Moldexpo te invită la cea mai tare sărbătoare a modei!

Lecţii de stil, frumuseţe şi originalitate – sunt doar câteva din surprizele de care au parte iubitoarele de modă la cea mai tare sărbătoare de fashion din acest an, “Moldova Fashion Expo”, la cea de-a XII-a ediţie. 

separator

La expoziţia MOLDOVA FASHION EXPO din acest an, participă peste 80 de expozanţi, producători şi distribuitori din Moldova, Franţa, România, Rusia şi Turcia.

Aceștia vor prezenta stofe, vestimentaţie, tricotaje, lenjerie de corp, blănuri şi cuşme, articole de uz casnic, încălţăminte, accesorii şi materii prime, furnituri, aţe, fire toarse, utilaje şi dotări tehnologice, bijuterii și genți.

Prezentările noilor colecţii industriale ale producătorilor moldoveni, concursul tinerilor designeri vestimentari, prezentarea colecţiilor fashion al designerilor de renume, lecţii de stil de la Lilu, prezentarea stilului clasic şi non-conformist– este programul, “Zilele Modei ArtPodium”, la Moldova Fashion Expo 2012.

De asemenea în premieră pe 16 noiembrie, se va desfășura, Fashion Party – sărbătoarea stilului original, arogant și non-conformist, în cadrul căruia tinerii designeri vor prezenta viziunea proprie a conceptului de îmbrăcăminte şi de stil. Iar vedeta serii va fi invitatul special al evenimentului Andrei Bartenev din Moscova- artist, designer, autor de performance-uri şi instalaţii- care îşi va prezenta lucrările pentru prima dată în Moldova.

Compania “Universul Mașinilor de Cusut”, își propune să organizeze ateliere, unde se vor desfăşura prezentări şi întâlniri cu creatorii de modă. În plus, pe 18 noiembrie compania va prezenta o expoziţie cu cele mai originale maşini de cusut în stil retro.

Întreaga expoziție se va desfășura în perioada 15-18 noiembrie, între orele 10.00-18.00.

Text: Iulia Arnaut

Atenție, părinți! O altă nenorocire! Încă un copil a căzut de la înălțime

Polițiștii au fost sesizați aseară, în jurul orei 18:00 despre faptul că un copil de 7 ani a căzut de la etajul 4 al unui bloc de locuit din orașul Cupcini, raionul Edineț.

În cadrul cercetărilor, oamenii legii au stabilit că geamul apartamentului era deschis, băiatul jucându-se a urcat pe pervaz și sprijinindu-se de plasă
a căzut în gol.  
Copilul împreună cu mama au fost transportați la spital, iar medicii fac tot posibilul să salveze viața minorului.

Pe cazul dat a fost inițiată o anchetă.

Reiterăm:
– supravegheați copiii în permanență, în special dacă locuiți la bloc;
– dacă nu sunteți lângă copil, chiar și pentru câteva clipe, închideți toate geamurile;
– explicați minorilor despre acest pericol de la cea mai fragedă vârstă;
– fiți atenți la plasele pentru insecte, copiii se bazează pe ele și CAD;
– nu plasați mobilierul lângă geamuri, pentru a exclude accesul direct la pervaz;
– blocați ferestrele și mânerele cu utilaje speciale.

De la începutul vacanţei de vară, cinci copii au căzut de la înălţime. Tot în primele două săptămâni ale lunii iunie au fost înregistrate alte zeci de incidente cu implicare minorilor. Unele au fost fatale. Poliţia le reaminteşte părinţilor să nu-şi lase copiii fără supraveghere. În caz contrar, riscă să fie sancţionaţi.

Cel mai recent incident în care a avut de suferit un copil a avut loc aseară, în sectorul Centru din Chişinău. Un minor de doar doi ani se zbate între viaţă şi moarte, după ce a căzut de la etajul opt al unui bloc de locuinţe. Potrivit poliţiei, copila ar fi urcat pe pervaz, s-a sprijinit de plasa de la fereastră, care a cedat, iar micuţa a căzut în gol. În prezent, ea se află în secţia Reanimare de la Institutul Mamei şi Copilului. Oamenii legii au iniţiat o anchetă, transmite tvrmoldova.md.

Datele poliţiei arată că în cele două săptămâni ale lunii iunie, au fost înregistrate aproape 60 de incidente cu implicarea copiilor, în urma cărora trei micuţi au murit. Cele mai multe, 15 la număr, au fost cazuri de violenţă între copiii. În alte 13 situaţii, minorii au fost implicaţi în accidente rutiere, care s-au soldat cu un decese. În 11 cazuri, copiii au consumat alcool, substanţe toxice, pastile sau au căzut obiecte grele peste ei. Poliţia a documentat cinci cazuri când minorii au căzut de la înălţime, dar şi un înec. Cei care vor răspunde în faţa legii sunt, însă, părinţii, care nu i-au supravegheat.

INCIDENTE CU IMPLICAREA COPIILOR

15 cazuri de violenţă între copii
13 cazuri de implicare în accidente rutiere
11 cazuri de consum a băuturilor alcoolice, substanţelor toxice
5  căderi de la înălţime
1 înec

GHEROGHE LOZOVANU, reprezentant INSP: „Cu regret, în incidente sunt implicaţi copiii de diferite vârste, dar cel mai mult pornind de la 10 la 17 ani. Mai des băieţii sunt implicaţi în incidente.  Fenomenul de fugă de acasă este prezent şi în vacanţă. Copiii continuă să abandoneze domiciliu şi centrele de plasament.”

Poliţia le reaminteşte părinţilor să nu-şi lase copiii fără supraveghere.

GHEROGHE LOZOVANU, reprezentant INSP: „Să petreacă cât mai mult timp cu copiii. Să nu-i lase nesupravegheaţi şi să discute despre pronlemele lor. Poliţiştii din întreaga ţară, zi de zi, efectuează patrulări a locurilor mult frecventate de copii prin parcuri, prin păduri, pe la iazuri, prin localităţi, poliţiştii sunt prezenţi.”

„Închid geamurile. Le las doar la aerisire, nu le deschid complet. Dacă sincer, le-am scos mânerile, ca să nu poate deschide. Când îmi trebuie, îl pun la loc. Iată-l vedeţi că nu stă locului.”

„Dacă creşte copilul un pic mai are e bine să-i spui că nu se poate, să-i explici ce înseamnă înălţime. Dar logic, câteodată trebuie să fim pur şi simplu mai atenţi.”

„Am grijă de dânsa, mă uit după copil şi nu-l las singur.”

În cazul unor situaţii de risc, oamenii sunt rugaţi să sune la numărul unic de urgenţă 112.

Maia Sandu a adus felicitări sportivilor noștri pentru performanțele uimitoare: ”Ne bucură mult reușitele, sportul trebuie susținut”

Performanțele sportivilor moldoveni au ajuns în vizorul președintelui Maia Sandu, care a venit cu un mesaj de felicitare pentru cei care ne duc faima țării.

”Sportivii noștri continuă să ne bucure cu performanțe extraordinare. Ieri, luptătorul de muaythai (box tailandez) Artiom Livadari a revenit acasă cu medalia de aur de la Jocurile Europene de la Cracovia-Malopolska. Este primul aur pentru Moldova în istoria celor 3 ediții ale acestui prestigios eveniment sportiv.

Îl felicit pe Artiom Livadari și pe antrenorii săi, Andrei Grosu și Vlad Dima. Un rezultat remarcabil l-au obținut și tinerii noștri luptători de stil greco-roman la Campionatul European de Lupte pentru tineri, de la Santiago de Compostela, Spania.

Alexandru Solovei a devenit campion European, iar Vitalie Eriomenco și Rostislav Coval au luat argintul în categoriile lor.

Felicitări și aprecieri și antrenorilor lotului național, Vladimir Iurco, Roman Zgardan, Serghei Tîmco și Mihail Cucul, pentru rezultatele remarcabile ale discipolilor lor. Ne bucură mult reușitele sportivilor noștri și înțelegem că sportul trebuie susținut. Anul trecut, Parlamentul a votat dublarea burselor pentru sportivii care obțin premii la campionatele mondiale și europene. Iar în curând, legislativul va aproba proiectul de lege prin care federațiile și cluburile sportive vor putea fi susținute prin transferul a 2% din impozitul pe venit. Dragi oameni ai sportului, voi sunteți adevărați ambasadori ai țării noastre, noi suntem mândri de voi și vă urăm succes!”, a scris președintele pe ăpagina sa de Facebook.

Nu se consideră tocilar! Povestea impresionantă a unui elev care a luat 10 pe linie, făcând zilnic o navetă obositoare, peste 40 de km, pe toată durata studiilor

Povestea unui tânăr a impresionat România. Gabriel Rusu este absolventul cu 10 pe linie care a făcut zilnic naveta, peste 40 de kilometri de la școala și acasă.

Cine este tânărul care a făcut naveta peste 40 de km zilnic

Absolventul de 19 ani a făcut naveta de 40 de kilometri cu autobuzul dus-întors pe tot parcursul studiilor.

Gabriel Rusu pleca zilnic în jurul orei 7 dimineața și ajungea acasă la 15. Absolventul cu zece pe linie spunea că era rău să meargă cu autobuzul din cauza aglomerației, conform Monitorului de Suceava.

Erau niște microbuze mici și aglomerate, iar în loc de cele 20 de persoane care trebuiau să fie acolo, erau 40. Absolventul a reușit să ia zece pe linie chiar și cu naveta obositoare.

„Erau cam 40 de minute dus, 40 de minute întors. Plecam la 7.20 dimineața și ajungeam aproape de 15.00. Mai rău a fost în clasele a IX-a și a X-a, când am prins niște autobuze mici, microbuze aglomerate și mie îmi era rău de mașină.

Microbuze de 20 de locuri în care eram 40 de persoane. Exceptând partea asta, e obositor, dar și frumos, mai ai ocazia să socializezi și devine rutină la un moment dat”, a spus absolventul.

Absolventul cu zece pe linie vrea să dea la Medicină

Gabriel Rusu a terminat liceul ca șef de promoție, cu media totală zece. Acesta a studiat la Liceului Teoretic „Ion Luca” din  Vatra Dornei.

Absolventul cu zece pe linie a mai povestit că nu se consideră un tocilar pentru că a luat cele mai mari note mereu. Gabriel spune că merue învață folosind asocieri și face conexiuni între informații.

Tânărul de 19 ani spune că nu a făcut niciodată meditații. El este convins că se va descurca mai mult decât bine la examenul de Bacalaureat. Mai departe, Gabriel vrea să urmeze medicina.

„Nu sunt tocilar, eu nu pot reține învățând pe de rost, ci doar logic, pe baza unor asocieri, a unor imagini și a unor rezumate.

La clasă eram atent, receptiv, iar acasă lăsam undeva la 20 – 30% pentru aprofundare. Nu am avut niciodată nevoie de meditații, nici acum pentru bacalaureat, având în vedere că cerințele examenului sunt din materia de liceu, nu văd de ce aș avea nevoie”, a mai spus absolventul cu zece pe linie.

Brandul Cătălin Botezatu face ravagii şi în Chişinău!
Articolul anterior
Gheorghe Urschi- desemnat Artist al Poporului
Articolul următor