Misterul din jurul morții lui Christian Dior. Lucruri neștiute din viața designerului

Se împlinesc 118 ani de la nașterea lui Christian Dior. Numele lui este strâns legat de tot ceea ce înseamnă lumea modei. Nu toți știu însă în totalitate cum a arătat viața lui, în spatele succesului răsunător de care a avut parte. Dior a adus femeilor speranță și bucurie din belșug. Permițându-le să redescopere feminitatea, moda și demnitatea. Fiecare colecție a fost concepută cu intenție, de a elibera visele și speranțele femeilor, scrie unica.ro.

Christian Dior, o viață sub bagheta modei

S-a născut și a crescut pe coasta Normandiei, într-un mic oraș de pe litoral, în 1905. A locuit acolo până înainte de a se muta la Paris, la vârsta de 5 ani. Dior a crescut într-o familie bogată, fiind fiul unui producător prosper de îngrășăminte.

În copilărie, inima lui fusese întotdeauna îndreptată spre artă și creativitate, în ciuda dorințelor părintelui său de a deveni diplomat.

Înainte de cariera sa în modă, Dior și-a exprimat dorința de a deveni arhitect, dar în cele din urmă s-a înscris la École des Sciences Politiques pentru a urma o educație în științe politice. Fiind un tânăr visător ambițios, a început să-și vândă schițele pe străzile Parisului pentru a câștiga niște bani de buzunar. După ce a părăsit școala, pasiunile i-au crescut și a știut că trebuie să-și urmeze devotamentul pentru artă. 

Drumul spre o carieră strălucitoare

În cele din urmă, tatăl său a fost de bunăvoie de acord și l-a ajutat să investească în propria galerie de artă. Galeria a avut un succes uriaș alimentat de pasiunile sale. A vândut chiar lucrările unor artiști apreciați, inclusiv Pablo Picasso.

La absolvire, tatăl său a decis să-i cumpere o galerie de artă; un spațiu care a expus lucrările lui Pablo Picasso, Jean Cocteau și Georges Braque – și, pentru prima dată la Paris, a expus pictura Persistența memoriei, de Salvador Dalí – care demonstrează că o gamă largă de cunoștințe în domeniul artelor și sociale. științele creează cea mai fructuoasă dintre mințile creative.

Dior, moarte învăluită în mister

În timpul petrecut la Sciences Po, Dior a experimentat pe scurt anarhismul, chiar etichetându-se ca atare. În schimb, a petrecut și câteva luni în Uniunea Sovietică, examinând efectele socio-politice ale comunismului. Dior era extrem de superstițios. În urma pasiunii sale arzătoare pentru scăldat, în luna morții sale, Dior a călătorit la un spa din nordul Italiei. În timpul șederii sale, pe 24 octombrie, a suferit un al treilea – și ultimul – atac de cord. Declarația oficialului legist a proclamat că atacul a fost cauzat de obiceiuri alimentare nesănătoase. Cu toate acestea, s-au făcut multe speculații cu privire la faptul acesta s-ar fi sufocat cu un os de pește sau ar fi murit în timp ce juca un joc de cărți.

La înmormântarea lui Christian Dior au participat peste 2.500 de persoane; familia, prietenii și clientela loială pe care o adunase de-a lungul ilustrei sale. În mod remarcabil, a fost prezent și succesorul său, Yves Saint Laurent, în vârstă de 21 de ani, care a lucrat sub aripa lui Dior timp de doi ani înainte de moartea sa.  După ceremonie, Saint Laurent a fost surprins de revista LIFE stând singur și arătând melancolic și gânditor – nu numai că și-a pierdut mentorul, dar era, ulterior, pe cale să devină cel mai tânăr om al modei din lume.

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

VIDEO! Zelenski, în lacrimi la înmormântarea care a îndurerat toată Ucraina
Articolul anterior
Horia Brenciu, mesaj de iubire adresat soției sale: „O iubesc și nu aș putea să trăiesc fără ea”
Articolul următor