8 Martie ne surprinde cu temperaturi generoase! Vezi prognoza meteo
Articolul anterior
Un cunoscut luptător ucrainean, poreclict „Da Vinci”, a fost ucis la Bahmut
Articolul următor