Moldova ar putea renunța la schimbarea orei, după exemplul țărilor europene

Uniunea Europeană a votat renunțarea la ora de vară. Începând cu 2021, se va renunța la sistemul de trecere de la ora de vară la cea de iarnă și invers, conform unei decizii a Parlamentului European. De fapt, va fi menținută o singură oră, în funcție de decizia pe care o ia fiecare țară.

separator
Țările care vor să rămână la ora de vară vor face modificarea finală în ultimul weekend din martie 2021. Țările care aleg ora de iarnă vor face trecerea definitivă către aceasta în ultima duminică din octombrie 2021. Toate țările trebuie să ia această hotărâre până în aprilie 2020 și să o comunice Comisiei Europene.

Trecerea la ora de iarnă înseamnă, de fapt, revenirea la ora oficială. Potrivit președintelui Moldovei, și țara noastră ar putea examina posibilitatea de a anula schimbarea orei. Astfel va fi menținut un singur ciclu orar.

Internauții moldoveni sunt îndemnați să răspundă, în cadrul unui sondaj, dacă își doresc anularea trecerii la ora de vară sau la ora de iarnă.

Iată ce a comunicat Igor Dodon, pe facebook:

,,Primim numeroase întrebări de la cetățenii noștri care se interesează dacă în Moldova se examinează posibilitatea de a renunța la trecerea la ora de iarnă, așa cum s-a procedat în Uniunea Europeană.

Țin să menționez că în luna martie 2019, Parlamentul European a decis să fie anulată trecerea la ora de iarnă începînd cu anul 2021. Astfel, pentru ultima dată, acele ceasornicelor din statele UE vor fi mutate cu o oră înainte în ultima zi de duminică din luna martie 2021.

Totodată, țin să reamintesc că în anul 2011, acest lucru l-au făcut deja Rusia și Belarus. În anul 2016, și Turcia a renunțat la ora de iarnă.

Georgia și Kazahstan au procedat la fel în anul 2005, alte patru republici din Asia Centrală – încă la începutul anilor 90. Armenia a anulat trecerea la ora de vară în anul 2012.

În prezent, urmînd exemplul Uniunii Europene, și Ucraina examinează posibilitatea anulării orei de iarnă începînd cu anul 2021.

Astfel, toate fostele republici sovietice, toți cei mai importanți partenerii comerciali și economici ai Republicii Moldova au renunțat la practica de mutare a acelor ceasornicelor sau examinează o asemenea posibilitate.

În această ordine de idei, consider oportun de a propune spre discuții publice următoarea întrebare: „Considerați necesar ca Parlamentul Republicii Moldova să adopte un proiect de lege despre renunțarea la trecerea la ora de iarnă?”.

alte Articole interesante