Moldova a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială

 Republica Moldova a semnat Convenția-cadru a Consiliului Europei privind inteligența artificială, drepturile omului, democrație și statul de drept. Documentul a fost semnat la Vilnius de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, aflată într-o vizită de lucru în Lituania, comunică MOLDPRES.

Convenția-cadru a Consiliului Europei este primul tratat internațional care oferă un cadru juridic global pentru gestionarea sistemelor de inteligență artificială (IA) pe parcursul întregului lor ciclu de viață, garantând în așa mod respectarea drepturilor omului, democrației și principiilor statului de drept.

„Această convenție este nu doar un instrument juridic, dar o promisiune de a ne asigura că inteligența artificială este dezvoltată și utilizată într-un mod care servește binelui public și sporește bunăstarea cetățenilor noștri. Republica Moldova este pentru promovarea echilibrului între inovație și protejarea drepturilor omului, democrației și statului de drept”, a opinat șefa de la Justiție.

Ministra a subliniat că țara noastră se alătură comunității internaționale și este esențial să se mențină o abordare centrată pe om, în care supravegherea și responsabilitatea umană rămân în centrul sistemelor IA.

Convenția-cadru a fost adoptată pe 17 mai 2024 de Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei și cuprinde 36 de articole. Aceasta este un document complementar Actului Uniunii Europene privind inteligența artificială, care va fi transpus în legislația națională odată cu aderarea Republicii Moldova la UE.

Descinderi la Inspectoratul de Migrație Nord: Ofițerii CNA desfășoară percheziții într-un dosar de corupție

Percheziții la Inspectoratul de Migrație Nord. Ofițerii Centrului Național Anticorupție au descins, în această dimineață, în cadrul unui dosar de corupție, scrie unimedia.info.

„Sunt acțiuni de urmărire penală efectuate într-un dosar de corupție. Urmează să fie atribuită calitatea de bănuit unor persoane vizate în această cauză”, a comunicat pentru UNIMEDIA, Angela Starinschii, ofițera de presă a CNA.

ULTIMA ORĂ! Accident tragic la Taraclia! Un bărbat și o femeie au murit pe loc, iar trei persoane, printre care și un copil, au fost răniți

Acum o oră, în apropierea satului Balabanu din raionul Taraclia s-a produs un grav accident rutier, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Din informațiile preliminare, un Renault Megane a derapat de pe carosabil, după ce șoferul nu a păstrat distanța și a atins remorca unui camion, moment în care a pierdut controlul mașinii și s-a inversat.

Două persoane, un bărbat de 64 de ani și o femeie de 62 de ani, și-au pierdut viața, iar trei persoane cu vârstele de 15, 30, 34 de ani au fost rănite și au fost transportate de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

Preliminar, la volan se afla bărbatul care a decedat.

Poliția se află la fața locului pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Facem apel repetat către conducătorii auto să respecte regulile de circulație și să fie prudenți la volan.

Producătorii elvețieni de ceasuri cer ajutor de stat pe fondul declinului sectorului luxului

Producătorii elvețieni de ceasuri de lux apelează la ajutorul financiar al guvernului pentru a îi ajuta să facă față unei scăderi a cererii, relatează BoF. Informația e relevantă pentru că arată declinul pieței de lux – un indicator al stării economiei globale.

Girard-Perregaux și Ulysse Nardin au devenit primele mărci care au confirmat utilizarea unui program de stat pentru a păstra locurile de muncă și a evita reducerile permanente. Sowind Group, care deține cei doi producători, a pus aproximativ 50, adică 15% din cei 320 de angajați, în așa-numita perioadă de lucru redus sau concediu, potrivit președintelui și directorului general Patrick Pruniaux, potrivit stiripesurse.

Marile companii din industrie, precum Richemont și Swatch Group, au resimțit de asemenea impactul scăderii vânzărilor în China. Cu toate acestea, mărcile de top, precum Rolex și Patek Philippe, au rezistat mai bine la această încetinire. În pofida redresării parțiale așteptate pentru 2025, șefii unor mărci importante, precum Breitling, au recunoscut că unii producători iau deja măsuri drastice pentru a face față crizei.

„Unii furnizori și-au luat șase, șapte sau opt săptămâni de vacanță”, a spus el. „Talentul constă în a echilibra și a gestiona creșterea atât în perioade de expansiune, cât și în perioade de scădere”, a adăugat el. Breitling se așteaptă să crească ușor vânzările în acest an, a spus el, vorbind despre o îmbunătățire recentă în SUA.

Jean-Christophe Babin, CEO al bijutierului Bulgari, deținut de LVMH, a declarat că se așteaptă ca criza din China să persiste câteva luni. Totuși, concentrarea Bulgari pe piața mai puțin volatilă a ceasurilor pentru femei și faptul că brandul își produce majoritatea componentelor îi permit să ajusteze producția și să depășească încetinirea, a adăugat el.

Acest lucru comprimă profitul și crește prețurile relative pentru consumatorii deja reticenți.

Cei doi producători de ceasuri au fost nevoiți să reducă personalul din cauza unei piețe a luxului în scădere. Cu toate acestea, directorul general Patrick Pruniaux vede oportunități pe măsură ce mărcile se descurcă singure după vânzarea de către Kering, conglomeratul de lux.

Comerțul global suferă, pe măsură ce cumpărătorii ocazional își pierd interesul, iar producătorii îngheață comenzile și se confruntă cu stocuri nevândute. Cu toate acestea, directorul Patrick Pruniaux rămâne optimist, considerând că actuala criză poate crea oportunități pentru viitor, chiar dacă redresarea completă ar putea veni abia în 2025.

O tânără de 28 de ani, reținută după comiterea unui jaf într-un spital
Articolul anterior
HoReCa și agențiile imobiliare, obligate să conecteze echipamentele de casă și de control la SIA MEV
Articolul următor