Moldova are încă un record. Prima moldoveancă care a cucerit cel mai înalt vârf al planetei – Everestul

Moldoveanca Olga Țapordei a ajuns pe cel mai înalt punct al planetei, vârful Everest din munții Himalaya, la o altitudine de 8848 metri, devenind astfel prima femeie din Republica Moldova care reușește această performanță. Anterior, Andrei Carpenco a fost primul cetățean al Republicii Moldova, care a arborat drapelul pe Everest în anul 2009. Apoi a urcat pe acest munte moldoveanul Mircea Baciu, în 2019.

„Astăzi, 23 mai 2021, la ora 5:00 ora Moldovei, Olga Tapordei, a devenit prima femeie din Moldova care a urcat cel mai înalt munte de pe pământ, Everest 8848m.

PS: Condițiile meteo pentru escaladare sunt cele mai complicate din ultimii zeci de ani, cu vânturi puternice de până la 60km/h. Urmează un drum lung și complicat de coborâre”, a menționat soțul Olgăi pe Facebook.

În noiembrie 2020, Olga Țapordei a urcat Uhuru Peak, cel mai înalt vârf din masivul Kilimanjaro, Africa, de 5.895 metri. Iar în ianuarie 2021, ea a urcat pe cel mai înalt vulcan din lumea, Ojos del Salado, din Argentina.

În data de 14 martie, atunci când a pornit în cursa vieții sale, Olga a lăsat acest mesaj pe Instagram. În cele din urmă, ea și-a îndeplinit visul.

,,Prieteni, de un an și ceva trăiesc un vis!
Visul…EVEREST!
Soțul meu, fiica noastră, cei mai apropiați prieteni și unii participanți la cursul de Branding Personal, știu că de un an, mă trezesc la ora 6:00 cu alarma: Good Morning! Everest is waiting for you! Wake up Baby!

Cel mai înalt vârf din lume!
Evident că nu e simplu, ba chiar e cel mai periculos. Da, acolo mor Oameni, dar și…coboară alți Oameni – cu un vis devenit realitate! Cu o realitate doar a lor!

Eu vreau!
Simt asta din prima zi, atunci când am auzit un Om care s-a întors, apropiat, coborât de pe Everest…despre cum e asta. Asta nu poate fi redat. Dar, asta merită de trăit sau…cel puțin de încercat.

După câteva experiențe de escaladări…cel mai înalt vârf din Africa(Kilimanjaro), apoi cel mai înalt vulcan din lume, care se află la hotarul dintre Chile și Argentina(Ojos del Salado) și după câteva antrenamente în Carpați, am simțit că vreau să încerc!

Despre EVEREST un pic…
1. I se mai spune “Savage Mountain” pentru că este cel mai periculos munte de urcat. Dar nu imposibil.
2. Escaladarea pe EVEREST, poate fi făcută doar odată pe an.
3. Pentru că, pe munte, viteza vântului este de 160 km pe oră și poate ajunge la 280 km pe oră. De aceea singura perioadă în care poți încerca escaldarea pe Everest, este aprilie-mai, pentru că atunci vântul este mai liniștit și vremea mai prielnică.
4. Expediția durează 45 de zile.

45 de zile, cu…dor de suflet de…familie și prieteni…doar Tu și visul tău!
Tu, cu…niște limite, care sunt un challenge adevărat pentru o Femeie din Moldova.
Într-un loc în care se nasc niște valori pure, care formează caractere, care îndeamnă și motivează alți Oameni.

Când mă gândesc…am fiori, tremurici și tot felul de emoții necunoscute până acum.

E provocator, tare! Mai ales faptul că, voi fi prima Femeie care va duce drapelul Republicii Moldova pe vârful lumii și asta mă face mult mai responsabilă”.

sursa foto: Instagram/Olga Tapordei

Natalia Gordienko, mesaj pentru Filip Kirkorov după Eurovision: ,,Doar dumneavoastră puteți face asta! Să încărcați și să lansați o rachetă în spațiu”
Articolul anterior
Autoritățile americane analizează cazuri de miocardită la tineri adolescenți după vaccinarea împotriva coronavirusului
Articolul următor
Alte articole interesante