Mișcare istorică împotriva lui Lukașenko. Zeci de mii de persoane au ieșit astăzi în stradă, în Belarus

Zeci de mii de persoane au manifestat astăzi din nou, duminică, 23 august, la Minsk pentru a denunţa realegerea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

separator

Fluturând drapele în alb şi roşu, culorile mişcării de contestare, mulţimea s-a adunat în Piaţa Independenţei şi pe străzile din jur, strigând în cor sloganuri ca “Libertate!”.

Media şi conturi ale serviciului de mesagerie Telegram apropiate de opoziţie vorbesc despre peste 100.000 de protestatari în capitala Belarusului pentru a doua duminică la rând.

Alexandr Lukașenko a plasat armata în stare de alertă în timp ce susține că puteri străine masează trupe în Plonia și Lituania, aproape de granițele Belarusului. La putere de 26 de ani, şeful statului, în vârstă de 65 de ani, a pus armata în stare de alertă, acuzând NATO că face manevre la frontiere, scrie Le Figaro, citat de News.ro.

Criticii săi speră să repete protestul din 16 august, atunci când peste 100.000 de persoane au ieşit în stradă la Minsk purtând banderole alb şi roşu, pentru a denunţa realegerea frauduloasă din 9 august a lui Alexandr Lukaşenko, precum şi brutala represiune a manifestanţilor.

“Sunt atât de mândră de belaruşi acum căci, după 26 de ani de frică, sunt pregătiţi să-şi apere drepturile”, a mărturisit pentru AFP şefa opoziţiei, Svetlana Tihanovskaïa.

″Îi chem în continuare să nu se oprească, pentru că este cu adevărat important ca acum să rămânem uniţi în lupta pentru drepturile noastre”, a adăugat profesoara de engleză în vârstă de 37 de ani care s-a refugiat în Lituania vecină, după ameninţări, potrivit partizanilor săi.

Pe lângă evenimentul prevăzut la Minsk la ora 11.00 GMT, un lanţ uman se va alătura la Vilnius, capitala lituaniană, la frontiera cu Belarus.

Sursa

Doi copii au murit după ce ar fi mâncat struguri stropiți cu o substanță toxică
Articolul anterior
Pregătiți umbrelele! Săptâmâna începe cu ploi torențiale
Articolul următor
Alte articole interesante