Moldova, în pragul unei potențiale crize de ulei vegetal

Cu o cantitate minimă de aproximativ 50.000 de tone de semințe de floarea-soarelui în stocuri, Republica Moldova se află în pragul unei potențiale crize în sectorul producerii de ulei vegetal, ca urmare a barierelor birocratice care întârzie demararea procesului de import, avertizează expertul Iurie Rija.

Una dintre consecințe ale acestei situații este staționarea celui mai mare producător de ulei vegetal – uzina Floarea-Soarelui din Bălți (parte a grupului Trans-Oil) până în prezent nu și-a preluat activitatea, transmite  mold-street.com.

În opinia lui Iurie Rija, motivul principal constă în faptul că deși procedura de licențiere este una corectă pe hârtie, aceasta este greu de aplicat în practică.

„În primul rând, acest lucru se datorează necesității de a identifica și a contracta exportatorii înainte de obținerea licenței. Apoi, procesul continuă cu depunerea cererii pentru acordarea licenței, urmată de o perioadă de așteptare al întrunirii Comisiei de Licențiere, care are la dispoziție un termen de 10 zile lucrătoare sau 2 săptămâni obișnuite. 

În acest interval, exportatorul din Ucraina poate găsi alte posibilități de vânzare a mărfii, în special în contextul unei cereri active pentru semințe de floarea-soarelui în Ucraina. Această întârziere poate fi de până la 2- 3 săptămâni, ceea ce este inacceptabil pentru mulți participanți la piață cerealieră. Mai mult ca atât, în cererea sa procesatorul trebuie să furnizeze o listă detaliată a tuturor furnizorilor, inclusiv adresele juridice, ceea ce adaugă un nivel suplimentar de complexitate a procedurii”, afirmă expertul.

În opinia expertului Republica Moldova a ajuns în situația în care are stocuri insuficiente de semințe de floarea-soarelui și este firesc să demareze importul.

Cât despre prețul uleiului, Iurie Rija spune că acesta este determinat de dinamica bursei, care la rândul ei generează nivelul pe care trebuie să-l atingă costul de producere al uleiului la uzină.

„Acesta se formează ca o medie ponderată a cantităților și prețurilor semințelor de floarea-soarelui furnizate. Importul de materie primă din Ucraina ar putea genera o rezervă, permițând astfel procesatorului să ofere un preț mai mare furnizorilor din Republica Moldova. În plus, în comparație cu prețurile din Bazinul Mării Negre, oferta în Republica Moldova rămâne în prezent una competitivă – 380 dolari pentru o tonă (fără TVA) la fabrica de procesare din Bălți. Spre exemplu, la procesatorul din Galați oferta e de 405 dolari pentru o tonă, dar costul transportului până la destinația respectivă este de 40 dolari pentru o tonă, care împreună cu costurile de perfectare a exportului, fac oferta dată mai puțin avantajoasă”, adaugă specialistul.

Iurie Rija se arată sceptic în privința rezultatelor ședințelor convocate de Ministerul Agriculturii cu producătorii agricoli și procesatorii (până acum având loc deja trei) și nu este clar de câte ședințe va fi nevoie pentru a da undă verde importului.

„Este evident că importul de semințe de floarea-soarelui trebuie să înceapă fără întârziere, iar procedurile de aprobare trebuie să fie simplificate pentru a permite un proces mai rapid și real de aplicat în practică. Tergiversarea deciziilor din cauza unor declarații speculative, precum cele venite din partea „Forța Fermierilor”, este contraproductivă, mai ales că majoritatea fermierilor și-au vândut deja recolta de floarea-soarelui”, afirmă expertul.

El mai subliniază faptul că prețurile la care a fost vândută până acum materia primă a fost unul exagerat de mic, dar această problemă a fost afectată întreaga piață internațională, nu doar Republica Moldova.

Ce s-a decis în cazul mega-orașului demn de SF care va costa un trilion de euro. Lucrările au început deja de câțiva ani. FOTO

Proiectul ”NEOM” pe care Arabia Saudită voia să îl termine până în 2030, nu va mai fi gata în timp util, scrie digitalsport.ro

Mega-orașul în care se va investi circa un trilion de euro va avea o infrastructură unică în lume, denumită „Linia” – marginile sale vor fi formate dintr-un lanț de zgârie-nori, de peste 100 de kilometri lungime!

Lucrările au început deja de câțiva ani, dar recent arabii și-au dat seama că proiectul lor este, așa cum credeau mulți, prea ambițios. „Linia” este imposibil de terminat în cei aproape cinci ani rămași, din cauza situației economice a țării. 

Mai exact, pentru anul 2024 se estimează un deficit la buget de peste 21 miliarde de euro, iar liderii statului au redus masiv cheltuielile pentru „NEOM” și vor păstra această măsură timp de câțiva ani, până când țara va fi din nou pe plus. 

Astfel, din cei 100 de kilometri propuși, abia 2,5 vor fi finalizați până în 2030, iar din populația de 1,5 milioane pe care și-au propus-o arabii peste aproape cinci ani, noua estimare este de nici măcar 300.000 de locuitori. 

Spectaculos! Așa ar trebui să arate cele 15 superstadioane din NEOM construite special pentru Cupa Mondială 2034

Tot în „NEOM” ar urma să aibă loc Cupa Mondială 2034. Arabii sunt singurii care și-au depus candidatura, iar pe 11 decembrie FIFA ar urma să confirme oficial că turneul final va avea loc în Golf. 

O parte din investiția masivă o reprezintă construirea a 15 superstadioane, care vor avea design-uri nemaivăzute până acum, în spiritul orașului ultramodern. 

Oficiali din România vor discuta cu reprezentanți ai platformei TikTok la Bruxelles

Comisia Europeană va organiza o reuniune cu autorităţile române şi TikTok. Aplicaţia deţinută de chinezi este supusă unei presiuni tot mai mari pentru a explica modul în care a gestionat conţinutul politic înainte de votul din România, scrie POLITICO citat de digi24.ro.

Votul din primul tur de duminică l-a propulsat pe Călin Georgescu, ultranaţionalist şi pro-rus, către o victorie şocantă, în parte datorită popularităţii sale subite pe TikTok, notează sursa citată.

Bucureştiul a cerut Comisiei Europene să lanseze o investigaţie oficială asupra aplicaţiei, în conformitate cu normele blocului comunitar referitoare la reţelele sociale, iar un deputat european de top a cerut marţi ca directorul executiv al TikTok să se prezinte în faţa Parlamentului European pentru a răspunde la întrebări.

Într-o scrisoare văzută de POLITICO joi dimineaţă, TikTok – deţinut de gigantul tehnologic chinez ByteDance – a respins acuzaţiile că ar fi fost folosit pentru a influenţa alegerile din România.

„Până în prezent, nu am găsit nicio dovadă a unei operaţiuni de influenţă sub acoperire pe platforma noastră, în ultimele câteva săptămâni, pentru alegerile prezidenţiale în curs de desfăşurare din România, nici dovezi ale unei influenţe străine”, a declarat platforma în scrisoarea adresată autorităţilor române. Aceasta a adăugat că a „eliminat peste 150 de conturi de impostură” legate de Georgescu şi peste 650 de conturi legate de alţi candidaţi.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Thomas Regnier, a confirmat săptămâna aceasta că executivul UE a primit o solicitare de a deschide „o investigaţie oficială cu privire la rolul TikTok în alegerile din România”, în temeiul legii emblematice a UE privind social media, Digital Services Act. Masa rotundă între reprezentanţii Comisiei, autorităţile române şi oficialii TikTok este programată să aibă loc înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 8 decembrie, a declarat Regnier, joi.

TikTok respinge acuzaţiile că ar fi jucat un rol nepotrivit în victoria lui Georgescu. Purtătorul de cuvânt Paolo Ganino a declarat că „relatările extrem de speculative cu privire la alegerile din România sunt inexacte şi înşelătoare”.

O țară europeană interzice rețelele sociale pentru tinerii sub 16 ani

Camera Reprezentanților din Parlamentul Australiei a adoptat un proiect de lege care interzice accesul pe rețelele sociale pentru persoanele sub 16 ani, o măsură care ar putea transforma Australia într-una dintre primele țări din lume cu o astfel de legislație. Proiectul, promovat de prim-ministrul Anthony Albanese, obligă platformele populare precum X (fost Twitter), TikTok, Facebook și Instagram să implementeze măsuri pentru a preveni accesul tinerilor sub vârsta de 16 ani, scrie voceabasarabiei.md.

Miercuri, proiectul a fost aprobat cu 102 voturi pentru și 13 împotrivă, iar acum va fi discutat și în Senat, unde va trebui să obțină și aprobarea finală. În cazul nerespectării noilor reglementări, companiile de tehnologie riscă amenzi semnificative, care pot ajunge până la 31 de milioane de euro. Conform proiectului, platformele vor avea un termen de un an pentru a implementa filtrele necesare pentru a respecta legislația.

Deși inițiativa a fost întâmpinată cu entuziasm de unele cercuri, a stârnit și critici din partea deținătorilor de platforme, care au semnalat „îngrijorări serioase” legate de „consecințele neprevăzute” ale acestei decizii rapide. Alte țări, precum Statele Unite (în statul Florida) și Spania, au adoptat măsuri similare, iar China impune deja restricții stricte privind utilizarea rețelelor sociale de către minorii sub 14 ani.

ATENȚIE! Moldovenii, îndemnați să evite călătoriile în Israel. Unde pot apela cetățenii în cazuri de urgență
Articolul anterior
Unde puteți admira floarea numită ”Maia Sandu”
Articolul următor