Mobilizare record la Frankfurt! Moldovenii au ieșit la vot, formând o coadă imensă

Prezență activă la votare la Consulatul General al Republicii Moldova la Frankfurt pe Main. Moldovenii stabiliți în Germania s-au mobilizat maximal chiar de la primele ore ale dimineții. S-a format o coadă mare, plouă, însă acest lucru nu îi împiedică pe conaționalii noștri să aștepte răbdători pentru a-și exercita democratic dreptul la vot.

separator

O moldoveancă stabilită în Germania comunică pe o rețea de socializare:

,,De 5 ani locuiesc in Germania, votez aici a treia oara, dar atata lume la o ora atat de matinala n-am mai vazut. Trezeste-te , Republica Moldova! Hai la vot!”. (sursa video: facebook)

Pretins „maior” de poliție, împreună cu un complice, reținut pentru șantajarea unui băiat de 20 de ani

Ofițerii INI, de comun cu procurorii PCCOCS, anunță reținerea a doi bărbați pentru șantajarea unui chișinăuian cu vârsta de 20 de ani, în a doua jumătatea a anului 2023, de la care pretindeau ilegal 10.000 de lei.

Bănuitul cu vârsta de 43 de ani din Chișinău a fost ajutat de către tânărul victimă cu diverse lucrări în gospodărie o anumită perioadă, în schimbul unui automobil. După finalizarea lucrărilor convenite, însă, angajatorul a pretins că tânărul i-ar mai datora și această sumă de bani.

Așa cum  amenințările cu răfuiala fizică au fost ignorate de către tânăr, în schema de șantaj și-a făcut apariția „maiorul” cu vârsta de 30 de ani. Acesta și-a atribuit fals titlul la sugestia primului bănuit și i-a declarat tânărului, într-un local din Chișinău, că-i pornește dosar penal pentru răpirea automobilului pentru care lucrase la primul bănuit. Iar pentru ca tânărul să evite pedeapsa penală, „ofițerul” l-a determinat pe tânăr să semneze o recipisă, cu impunerea termenului de prezentare a sumei până la sfârșitul lui 2023.

Tânărul, însă, a depus plângere la autorități. Prin urmare, oamenii legii au descins cu percheziții, cu sprijinul angajaților „Fulger.” La domiciliile acestora, a fost ridicată inclusiv o armă de auto-apărare cu bile de cauciuc și cartușe (cu permis expirat de 2 ani), telefoane mobile, purtători de informații, dar și peste 100 litri de lichid asemănător alcoolului etilic ce urmează să fie supus expertizei.  

Ambii au fost escortați pentru audieri la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), iar pe parcursul investigațiilor aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Un Ferrari, făcut zob, lângă Râșcani! Cum s-a produs accidentul

Un accident rutier s-a produs în această dimineață în apropiere de localitatea Corlăteni, raionul Rîșcani. Un Ferrari și un Ford Tranzit au fost avariate, după ce s-au ciocnit violent, scrie unimedia.info.

Oamenii legii au fost alertați în jurul orei 08:45 pe traseul M-5. 

„La fața locului, s-a constatat că un tânăr de 27 de ani, conducând un autovehicul de marca Ford Tansit, a efectuat o manevră de virare la stânga fără să se asigure corespunzător, intrând în coliziune laterală cu un automobil de marca Ferrari condus de un bărbat în vârstă de 45 de ani. 

În urma accidentului rutier, nimeni nu a avut de pătimit.  

Ambii conducători implicați în accident au fost supuși testării alcoolscopice, rezultatele indicând că nu se aflau sub influența alcoolului”, a comunicat pentru UNIMEDIA de către ofițera de presă a IP Soroca, Svetlana Talpă.

În acest context, poliția încurajează șoferii să respecte regulile de circulație și să se asigurare corespunzător înainte de a efectua manevre pe drumurile publice.

Rusia interzice exporturile de benzină timp de șase luni după atacurile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol

Rusia a anunţat marţi interzicerea timp de şase luni a exporturilor de benzină, începând de la 1 martie, pentru a compensa majorarea cererii din partea clienţilor şi fermierilor şi pentru a permite planificatele lucrări de mentenanţă la rafinării, transmite Reuters., citat de hotnews.ro.

Interdicţia, anunţată prima dată de RBC, a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al vicepremierului rus Alexander Novak, conform Agerpres.

Atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol din Rusia au obligat autoritățile ruse să ia această măsură.

De la începutul anului, Ucraina a atacat cu drone cel puțin nouă instalații rusești, inclusiv rafinării, depozite de petrol și terminale de gaze din regiunile Briansk, Kursk, Volgograd, Iaroslavl, Leningrad, Krasnodar Krai și Sankt Petersburg.

Ca urmare a acestor atacuri, exporturile de benzină s-au prăbușit cu 37% în ianuarie, în timp ce vânzările de motorină au scăzut cu 23%, a anunțat Ministerul rus al Energiei.

Autoritățile ruse dau asigurări că nu există probleme pe piața internă

Ministerul a explicat că scăderea exporturilor a fost rezultatul unor „reparații neprogramate” la rafinării și a necesității de a aproviziona piața internă.

Ministerul rus al Energiei a dat asigurări că nu există și nu vor exista probleme de aprovizionare pe piața internă și că există stocuri consistente de motorină și benzină.

Dacă atacurile vor continua cu intensitatea actuală, „un inconvenient s-ar putea transforma într-o problemă”, a declarat Serghei Vakulenko, cercetător la Carnegie Endowment for International Peace.

„Rafinăriile sunt importante pentru economie și pentru purtarea războiului – mașinile și camioanele, tractoarele și combinele, tancurile și navele, avioanele civile și militare trebuie să fie alimentate cu benzină, motorină și kerosen, nu cu țiței”, a declarat Vakulenko.

Anterior, Rusia a interzis exporturile de benzină în perioada septembrie-noiembrie 2023, pentru a atenua deficitul de combustibil şi creşterea preţurilor pe plan intern. Doar patru state ex-sovietice – Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan – au fost exceptate.

De data aceasta, interdicţia nu va fi extinsă la ţările din Uniunea Economica Euroasiatică, Mongolia, Uzbekistan şi două regiuni care şi-au proclamat independenţa faţă de Georgia şi sunt sprijinite de Rusia: Abhazia şi Osetia de Sud.

Anunț de ultimă oră! Marea Britanie intră în carantină totală până pe 2 decembrie
Articolul anterior
Cozi uriașe la secția de votare din Milano! Video
Articolul următor