Moarte tragică! O fată s-a aruncat de la etajul opt al unui cămin din Capitală

Tragedia a vut loc la sfârșitul săptămânei trecute. Fata avea 20 de ani și era originară din raionul Orhei. Aceasta a decedat după ce a sărit de la etajul opt al unui cămin din Chișinău. Corpul neînsuflețit al tinerei a fost găsit de un trecător.

separator

Potrivit poliției, tânăra închiria o odaie din acest bloc și s-a aruncat de la un balcon comun. Trecătorul care a găsit victima, a apelat imediat poliția, care ulterior, a solicitat intervenția medicului legist. În urma cercetărilor, pe corpul acesteia, nu au fost găsite urme de moarte violentă, a menționat Ofițerul de presă al Poliției Capitalei, Natalia Stati.Cazul este investigat de oamenii legii. Se presupune că ar fi vorba de o sinucidere.

Roman Iagupov de la Zdob și Zdub și frații Advahov au devenit cetățeni de onoare ai Județului Iași

Artistul formaţiei Zdob şi Zdub Roman Iagupov, precum şi fraţii Vitalie şi Vasile Advahov, care au obţinut cu melodia „Trenuleţul” locul şapte la ediţia Eurovision din acest an, au devenit cetăţeni de onoare ai judeţului Iaşi.

Roman Iagupov de la Zdob şi Zdub şi fraţii Advahov au devenit cetăţeni de onoare ai judeţului Iaşi

Hotărârea a fost luată, miercuri, în plenul Consiliului Judeţean Iaşi, transmite news.ro.

Preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, a declarat că titlul de cetăţean de onoare acordat celor trei artişti reprezintă o recunoaştere a contribuţiei lor la dezvoltarea relaţiilor între cei care trăiesc pe cele două maluri ale Prutului.

„Prin piesa Trenuleţul cei trei artişti au promovat legătura puternică între România şi Republica Moldova, dar în acelaşi timp nu puteam avea ambasadori mai buni pentru legătura feroviară Iaşi-Chişinău-Odesa pe care ne-o dorim cu toţii.

Sperăm ca atât Odesa, cât şi celelalte comunităţi din Ucraina să nu fie afectate de acest război nemilos”, a afirmat şeful CJ Iaşi, Costel Alexe.

Tot în şedinţa de miercuri, consilierii judeţeni au votat un acord de cooperare între judeţul Iaşi şi regiunea Odesa din Ucraina, dar şi între Iaşi şi raionul Orhei din Republica Moldova.

Andrei Spînu, despre solicitarea Moldovagaz de a crește prețul la gazul natural

Vicepremierul Andrei Spînu consideră că tariful de 24 de lei la gaz este unul exagerat, însă ANRE urmează să facă calcule și să aprobe un preț final.

„Calculele arată că tariful nu acoperă gazul care îl cumpărăm de la Gazprom. Devierile negative au făcut ca Moldovagaz să vină cu această cerere”, a spus acesta, la „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, transmite Unimedia.

„Toți așteptau ca prețul la gaz să scadă, din cauza războiului avem o situație fără precedent. Vara sa fie mai scump decât iarna, calculele arată că tariful nu acoperă gazul care îl cumpărăm de la Gazprom, partea bună e că la sfârșitul lunii mai prețul a început să scada, vom vedea prețul final pe iunie.

Devierile negative au făcut ca Moldovagaz să vină cu cerere, sunt sigur că ANRE trebuie să faca calcule, dar mi se pare exagerat 24 lei tarif final, vedem”, a spus Andrei Spînu.

Tariful la gaz din 1 iunie ar putea fi de 24 de lei pe m3.

Ministrul Ala Nemerenco a ținut un discurs la Adunarea Mondială a Sănătății

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, a ținut un discurs în cadrul celei de-a 75-a sesiune a Adunării Mondiale a Sănătății, desfășurată la Geneva, Elveția, prin care a punctat principalele provocări cu care s-a confruntat și se confruntă sistemul național de sănătate și le-a mulțumit partenerilor internaționali pentru sprijin.

Ala Nemerenco a ținut un discurs la Adunarea Mondială a SănătățiiFoto: Ministerul Sănătății

În debutul discursului, ministrul Sănătății a subliniat că pandemia de COVID-19 a constituit o provocare imensă pentru sistemul de sănătate publică al Republicii Moldova, care s-a confruntat cu insuficiență de resurse, transmite Știri.md.

În acest context, ministrul Sănătății și-a exprimat înalta apreciere pentru sprijinul oferit instituțiilor de sănătate din țară prin intermediul Organizației Mondiale a Sănătății, Mecanismului de protecție civilă al UE și parteneriatelor bilaterale și multilaterale.

Acest sprijin a făcut posibil ca răspunsul la COVID-19 să evolueze dintr-o provocare într-o oportunitate de a aborda lacunele și de a consolida capacitățile instituțiilor de sănătate din Republica Moldova.

Totodată, ministrul Sănătății a menționat că criza energetică, dar în special criza refugiaților din Ucraina pune o presiune suplimentară asupra bugetului țării și sistemului de sănătate publică, din moment ce aproape jumătate de milion de refugiați au intrat în Republica Moldova după 24 februarie 2022, dintre care peste 80 de mii se află în prezent pe teritoriul țării. 

„În pofida resurselor limitate, refugiaților li se acordă asistență medicală gratuită pentru toate urgențele medico-chirurgicale”, a declarat Ala Nemerenco. 

Ministrul Sănătății a reiterat că contribuția partenerilor internaționali la aplanarea crizei refugiaților, prin donarea generoasă de medicamente, consumabile și echipamente medicale, este una inestimabilă.

„Îndemnăm toate țările și partenerii să sprijine și să contribuie la implementarea inițiativelor globale de sănătate care vizează consolidarea securității sănătății internaționale, promovarea cooperării intersectoriale și îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate.

Aici, de la această tribună, pledăm pentru solidaritate globală pentru a depăși toate provocările existente și pentru a asigura Sănătatea pentru toți”, a spus ministrul Sănătății. 

Menționăm că, Republica Moldova colaborează cu OMS, unul dintre principalii parteneri internaționali strategici ai sistemului național de sănătate, în temeiul Acordului de Bază, semnat între Guvernul Republicii Moldova şi Biroul Regional pentru Europa al OMS la 21 iulie 1994.

Dan Bălan, asaltat de micuți în vacanța în Africa
Articolul anterior
Cum arată dieta Mirandei Kerr. Detalii dezvăluite de către bucătarul modelului
Articolul următor