Moldova a obținut medalia de bronz la Olimpiada mondială de robotică din Mexic

Șase tineri moldoveni, membri ai Naționalei de robotică a Moldovei, au concurat cu peste 175 țări în cadrul olimpiadei modiale FIRST Global Challenge 2018, care s-a desfășurat în perioada 16-18 august în Mexic. În cadrul competiției, Moldova a câștigat medalia de bronz la categoria Grand Challenge Award Most Cumulative Points, iar România a obținut medalia de aur.

separator

Cei șase membri ai echipei naționale de robotică din Moldova sunt niște tineri talentați și pasionați de științele exacte. Cristian Comendant, căpitanul naționalei Moldovei de robotică la FIRST Global, are 15 ani și este elev la liceul „Ion Creangă” din Chișinău. Tânărul își dorește să devină inginer mecanic sau programator, iar robotica îl ajută să exceleze în aceste domenii. 

Andries Copaci are 14 ani, învață la liceul „Prometeu Prim” din Chișinău și este programator al robotului în cadrul naționalei Moldovei de robotică la FIRST Global. Andrian Bocancea este inginer mecanic al robotului în cadrul naționalei Moldovei de robotică la FIRST Global. Tânărul are 17 ani și este elev la Colegiul de Informatică și Tehnologii Informaționale. Mihai Moglan este purtător de cuvânt al naționalei Moldovei de robotică la FIRST Global. Mihai are 18 ani și este elev la liceul „Iulia Hașdeu” din Chișinău. Nicolae Mihalache este programator al robotului în cadrul naționalei Moldovei de robotică la FIRST Global, are 17 ani și este elev la liceul „Ion Creangă” din Chișinău. Florin Cazac are 26 de ani și este mentorul naționalei Moldovei de robotică la FIRST Global.În cadrul evenimentului, elevii l-au cunoscut pe fondatorul FIRST Dean Kamen. El este inventator, inginer și om de afaceri american, faimos mai ales pentru că a inventat segway. În 1989, Dean Kamen a fondat FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), un program destinat elevilor pentru a-i interesa de științe, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

Elevii moldoveni au avut parte de o experiență inedită în Mexic, reușind să se califice pe primele locuri în cadrul concursului.

sursa: Facebook

Emilian Crețu, o nouă parodie la adresa Tanyei Vander: ”Nu fac NIMIC nimănui pe gratis!”

Actorul și parodistul Emilian Crețu a publicat un nou video în care o parodiază pe influencerița Tany Vander.

De această dată, actorul s-a amuzat de declarațiile vloggeriței în care spunea că ”nu face nimic nimănui gratis”.

”Sunt unica mare artistă, femeie, mamă, soție, influenceriță ”prăfuită” care se repectă în această țară. Pentru că eu niciodată nu voi merge la o televiziune gratis. Eu mă respect și vă îndemn și pe voi! Eu nici măcar soțului ”nu-i dau” dacă nu mă plătește!”, spune actorul în parodia lui.

Vedeți AICI video lui Emilian Crețu.

Adio, ”Kniga jalob”! R. Moldova renunță la Registrul de reclamații, o altă moștenire sovietică

Registrul de reclamații, cunoscut ca „Kniga jalob”, va fi exclus din activitatea companiilor din Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat Dumitru Alaiba, ministrul Economiei, scrie deschide.md.

O să eliminăm registrul de reclamații în următorul pachet de legi pe care îl pregătim. „Kniga jalob” este o moștenire sovietică, de pe timpurile când nu era nici internet și nici petițiile nu erau încurajate”, a scris Alaiba într-o postare pe contul său de Facebook.

Potrivit ministrului Economiei, în prezent acest registru este o simplă formalitate.

Conform legii, precum explică ministrul Economiei, acest registru trebuie procurat de la „Editura Statistică” și autentificat prin aplicarea ștampilei și semnăturii reprezentantului autorității administrației publice locale. Potrivit lui Dumitru Alaiba, Europa a renunțat demult la o asemenea „practică învechită”. Totodată, acesta afirmă că nu este responsabilitatea antreprenorului să ducă evidența plângerilor consumatorilor.

Pentru asta există instituții ale statului să ducă evidența, dacă au nevoie de ea. Antreprenorii să se concentreze pe dezvoltarea afacerilor”, a menționat ministrul Economiei.

Pe parcursul anului precedent, au fost depuse 86 de petiții și sesizări referitoare la gestionarea registrului de reclamații, 65 din care de la primărie, privind lipsa registrului de reclamații.

Iar eu presupun că numărul cazurilor în care s-a dat mită fără să se ajungă la amenzi oficiale este de sute de ori mai mare”, a remarcat Dumitru Alaiba.

În Republica Moldova va fi înființată o unitate de medicină materno-fetală

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a semnat, împreună cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nicolaos Dendias, și președintele Fundației de Medicină Fetală (FMF) din Marea Britanie, profesorul Kypros Nikolaides, un memorandum de înțelegere, anunță autoritatea în sănătate.

Memorandumul presupune implementarea unui program de medicină materno-fetală, în perioada 2022-2025. În cadrul acestuia, va fi înființată o unitate de medicină materno-fetală la Institutul Mamei și Copilului, unde femeile gravide din țară vor avea acces la metode noi de investigații medicale. Acestea vor permite depistarea precoce a anomaliilor de dezvoltare a fătului – cromozomiale, genetice, alte afecțiuni la bebeluși și gravide.

De asemenea, doi obstetricieni din Republica Moldova vor beneficia de burse pentru formare profesională, acordate de FMF. Medicii vor obține competențe în diagnosticul anomaliilor fetale, malformațiilor congenitale, afecțiunilor la gravide care determină nașterea prematură și decesul. Vor fi ghidați în acest sens de profesorul Kypros Nikolaides, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în medicina materno-fetală. Doctorii vor aplica cunoștințele însușite în cadrul unității de medicină materno-fetală din Republica Moldova, pentru activitatea căreia FMF va dona ecografe, computere, mobilier, etc.

La fel, va fi elaborat un program de formare profesională în medicina materno-fetală, în cadrul Departamentului Obstetrică și Ginecologie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.

Vreme toridă săptămâna viitoare. Ce temperaturi anunță meteorologii?
Articolul anterior
Un ministru din Noua Zeelandă a mers cu bicicleta la spital pentru a naște
Articolul următor