Moldova: Pașaportul se va ieftini cu 200 de lei, iar buletinele de identitate vor deveni electronice

Directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, susține că în timpul apropiat se va ieftini prețul pașapoartelor cu cel puțin 200 de lei, iar buletinele vor deveni electronice. Acesta susține că ieftinirea s-ar putea produce în urma descoperirii  unei scheme care fura instituția de bani.

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, Micea Eșanu a declarat că Agenția urmează să facă o schimbare pe plan tehnologic, astfel vor fi procurate noi softuri pentru o siguranță mai mare. Întrebat dacă în timpul apropiat cetățenii vor avea parte de micșorarea prețului pentru perfectarea actelor acesta a dat asigurări că da.

„Se vor ieftini cu siguranță, pentru pașaport noi estimăm o ieftinire de cel puțin cu 200 de lei. Pe partea de buletin de identitate, probabil vom păstra același preț, dar vom trece foarte probabil la buletinele de identitate electronice care o să ne permită să ușurăm viața cetățenilor, pentru plăți, indemnizații”, a precizat directorul ASP.

Totodată, directorul Agenției se arată indignat de faptul că, deși a fost descoperită schema privind blanchetele actelor de identitate, Procuratura bate pasul pe loc.

„Din acest motiv pe mine mă deranjează destul de mult pauza Procuraturii Generale, noi avem convingerea că este o fraudă, dra trebuie demonstrată până la proba contrarie, deocamdată ASP este în situație și este obligată să plătească aceeași bani. Ne pot obliga și în continuare, dar iarăși în funcție de cum decurge acest dosar”.

Întrebat cine ar putea fi beneficiarii acestei scheme frauduloase, Mircea Eșanu a menționat că Procuratura Anticorupție trebuie să răspundă la această întrebate.

Tot în cadrul emisiunii acesta a afirmat că Agenția între timp a acoperit toate datoriile pe care le avea la instituțiile creditoare.

„La trei bănci noi am reușit inclusiv cu economii să închidem complet datoriile. Astăzi ASP nu mai are niciun leu datorie la instituțiile bancare, deși din momentul preluării mandatului, instituția avea în jur de 180 de milioane de lei datorie”.

Potrivit lui Eșanu, de prin 2015 încoace, 40 la sută din costul pașapoartelor „pleca în altă parte”.

„Din analiza pe care am făcut-o noi, am constatat că cetățenii Republicii Moldova, de fapt, au plătit surplus circa 40 – 41 de milioane de euro din buzunar, care s-au dus nu știu unde. La perfectarea fiecărui pașaport s-a perceput o taxă suplimentară de 13,5 euro, aproape 14 euro care picura în altă parte”, a explicat Eșanu.

Potrivit directorului ASP schema funcționează de prin 2015, dar a fost deconspirată în contextul verificărilor ultimei licitații „dubioase” în valoare de jumătate de miliard de lei pentru procurarea blanchetelor necesare pentru perfectarea actelor. Și mai ciudat este că toate materialele cauzei au ajuns la Procuratură, însă, ancheta bate pasul pe loc.

Un moldovean, un grec, un bulgar, un român și un ungur sunt întrebați cum se descurcă cu salariul. Ce răspunde fiecare

Cei mai mulți angajați din România, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria și Grecia spun că au nevoie de o creștere a salariului de 20-30%, excepție făcând grecii, care s-ar mulțumi cu o creștere de 10-15%. În Republica Moldova, 32% dintre angajați ar avea nevoie de o majorare de 30-50%, iar 21% dintre ei de peste 50%, arată Hotnews, conform unui sondaj internațional.

bani cheltuit

Bani de cheltuit Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sondajul a fost realizat în intervalul decembrie 2022 – martie 2023, având ca respondenți 12.801 angajați din România, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria și Grecia. Aceștia lucrează în domeniile IT, retail, financiar-bancar, BPO&servicii, telecomunicații, producție bunuri de consum, servicii de sănătate, producție industrială, HoReCa, producție-transport hidrocarburi/ energie, servicii științifice/ tehnice, construcții/ imobiliare, media & cultură.

Angajații din România și Ungaria sunt optimiști cu privire la creșterea salariilor în 2023: 53% și, respectiv, 62% dintre aceștia cred că vor primi o majorare salarială. În schimb, majoritatea celor din Grecia (61%), Moldova (60%) și Bulgaria (55%) nu cred că vor obține o creștere în acest an.

De altfel, cei mai mulți dintre angajații din regiune nu au fost anunțați că vor avea salarii mai mari în 2023. În Bulgaria, 77% dintre angajați afirmă că nu au fost informați despre o posibilă majorare salarială, urmați de România (75%), Moldova (71%), Grecia (66%) și Ungaria (60%).

Între 32-43% dintre angajații din regiune își vor căuta un alt job dacă nu li se vor majora salariile

În cazul în care nu vor primi o majorare salarială, între 32- 43% dintre angajații din regiune își vor căuta un alt job, în timp ce 18-30% dintre angajați nu au niciun plan.

România este țara cu cei mai puțini angajați care ar căuta un al doilea job (12%), dar și cu cei mai mulți care ar încerca să negocieze o majorare salarială cu managerul lor (19%).

În Republica Moldova este cel mai mare procent de angajați care și-ar lua un al doilea job sau o colaborare (22%), iar Ungaria este țara cu cel mai mare procent de salariați care nu au niciun plan în cazul în care nu vor primi o majorare salarială (30%).

Deși veniturile le pot crește semnificativ prin diverse beneficii (pachete care conțin carduri de masă, asigurări medicale/ pensii/ viață, etc), aceste inițiative sunt cel mai puțin luate în considerare de către angajați – între 7-9% dintre angajați ar aprecia aceste inițiative.

În Republica Moldova contează cel mai mult performanța angajaților

În Ungaria este cel mai mare procent de angajați care primesc o creștere salarială anuală (58%), în timp ce în Grecia sunt cei mai mulți angajați care au parte de salarii mai mari doar în urma unei discuții cu managerul lor (59%).

În Republica Moldova contează cel mai mult performanța, astfel încât 34% dintre salariați primesc o creștere salarială în funcție de rezultate.

Bulgaria este țara cu cei mai mulți angajați care primesc o majorare salarială doar dacă ocupă anumite funcții (14%), iar România este țara cu cei mai mulți angajați care primesc o creștere salarială de două ori pe an (2%).

Românii și moldovenii, cei mai optimiști că se vor descurca bine chiar dacă nu li se va mări salariul

Angajații din România și Republica Moldova cred că pot face față cel mai bine inflației fără a-și limita cheltuielile, chiar dacă salariul nu le va fi mărit. Astfel, 8,2% dintre angajații din România și 7,6% dintre cei din Republica Moldova au declarat că se vor descurca bine în această situație. În schimb, în Bulgaria, cei mai mulți angajați (36%) spun că se vor descurca foarte greu, deoarece ratele și cheltuielile lunare reprezintă deja o parte importantă din salariul lor.

În Ungaria, majoritatea angajaților (30%) consideră că se vor descurca bine dacă vor face mici ajustări, cum ar fi să plece mai puțin în vacanțe, să meargă mai puțin la evenimente și să cumpere produse mai ieftine. Pe de altă parte, în Grecia, 22% dintre angajați spun că se vor descurca greu chiar și fără rate bancare, deoarece salariul lor este deja mic și nu există perspective de creștere.

„Observăm că majoritatea angajaților speră să aibă parte de creșteri salariale de 20-30%, dar angajatorii nu i-au anunțat încă de astfel de măriri. Acesta este un semnal important pentru companii, mai ales că o parte semnificativă dintre oameni (între 32-43%) au afirmat că și-ar căuta un alt loc de muncă dacă nu li s-ar mări salariul”, afirmă Costin Tudor, fondator și CEO Undelucram.ro.

Cea mai mare parte a angajaților din Europa Centrală și de Est spun că ar avea nevoie de o mărire salarială de 20-30% pentru a face față inflației, dar între 60-77% dintre ei spun că nu fost anunțați de majorări de către angajatori, conform unui sondaj regional realizat de Undelucram.ro. Studiul a fost realizat în România, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria și Grecia.

Suedia expulzează cinci diplomați ruși pentru spionaj

Ministerul de Externe al Suediei a anunțat marți că expulzează cinci diplomați ruși pentru că au desfășurat activități incompatibile cu statutul lor diplomatic, spunând că guvernul a luat foarte în serios amenințarea la securitate reprezentată de strângerea informațiilor secrete de către Rusia, relatează Reuters.

tobias billstrom Tobias Billstrom Foto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Ambasada Rusiei în Suedia a refuzat să comenteze această decizie.

Rusia și țările occidentale au efectuat mai multe expulzări ale diplomaților ruși de când Moscova a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Rusia numește invazia o „operație militară specială”.

„Cinci persoane care sunt angajate la ambasada (Rusiei) au fost rugate să părăsească (Suedia) ca urmare a unor activități care sunt incompatibile cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, se arată într-un comunicat al ministerului suedez de externe.

Ministerul a refuzat să precizeze activitățile în care au fost implicați aceștia, dar a spus că serviciul de securitate suedez a raportat că Rusia s-a angajat continuu în colectarea de informații în Suedia.

„Aceasta este o amenințare la securitate pe care guvernul o ia foarte în serios”, se spune într-o declarație trimisă prin e-mail.

Serviciul de Securitate al Suediei a refuzat să comenteze acest caz, dar a spus că a avertizat că Rusia a folosit diplomați pentru a spiona Suedia.

În multe țări au crescut îngrijorările cu privire la activitățile de strângere a informațiilor secrete de către Rusia, poliția de securitate suedeză spunând că Rusia este o amenințare serioasă la adresa securității țării nordice, care vrea să adere la NATO.

La începutul acestei luni, Norvegia a expulzat 15 oficiali ai ambasadei ruse pe care i-a descris drept ofițeri de informații care operează sub acoperire diplomatică.

Suedia a expulzat trei diplomați ruși în aprilie anul trecut, în timp ce Germania, Țările de Jos, Franța și Belgia au expulzat oficiali în urmă cu un an din cauza presupusului spionaj.

Europa a sancționat puternic Rusia pentru invadarea Ucrainei, în timp ce cererea Suediei de a adera la alianța militară NATO a atras nemulțumirea Rusiei.

Ludmila Bălan trăiește ,,cele mai fericite clipe”. Iată motivul!

De Sărbătorile pascale, Ludmila Bălan a vizitat casa părintească din Sărătenii Vechi. Artista a mărturisit că este fericită, atât timp cât acasă, la locul de baștină, este așteptată de ființa care i-a dat viață.

Artista merge foarte des la casa părintească acolo unde, cu multe dor, o așteaptă mama Alexandra.

,,Când Mama mă așteaptă în pragul Casei Părintești trăiesc cele mai fericite clipe!”, a mărturisit Ludmila Bălan, pe pagina sa de facebook unde a postat câteva poze alături de mama ei, sub un copac înflorit.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, floare şi pom cu fructe cu sâmburi
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi persoane zâmbind

Ludmila Bălan a devenit cunoscută în anii ’90, cu emisiunile pentru copii „Noapte bună, copii!”, „Căsuța cu povești”, „De la 5 la 10” și „Tanti Ludmila Show”.

Meta avertizează că ar putea închide Instagram şi Facebook în Europa. Cum s-a ajuns la situaţia actuală
Articolul anterior
Rusia: Decesul unui vlogger a fost comemorat prin aruncarea în aer a unui BMW M5
Articolul următor