Moldova, pe primul loc în Europa după rata testelor pozitive la Covid-19

Republica Moldova este țara din Europa cu cea mai mare rată a testelor pozitive la COVID-19, la general, cu o incidență ce se apropie de 24%.

Mai mult, în luna octombrie rata testelor pozitive în țara noastră este de aproape 33%, transmite jurnal.md

De la declanșarea pandemiei, Republica Moldova a realizat un total de 250.396 de teste primare, dintre care au fost depistate pozitiv 59.915 persoane. Rata testelor pozitive este, astfel, de 23,9%, per total.

În Europa, Moldova este urmată de Muntenegru, cu o rată a testelor pozitive de 18,5%, și Albania, unde 17,9% din teste sunt pozitive.

În ce privește țările vecine, România are o rată a testelor pozitive de puțin peste 6%. În Ucraina au fost depistate pozitiv aproape 12% din persoanele testate, în timp ce Rusia are o rată a testelor pozitive de 3,5%.

Pe continent există și state cu o rată a testelor pozitive sub 1%, precum Danemarca (0,9%), Lituania (0,6%) sau Letonia (0,7%).

Situație dramatică în ultimele săptămâni

Lucrurile în Republica Moldova sunt și mai grave dacă ne-am raporta la ultimele săptămâni, când rata testelor pozitive a depășit constant 30%.

Spre exemplu miercuri, 8 octombrie, Republica Moldova a avut 1.121 de cazuri din 3.294 de teste efectuate, adică o rată de exact 34%. Media în luna octombrie în țara noastră este de aproape 33%.

Spre comparație, România a efectuat 30.191 de teste ieri, dintre care s-au dovedit a fi pozitive 3.130, adică o rata de 10,3%.

Iar Lituania a testat 7.277 persoane, dintre care au fost depistate pozitive 142, adică o rată de sub 2%.

OMS: Testarea, o armă eficientă în lupta cu COVID-19

Încă de la declanșarea pandemiei, Organizația Mondială a Sănătății a insistat pe testarea la capacități maxime a populației.

La sfârșitul lunii august, OMS solicita ca persoanele care au fost în contact cu un caz de COVID-19 să fie testate atât dacă prezintă cât și dacă nu prezintă simptome.

„Știm că oamenii care au simptome transmit (virusul) și știm că și persoanele care nu au simptome pot transmite virusul”, declara Maria Van Kerkhove, responsabilă pentru direcția tehnică a luptei împotriva pandemiei.

Ea a subliniat importanța acestor teste, care ar trebui „utilizate ca o oportunitate de a găsi cazuri active, astfel încât acestea să poată fi izolate și să poată avea loc urmărirea contactelor”.

Ucraina: Nou atac rusesc cu rachete și alarme aeriene în toată țara

Sistemele de apărare antiaeriană au intrat în acțiune luni la primele ore ale dimineții, după atacuri rusești cu rachete în regiunea Kiev, au anunțat autoritățile locale, potrivit Reuters. Serviciile de urgență au emis alerte de raid aerian în toată Ucraina, scrie News.ro.

„În jurul orei 02:30, invadatorii ruși au atacat Ucraina din aeronavele aviației strategice – nouă Tu-95 din regiunea Olenegorsk (regiunea Murmansk) și două Tu-160 din regiunea Mării Caspice. În total, au fost lansate din aer 18 rachete de croazieră X-101/X-555. Forțele de apărare aeriană și mijloacele Forțelor Aeriene ale Ucrainei au distrus 15 dintre ele!”, anunță Statul Major ucrainean.

Șeful Biroului Prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak, a spus că apărarea aeriană este activă și i-a îndemnat pe cetățeni să nu ignore sirenele de raid aerian, potrivit Kyiv Independent.

Portughezii obţin dreptul la concediu medical de scurtă durată autodeclarat prin internet sau telefon

Portughezii pot obţine începând de luni un concediu medical de trei zile printr-o simplă auto-declaraţie de boală prin internet sau telefon, o măsură care ar trebui să reducă presiunea de pe Serviciul Naţional de Sănătate, conform unui comunicat al guvernului, citat de AFP și Agerpres.

Dureri de cap dimineata | DivaHair.ro

Măsura nu va implica niciun cost pentru stat sau angajator, deoarece durata maximă de concediu corespunde perioadei de aşteptare în care salariatul nu este remunerat de serviciile de securitate socială, a precizat Ministerul Sănătăţii.

Dispoziţia face parte dintr-o serie de măsuri pentru o „muncă demnă”, adoptate în februarie de parlament cu scopul de a îmbunătăţi condiţiile de muncă ale salariaţilor.

Reforma Codului Muncii prevede zeci de alte măsuri, cum ar fi extinderea situaţiilor ce permit telemunca sau creşterea indemnizaţiilor de disponibilizare.

Pentru a obţine unul din aceste concedii medicale de scurtă durată, limitate la două pe an, salariaţii bolnavi îşi pot justifica de acum absenţa faţă de angajator prin intermediul unei simple declaraţii pe propria răspundere pe site-ul Serviciului Naţional de Sănătate (SNS).

Unul din obiectivele acestei măsuri, care vizează orice angajat de peste 16 ani, este de a uşura viaţa utilizatorilor şi de a reduce volumul de muncă al medicilor de familie în centrele de sănătate publică, ei fiind singurii autorizaţi să acorde concediu medical.

Ministerul Sănătăţii estimează că circa 600.000 de consultaţii sunt programate anual pentru a justifica absenţe de până la trei zile.

Întreruperile de lucru online, de scurtă durată, au fost testate în timpul pandemiei de COVID-19.

Sabotaj în Rusia: Un tren care transporta combustibil a deraiat la granița cu Ucraina, după ce linia ferată a fost aruncată în aer

Un sabotaj a avut loc în regiunea Breansk, situată la granița de nord a Ucrainei, luni, 1 mai. Necunoscuți au aruncat în aer calea ferată, ceea ce a provocat deraiarea unui tren de marfă, ce transporta combustibil, anunță de guvernatorul regiunii, Aleksandr Bogomaz.

„În districtul Unets, un dispozitiv exploziv neidentificat a detonat calea ferată Breansk-Unecha de 136 km, provocând deraiarea unei locomotive de marfă. Nu au fost victime. Traficul pe această porțiune a fost oprit”, a informat oficialul.

Astfel, potrivit presei ruse, trenul cu 60 de vagoane transporta produse petroliere și cherestea. Un incendiu a izbucnit la locul exploziei. Potrivit jurnaliştilor, 7-8 vagoane s-au răsturnat. Serviciile de urgență sunt la fața locului.

sursa: www.timpul.md

Studiu: care este distanța fizică ideală pentru prevenirea Covid-19
Articolul anterior
O tânără de 18 ani a ars de vie într-un accident provocat de un șofer beat și fără permis
Articolul următor