Miracol! Un bărbat aflat într-un scaun cu rotile ”s-a vindecat cât ai clipi”, într-o parcare

Un bărbat aflat într-un scaun cu rotile a fost filmat în timp ce se ridică în picioare. „Miracolul” a avut loc la Brașov, România, și a fost filmat de un polițist. Suferindul, care la prima vedere, avea probleme locomotorii, a tras tacticos din țigară și s-a urcat într-o mașină.

Întâmplarea nu este decât o escrocherie, așa cum reiese din filmarea polițistului. Daniel Zontea a surprins momentul în care un bărbat aparent cu deficiențe locomotorii se ridică liniștit din scaunul cu rotile și se îndreaptă mergând normal către o mașină, relatează brasov.net. În filmare se pot observa câțiva bărbați care se află lângă o mașină parcată în fața clădirii Modarom.

Unul dintre ei urcă în autoturism, iar altul pare că vrea să îl ajute pe un bărbat care se află într-un scaun rulant. Individul care stă în picioare se uită suspect în toate părțile, în timp ce amicul lui său, aparent imobilizat, se ridică în picioare, își dă geaca jos și o aruncă în portbagaj, acolo unde a fost pus și scaunul cu rotile. Trage cu sete din țigară și merge pe propriile picioare către mașină.

Incidentul a fost surprins de polițistul Daniel Zontea, care a publicat videoclipul pe pagina sa de socializare, cu mesajul: „Tre’ să recunoaștem că, indiferent cât de bun ne este locul de muncă, cu toții mai avem momente în care trântim și înjurăm atunci când rămânem peste program. Din acest material concluziile le trageți voi. Eu însă îmi voi păstra aceeași convingere: Mâna întinsă nu primește ajutor”.

Un nou dispozitiv medical poate ajuta persoanele care se confruntă cu pierderea mirosului. Ce este „nasul bionic”

Un dispozitiv bionic dezvoltat de doi cercetători de la Virginia Commonwealth University School of Medicine ar putea ajuta milioane de oameni care se luptă cu pierderea mirosului, arată The Washington Post.

Un medic testează simțul olfactiv al unui pacient

Pierderea parțială sau completă a mirosului, sau anosmie, așa cum este cunoscută din punct de vedere medical, poate fi provocată de mai mulți factori, inclusiv leziuni cerebrale sau boli precum Covid-19. Aproape 15 milioane de adulți din întreaga lume ar putea avea probleme legate de miros din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unei cercetări publicate anul trecut.

Nasul bionic îi poate ajuta pe cei care și-au pierdut mirosul

Richard Costanzo și Daniel Coelho speră că neuroproteza lor, pe care o numesc „nas bionic”, îi poate ajuta pe cei care și-au pierdut mirosul.

Costanzo spune că ideea sa pentru acest dispozitiv a apărut cu mult înainte de pandemie, din dorința de a ajuta persoanele care și-au pierdut permanent mirosul. Nevoia unui astfel de dispozitiv este mai mare acum din cauza pandemiei, a spus Costanzo, citând cercetările sale. Studiul realizat de Richard Costanzo și Daniel Coelho arată că 7,5% dintre pacienții care au contactat Covid-19 nu și-au recăpătat mirosul nici după doi ani de zile.

„Coronavirusul a afectat grav celulele senzoriale olfactive din nasul unor pacienți. Fără aceste celule, mirosurile nu sunt detectate, iar semnalele nu sunt trimise către regiunea olfactivă a creierului”, a spus Costanzo

Construirea unui „nas bionic”

Costanzo și Coelho folosesc microelectronica și inteligența artificială pentru a construi nasul bionic. Strategia lor este de a ocoli celulele olfactive deteriorate și de a stimula creierul cu o serie de electrozi implantați. O mică piesă externă detectează mirosurile și trimite semnale către un cip microprocesor care va genera „amprente digitale unice pentru diferite mirosuri”. Cipul va transmite apoi informațiile prin intermediul unor frecvențe speciale către un receptor din interiorul craniului pentru a stimula zonele specifice ale creierului care generează o anumită senzație sau percepție olfactivă.

În prototipul lor actual, atât piesa de detectare a mirosului, cât și cipul microprocesorului sunt atașate la rama unei perechi de ochelari. Pentru introducerea rețelei de electrozi în creier ar fi necesară o intervenție chirurgicală.

Cu toate acestea, Costanzo spune că un prototip complet va fi construit și testat pe pacienți abia peste cinci sau zece ani.

,,Ucraina va fi liberă!”. Prima tranșă de tancuri ajunge în țară

Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un ‘prim val’ de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a afirmat marţi ministrul de externe Dmitro Kuleba, potrivit Agrepres.

„Coaliţia pentru tancuri are acum 12 membri. Pot menţiona că, în primul val de contribuţii, forţele armate ucrainene vor primi între 120 şi 140 de tancuri occidentale”, a declarat Kuleba într-un briefing de presă online.

Potrivit ministrului ucrainean, Kievul lucrează în spatele uşilor închise pentru a convinge şi alte state să îi furnizeze tancuri, în ceea ce oficiali spun că este un moment crucial al războiului.

„Continuăm să lucrăm atât pentru extinderea coaliţiei pentru tancuri, cât şi pentru creşterea contribuţiilor statelor care s-au angajat deja”, a spus el.

Kievul plănuieşte să lanseze o contraofensivă majoră pentru a recuceri părţi din teritoriul ocupat de Rusia în sudul şi estul ţării.

Statele Unite i-au cerut Kievului să amâne aceste planuri până când asistenţa militară occidentală va sosi în Ucraina.

Kievul este îngrijorat de asemenea că Rusia ar putea lansa propria sa ofensivă majoră în săptămânile sau lunile următoare.

,,Trenulețul”, melodia trupei Zdob și Zdub, inspirație pentru un student care a câștigat locul I la un concurs internațional desfășurat în Austria

Trenulețul, faimoasa melodie a trupei Zdob și Zdub, a devenit studiu de caz într-un concurs internațional de eseuri desfășurat în Austria.

Un student inspirat din piesa Trenulețul a luat primul loc la un concurs

Un student român a câștigat locul întâi la concursul, care avea ca temă naționalismul, cu o analiză a cântecului care a fost al doilea cel mai votat de telespectatori la concursul Eurovision, de anul trecut. Pentru solistul trupei Zdob și Zdub, melodia ilustrează viața de artist, mereu pe drumuri între concerte, transmite Euronews.ro.

Zdob și Zdub și Frații Advahov au reprezentat Republica Moldova la concursul Eurovision 2022 cu melodia „Trenulețul” care recreează simbolic o călătorie de la Chișinău la București.

Pentru studentul Răzvan Foncea, „Trenulețul” a devenit obiect de studiu într-un concurs de eseuri despre naționalism. Lucrarea sa a primit premiu I la Universitatea Central Europeană din Viena.

Răzvan Foncea, student, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB Cluj: Trenulețul este un veritabil exercițiu muzical de diplomație publică, care a reușit să le transmită milioanelor de telespectatori ideea că frontierele nu întotdeauna despart. În clipul video apare Ștefan cel Mare pe un covor, în cadrul controalelor vamale, ceea ce provoacă atât o reacție umoristică, cât și una simbolică, solemnă, pe care o au vameșii – care apoi se alătură horei, cu ceilalți călători. Acesta este un moment al naționalismului banal.

Fan al trupei Zdob și Zdub, pe care îi consideră adevărați ambasadori ai Republicii Moldova, Răzvan Foncea își dorește să plece la studii de master la Paris și apoi să revină în țară.

Răzvan Foncea: Îmi place foarte mult. Când eram mic ascultam „Bunica bate toba” și îmi doream mult să bat și eu toba, dar nu am bătut-o, am ascultat muzica lor în permanență. Acum ascult „Trenulețul” zilnic.

Pentru membrii trupei, studiul lui Răzvan a fost surprinzător.

Roman Iagupov, solistul trupei Zdob și Zdub: Fain! Dacă muzica te provoacă la lucruri interesante, creative, de ce nu? Mesajul meu e bravo, respect! E interesant de făcut analiza despre tot ce se întâmplă prin artă. „Trenulețul”, pentru noi, e un simbol, ca pentru fiecare muzician, ca mașina timpului, prin care noi călătorim, pentru că un muzician rock nu poate trăi fără concerte și fără drumuri.

La Eurovision, „Trenulețul” a fost a doua cea mai votată melodie de către telespectatori, după marea câștigătoare din Ucraina, iar în finală s-a clasat pe locul 7. A fost a treia participare a formației Zdob și Zdub la Eurovision, după cele din 2005 și 2011. Piesa „Trenulețul” are peste 13 milioane de vizualizări pe Youtube.

Case la prețuri de nimic în Ungaria! O româncă și-a cumpărat locuință cu doar 5.000 de euro și teren de 4 ha. Gazul și curentul, mai ieftine ca în România
Articolul anterior
Un preot, surprins în timp ce sfințea un bolid de zeci de mii de euro. Părintele a dat cu mir pe motorul mașinii
Articolul următor