Moldova se pregătește pentru toate scenariile unei eventuale criză energetice: Sandu: „Problema nu va fi disponibilitatea gazului, ci prețul”

Republica Moldova se pregătește pentru toate scenariile unei eventuale crize energetice de proporții. O spune președintele Maia Sandu, potrivit căreia Guvernul caută soluții alternative pentru a trece iarna cu bine, iar cetățenii trebuie să fie pregătiți pentru a face economii. Șeful statului spune că, Executivul va veni cu compensații în factură, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, însă posibilitățile Guvernului de a sprijini oamenii sunt determinate de prețul gazului, cu cât prețul va fi mai înalt, cu atât ajutoarele din partea statului vor fi mai mici, notează IPN.

Președintele Maia Sandu spune că există dialog între autoritățile de la Chișinău și reprezentanții concernului rus Gazprom, însă incertitudinea în privința livrării gazelor naturale rămâne una sporită. Președintele dă de înțeles că Rusia a încercat să-și impună agenda politică în negocierea contractului cu Moldovagaz însă delegația Republicii Moldova a respins orice discuții care nu vizau exclusiv aspectele comerciale ale contractului.

„Trebuie să ne pregătim pentru orice scenariu. Cred că problema cea mare nu va fi disponibilitatea gazului, ci prețul. Guvernul face totul ca să existe gaze naturale, sau alte surse de încălzire. Și cetățenii trebuie să facă tot ce pot ca să economisească, acolo unde pot economisi, așa încât să plătim cât mai puțin. Este clar că Rusia nu oferă un preț mai mic decât prețul de piață de ochi frumoși. Noi nu am vrut să analizăm alte probleme în contextul contractului pe gaz. Da, Federația Rusă a încercat să deschidă subiectul pe alte probleme în aceeași discuție cu contractul pe gaz. Noi le-am spus că lucrurile sunt separate. Corect este să negociem prețul la gaz în forma unui contract comercial. Dacă prețul de piață nu era atât de înalt și prețul din contract ar fi fost altul. Pentru că acest preț este un procent din prețul de piață”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Președintele Maia Sandu spune că statul face rezerve de păcură care ar permite trecerea sistemului centralizat din Chișinău pe această sursă alternativă de încălzire. Șeful statului spune că în cazul reducerii sau sistării complete a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, prin intermediul Energocom va fi procurat gaz la preț de piață.

„Energocom ar putea să intervină și să cumpere gaz în situația în care Moldovagaz nu-și mai poate îndeplini responsabilitățile. Guvernul va interveni în măsura în care poate să ajute cetățenii, agenții economici într-o anumită măsură, dar capacitatea Guvernului de a interveni este limitată și ea depinde de cât de înalt va fi prețul. Guvernul vine și cu soluții de înlocuire a consumului de gaze, pentru sistemul centralizat de încălzire. În unele localități vom încălzi cu lemne și cărbune. Totuși, vom avea un minim de gaze naturale, astfel încât cei care nu pot trece la surse alternative, să poată să primească aceste cantități de gaze”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

În luna septembrie Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 1.883 de dolari pentru o mie de metri cubi. Prețul este cu peste 400 de dolari mai mare față de luna trecută. În prezent, tariful pentru un metru cub de gaz este de 22, 99 lei cu TVA inclus, iar Moldovagaz examinează posibilitatea depunerii unei solicitări la ANRE privind o nouă majorare a tarifului.

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

Rusia l-a expulzat pe consulul Japoniei la Vladivostok. Ce informații ”secrete” ar fi divulgat diplomatul

Agenția de securitate a Rusiei (FSB) a anunțat luni, 26 septembrie, că a reținut un consul japonez în orașul-port Vladivostok, pentru presupus spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, au declarat agențiile de presă ruse, scrie ziare.com.

FSB a declarat că consulul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete despre efectul sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Extremul Orient al Rusiei.

Agenții ruși spun că informațiile clasificate, care priveau și cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Rusia a protestat în fața Japoniei, au declarat agențiile citate de FSB. Nu a existat nicio reacție imediată de la Tokyo.

”Bucătarul lui Putin” recunoaște, în premieră, că a fondat grupul de mercenari Wagner, care de mai mulți ani pune în practică planurile Kremlinului

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa lui în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Într-o postare pe reţelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

„La acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a afirmat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulţi ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a dezminţit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale şi de media ruse de finanţarea grupului Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană.

Evgheni Prigojin este pe lista de sancțiuni a statelor occidentale

În luna iulie mercenarii Wagner au început să facă recrutări în penitenciarele din Rusia și să caute voluntari pentru războiul din Ucraina în țările din Asia Centrală în contextul pierderilor ridicate suferite de forțele armate ale Moscovei în cursul „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o pe 24 februarie.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

Supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza faptului că firme ale sale se ocupă de catering pentru Kremlin, Prigojin a fost vizat de primul pachet de sancțiuni anunțat de UE pe 23 februarie ca răspuns față de invazia Ucrainei.

Relatări despre faptul că acesta a început să efectueze personal vizite în penitenciarele din Rusia pentru a recruta criminali și infractori au apărut încă din luna august, dar aceasta este pentru prima dată când Prigojin recunoaște că este fondatorul grupui de mercenari Wagner.

sursa: www.hotnews.ro

Maia Sandu: ”Pastilele de iodură de potasiu sunt deja la medicii de familie și urmează să fie repartizate cetățenilor numai în caz de necesitate”
Articolul anterior
Noi percheziții în dosarul finanțării ilegale a Partidului „ȘOR”. Mai multe persoane au fost reținute
Articolul următor