Moldova are adevărați genii! Cine sunt învingătorii celui mai mare concurs de robotică din țară

Multă energie pozitivă, emoții, atmosferă de sărbătoare, proiecte inovatoare și zeci de roboți autonomi construiți și programați au fost la finala concursului de robotică FLL Challenge Moldova 2023, desfășurat în incinta Centrului Național de Inovații Digitale „Clasa viitorului”, scrie jurnaltv.md.

Competiția de robotică este la cea de-a VIII-a ediție și a adunat un număr dublu de echipe față de anul precedent. În acest an, la semifinalele care au avut loc în perioada 11-12 martie, au participat 58 de echipe, cu peste 500 de elevi, ghidați de 90 de antrenori. 29 de echipe au ajuns în finală.

În cadrul competiției, participanții au proiectat, construit, programat și testat roboți, au aplicat diverse concepte din matematică și știință, au elaborat soluții inovative pentru rezolvarea unor probleme reale. Evenimentul a fost organizat sub egida Ministerului Educației și Cercetării, cu suportul USAID Moldova și al Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului. Parteneri ai acestei ediții au fost companiile din sectorul TIC și energetic: Orange Moldova, Premier Energy Distribution și FFW Agency. Organizatorii și gazda evenimentului au fost Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

În anul curent tema generală a concursului a fost „Super Powered” și s-a concentrat pe soluții pentru problemele energetice, explorarea progreselor tehnologice și provocările globale cu care se confruntă omenirea. Echipele au concurat la patru probe: Proiectul, Valorile Fundamentale, Designul Robotului și Robotul în Misiune.

Au fost oferite premii pe diverse categorii următoarelor echipe:

Campion: RoboRangers, Tekwill Academy Kids, Chișinău

Premiul „Performanța Robotului”: RoboRangers, Tekwill Academy Kids, Chișinău

Premiul pentru „Proiectul de inovare”: Cyber Fish Force, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău

Premiul pentru „Proiectarea robotului”: ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, s. Boșcana, r. Criuleni

Premiul pentru „Valorile Fundamentale”: Just a Bot 23, IPLT „Gaudeamus”, mun. Chișinău

Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: ASA, IPLT „Gheorghe Asachi”, mun. Chișinău

Premiul special pentru „Excelență în inginerie”: TehnoIuHas, IPLT „Iulia Hașdeu”, mun. Chișinău

Premiul special pentru „Perseverență”: CaiVerziPePereți, IPLT „Nicolae Iorga”, mun. Chișinău

Premiul special „Stea în devenire”: PoweRobot, IPLT „Mihail Sadoveanu”, or. Călărași

Premiul special „Motivare”: Tehnofox, IPLT „Mihai Eminescu”, or. Anenii Noi

De asemenea, au fost premiați cei mai activi antrenori:

Premiul special „Premiul Antrenorului”: Irina Iftodi, BugByte, IPLT „Mihai Eminescu”, or. Leova

Premiul special „Premiul Antrenorului”: Irina Ciobanu – Făgurașii, CTICE, mun. Chișinău

Premiul special „Premiul Antrenorului”: Elena Frunza – ENIGMA, IPLT „Mihai Stratulat”, s. Boșcana, r. Criuleni

„Acest Concurs, dar și rezultatele obținute la diverse competiții școlare la nivel național și internațional, ne demonstrează că țara noastră are un mare potențial de dezvoltare în domeniul tehnologiilor informaționale. Succesul dezvoltării Republicii Moldova depinde de capacitatea de a construi un viitor mai bun pentru cetățenii săi acasă. Investim în infrastructura școlară, diversificăm oferta curriculară, deschidem specialități noi, care să corespundă intereselor dumneavoastră, dragi elevi, astfel ca să aveți posibilitatea să vă manifestați potențialul aici, acasă”, a menționat ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, în cadrul festivității de premiere a câștigătorilor concursului, înmânând premiile alături de alți invitați de onoare la eveniment.

Concursul se desfășoară în cadrul Programului Național de studiere a Roboticii care a fost lansat în anul 2014. Astăzi, în Republica Moldova „Robotica” se studiază în peste 200 de instituții de învățământ ca disciplină opțională, cerc sau în cadrul disciplinei „Educație tehnologică” ca modul la alegere.

În perioada anilor 2015-2022, campionii FLL Moldova au participat la competițiile internaționale de Robotică, de fiecare dată obținând locuri premiante.

FIRST LEGO League Challenge este cea mai importantă competiție internațională din domeniul tehnologiei și roboticii dedicată copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 9 și 16 ani, care se desfășoară în prezent în 110 de țări, cu participarea anuală a peste 680 mii de elevi, în cadrul a 3700 de evenimente.

Adriana Ochișanu lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI! Talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit la Arena Chișinău

Bucurați-vă de o seară de excepție alături de minunata interpretă Adriana Ochișanu, care lansează proiectul VOCEA MOLDOVEI.

Pe 20 aprilie 2024, Arena Chișinău va găzdui un concert unde talentul și muzica se întâlnesc într-un mod inedit. Alături de Adriana Ochișanu, veți avea ocazia să savurați interpretări memorabile din partea artiștilor de valoare:

– Horia Brenciu și HB Orchestra
– Ionuț Dolănescu
– Surorile Osoianu
– Alexandru Pop
– Laura Olteanu
– Corina Țepeș
– AKORD
– Cornelia Ștefăneț
– Frații Ștefăneț & Orchestra
– Baletul Național JOC

Experimentați o serată plină de diversitate muzicală, de la muzică populară și etnofolclorică la melodii ușoare, toate într-un cadru spectaculos. Rezervați-vă locurile pentru un eveniment de neuitat, unde „VOCEA MOLDOVEI” se va face auzită într-un mod memorabil.

Bilete puteți cumpăra AICI!

Bilete fizice, fără rezervare prealabilă puteți procura la casele iTicket pe adresele următoare:
•⁠ ⁠str. Vlaicu Pârcălab 27 (oficiul iTicket)
•⁠ ⁠bd. Dacia 47/6 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Moscova 1/1 (Librarius)
•⁠ ⁠bd. Mircea cel Bătrân 10 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Vasile Dokuceaev 13 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Piața Unirii Principatelor 3 (Librarius)
•⁠ ⁠str. Anatolie Corobceanu 7a (Proper Coffee)

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Ce s-a întâmplat cu Marina Ovsyannikova, jurnalista rusă care a protestat în direct față de războiul lui Putin. Fiul a numit-o trădătoare
Articolul anterior
Un bărbat a adunat în casă 5.500 de ceasuri: „Să le potrivesc pe toate la ora de vară mi-ar lua jumătate de an”
Articolul următor