Moldova ar putea avea prima autostradă

Premierul Dorin Recean a dezvăluit planuri ambițioase pentru dezvoltarea infrastructurii în Republica Moldova în următorii ani. În cadrul unei conferințe de presă, în care a prezentat un program numit „Guvernul construiește”, oficialul a prezentat o listă a proiectelor propuse, care vizează diverse aspecte ale infrastructurii țării, scrie zugo.md.

Guvernul intenționează să construiască drumurile Leușeni – Hîncești și Soroca – Arionești – Otaci, o autostradă care va lega Ungheni de Chișinău și Odesa pentru care se promite finalizarea studiului de fezabilitate, în următorii doi ani, și ar urma să fie finalizată în 2028, precum și un nou sector al centurii capitalei, ce va avea patru benzi de circulație pe o distanță de aproape șapte kilometri.

Alte proiecte includ repararea Circului din Chișinău, construcția unui pod rutier la Ungheni pentru a fluidiza traficul către România și Uniunea Europeană, renovarea blocurilor sanitare din peste 150 de școli și implementarea a 13 centre AVC în toată țara.

Totodată, potrivit premierului, se vor efectua lucrări de modernizare a liniei de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău pentru a asigura independența energetică a Republicii Moldova și accesul la piețele energetice românești și europene.

Proiectele de eficiență energetică includ renovarea a peste 80 de blocuri și 600 de case individuale, dotarea a 15 instituții medicale cu tehnologii moderne și acordarea a 60.000 de eco-vouchere pentru schimbarea aparatelor electrice.

Un alt proiect vizează modernizarea unui segment de 150 km de cale ferată de la Ocnița – Bălți – Ungheni – Chișinău – Căușeni. Reabilitarea căii ferate va începe în această primăvară.

În domeniul educației, este planificată finalizarea a cel puțin 10 școli-model din totalul celor 35, ceea ce înseamnă reparație capitală, dotare la standarde europene, renovarea terenurilor de sport, amenajarea curților, asigurarea eficienței energetice și implementarea tehnologiilor digitale. Totodată, urmează a fi renovate și dotate blocurile sanitare din peste 150 de școli.

Pentru toate proiectele anunțate de Guvern, în următorii doi ani, statul urmează să aloce 3,5 miliarde de lei, iar o sumă „practic, dublă față de ceea ce oferă din bugetul de stat R. Moldova” va fi investită și de partenerii externi, a menționat prim-ministrul Recean.

Șeful executivului a vorbit și despre realizările din ultimii doi ani. Recean a precizat că, la ora actuală, sunt încheiate sau sunt în proces de finalizare 850 proiecte de infrastructură, iar până la sfârșitului anului vor fi finalizate alte 500 de proiecte. Premierul anunță că din 2022 au fost reabilitate 530 de km de drumuri naționale, regionale și locale, peste 478 de km de rețea de apă și canalizare și au fost renovate aproximativ 200 de școli și grădinițe.

Academicianului Gheorghe Paladi i-a fost conferită Diploma de Onoare a Primăriei Chișinău

Primăria Municipiului Chișinău i-a conferit Diploma de Onoare distinsului medic obstetrician-ginecolog, profesor universitar, savant cu renume mondial, Cavaler al Ordinului Republicii, membru de onoare a Academiei Romane, academicianului Gheorghe Paladi, în contextul aniversării recente a venerabilei vârste de 95 de ani.

Distinsul academician Gheorghe Paladi a fondat școala de obstetrică și ginecologie din Moldova și sistemul de asistență medicală mamei și copilului, având numeroși discipoli.

Prin decizia Consiliului Municipal Chișinău din anul 2020, Spitalul Clinic Municipal nr. 1 poarta numele „Gheorghe Paladi”. De asemenea, a fost inaugurat bustul ilustrului academician la spitalul al cărui lider spiritual este.

Totodată, Gheorghe Paladi este propus pentru acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Chișinău, inițiativă care va fi susținută și promovată pentru decizia Consiliului Municipal.

Veniturile totale ale bugetului de stat au crescut cu 4,8% în patru luni ale anului curent

În primele patru luni ale anului 2024, veniturile totale ale bugetului de stat au constituit circa 20,9 mlrd de lei. Acestea sunt în creștere cu 964,6 mln de lei sau cu 4,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2023. Cifrele au fost prezentate astăzi de Ministerul Finanțelor, transmite Moldpres.

Potrivit sursei citate, încasările din veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat reprezintă 9,6 mlrd de lei, iar din cele administrate de către Serviciul Vamal 11,8 mlrd de lei.

Cheltuielile bugetului de stat au constituit 25 mlrd de lei. Comparativ cu perioada similară a anului 2023, acestea sunt mai mici cu 1,5% sau cu 393,3 mln de lei.

Ministerul Finanțelor a precizat că executarea bugetului de stat, la finele lunii aprilie a anului curent s-a încheiat cu un deficit de circa 4,1 mlrd de lei.

O tânără de 21 de ani din capitală, găsită fără suflare. Iubitul ei, principalul suspect

O tânără de 21 de ani a fost găsită fără suflare. Preliminar, se constată un omor. Totodată, oamenii legii spun că o persoană s-a prezentat la poliția și că aceasta ar recunoaște vinovăția. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Tragedia a avut loc la 19 mai, într-un apartament din capitală. În urma celor întâmplate, tânăra a decedat. De altă parte, iubitul fetei, s-a prezentat la poliție asumându-și vina.

Potrivit șefei Secției Comunicare și Protocol a Inspectoratului General al Poliției, Diana Fetco, suspectul în vârstă de 28 de ani a fost reținut, iar Poliția a inițiat o anchetă pe acest caz pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, transmite Agora.

Dacă va fi găsit vinovat de comiterea crimei, suspectul riscă de la 15 la 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

Republica Moldova urmează să achiziționeze al doilea radar de monitorizare a spațiului aerian
Articolul anterior
Veste bună! Guvernul va realoca bugetul pentru a rezolva problema privind salarizarea asistenților personali din Chișinău
Articolul următor