În Moldova, înfloresc castanii, macii, liliacul. Este o anomalie spun specialiștii

Vremea deosebit de caldă pentru mijlocul lunii octombrie, stimulează înmugurirea și înflorirea copacilor.

separator
Astfel, la mijloc de octombrie, pe străzile din capitală, dar și la Grădina Botanică, pot fi admirați maci, lilieci și castani în floare.

Doctorii în știință vorbesc despre o anomalie, ce apare pe fonul schimbărilor climaterice. Și dacă pentru copacii decorativi, acest fenomen nu prezintă pericol, cei fructiferi riscă să înghețe, pentru că pierd din rezistență. Acest castan înflorește pe o stradă din sectorul Botanica, situat în preajma Grădinii Zoologice. Trecătorii, care-i observă florile, se uită mirați la ele.

Iar cine trece pe la Grădina Botanică din capitală va fi surprins să admire flori de liliac obișnuit care, la fel, înflorește primăvara.

„Din cauza că temperaturile s-a diminuat și au căzut precipitațiile, parcă s-au trezit din somn și au început să apară florile. Vedeți la moment liliacul în floare care este o anomalie, ca un răspuns la stresul fiziologic”. Și dacă fenomenul nu este periculos pentru copacii decorativi, în cazul pomilor fructiferi există anumite riscuri: „Acesta este un impact negativ mai mult asupra plantelor pomicole, fructifere, fiindcă înflorirea a doua oară toate substanțele hrănitoarea se utilizează din muguri florali pentru formarea florilor”, spune Elizaveta Onica. Cu alte cuvinte, din cauza înflorii tardive, copacii riscă să înghețe la iarnă, pentru că-și pierd din imunitate. Potrivit specialiștilor, după anul 2000, astfel de fenomene se produc tot mai des, inclusiv în Republica Moldova”, susține Elizaveta Onica, Doctor în științe biologice.

Tamara Buciuceanu-Botez, căsătorită 34 de ani cu un medic anestezist. ,,Mi-a înțeles destinul”
Articolul anterior
Tânărul care i-a interzis unui șofer beat să urce la volan, a fost invitat la Ministerul de Interne pentru a fi premiat
Articolul următor
Alte articole interesante