Moldova se pregăteşte să treacă la paşapoartele din policarbonat, care vor fi cu 200 de lei mai ieftine

Moldova se pregăteşte să treacă la paşapoartele din policarbonat, care vor fi cu 200 de lei mai ieftine.

Potrivit agenţiei Infotag, directorul Agenţiei Servicii Publice (ASP), Mircea Eşanu, a spus acest lucru la postul Jurnal TV.

Potrivit lui, paşapoartele din policarbonat vor avea un cip încorporat, ca şi în România vecină.

„Acest model de realizare a paşapoartelor străine este folosit în 70% dintre ţările care sunt membre ale Uniunii Europene. Riscul de a-l falsifica este aproape zero”, a spus Mircea Eşanu.

În prezent, ASP plăteşte o taxă de redevenţă (dreptul de utilizare Soft) unei firme puţin cunoscute pentru producerea paşapoartelor, care este de 13,6 euro pentru fiecare paşaport.

Directorul ASP a mai spus că prețul real al producerii unui paşaport este de aproximativ 6 euro. Însă la această sumă se mai adaugă încă 13,6 euro, care se achită companiei străine. De exemplu, din 2017, Moldova a plătit în total aproape 800 de milioane de lei (45 de milioane de dolari) companiilor de licenţiere, practic neştiind beneficiarii finali.Publicitate

ASP consideră că fără permisiunea conducerii politice a republicii ar fi imposibil să se permită aşa ceva în producerea paşapoartelor.

„Cu cât trecem mai repede la o nouă tehnologie pentru producerea paşapoartelor străine (policarbonat), cu atât mai curând vom rupe toate acordurile încheiate cu aceste companii”, a spus Mircea Eşanu.

El a numit costurile României pentru producerea paşapoartelor străine, unde redevenţele nu depăşesc 0,26 cenţi în euro, în timp ce în Moldova această taxă este de 13,6 euro.

Dosarul Infotag: Din 2014, cuantumul taxei plătite sub formă de redevenţă pentru fiecare copie a paşaportului a fost de 13,6 euro. 

În 2000, această taxă era de 1,6 euro, iar în 2010 a fost majorată până la 6 euro. Companiile cărora le-au fost achitate redevenţe în tot acest timp au avut jurisdicţia statelor Israel, Lituania şi Bulgaria.

Suspectul în cazul răpirii și uciderii cu cruzime a tinerei gravide de la Orhei a rămas fără avocat

Avocatul lui Gheorghe Cotorobai, bărbatul reținut în dosarul omorului tinerei de 19 ani din Orhei, nu-i mai reprezintă interesele. Solicitat de ZdG, acesta susține că persoanele care l-au angajat să presteze servicii juridice pentru principalul suspect în producerea crimei, au reziliat contractul cu acesta, luni, 22 aprilie.

Ion Stegărescu, care a declarat anterior că a ajuns să fie hărțuit din cauza că a acceptat să-l reprezinte pe Gheorghe Cotorobai, a declarat că a fost reziliat contractul de către client, fără să specifice cine l-a contractat sau care a fost motivul de reziliere. „Cu mine beneficiarii, deja, au reziliat contractul de prestare a serviciilor juridice, nu mai sunt avocatul acestuia, cine este acum avocat, nu cunosc. Chiar dacă mi-au explicat motivul de reziliere, nu pot să-l comunic, deoarece sunt date cu caracter personal și nu pot fi divulgate. Contractul s-a reziliat prin cererea depusă”, a declarat Ion Stegărescu.

Avocatul a reiterat că atât el, cât și familia sa a fost supusă presiunilor din partea societății după ce a acceptat să ofere servicii juridice pentru Gheorghe Cotorobai. „Presa ar trebui un pic să se abțină de la atacurile acestea psihice asupra avocatului, deoarece el e la serviciu, ca oricare om. Avocatul își face datoria, conform legii. Atât timp când lumea m-a atacat, într-un mod neîntemeiat, nefondat și ilegal, prin urmare, statul nu are decât să caute avocat. Noi nu suntem pentru faptul ca să împiedicăm organul de urmărire penală să descopere o infracțiune, asta e competența lor, noi suntem ca observatori pe dosar și procesul penal, ca persoana să nu fie bătută, torturată. Dar aici, s-a luat invers, că eu sunt criminal, familia mea”, a punctat el.

Corpul neînsuflețit al tinerei din Orhei a fost găsit la 19 aprilie într-o fâșie forestieră din apropierea localității Chițcanii Vechi, Telenești. Despre dispariția tinerei de 19 ani oamenii legii au fost anunțați la 12 aprilie.

Potrivit surselor ZdG, cauza prealabilă a decesului tinerei de 19 ani din Orhei, este traumă cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură.

Tratament pentru un român, adus din Republica Moldova, pentru că în România nu s-a găsit. Pacientul a făcut botulism după ce a mâncat conserve de pește

Un bărbat din oraşul prahovean Urlaţi a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, cu diagnosticul de botulism. El le-a spus medicilor că a mâncat conserve cu peşte, iar a doua zi au început simptomele. Tratamentul necesar a fost adus de la un spital din Republica Moldova, scrie digi24.ro.

Pacientul are 51 de ani, este din oraşul Urlaţi, iar pe 9 aprilie a mâncat două conserve cu peşte, primele simptome apărând în ziua următoare, a declarat, marţi, pentru News.ro directorul medical al Spitalului Judeţean Ploieşti, Andrei Ilinca.

Iniţial, bărbatul a mers la Spitalul orăşenesc Urlaţi, a primit tratament pentru simptomele digestive, însă în timpul tratamentului au apărut şi simptomele neurologice – nu putea înghiţi şi ridica pleoapele – el fiind trimis la spital la Ploieşti. Reprezentanţii Spitalului Judeţean au solicitat antitoxină botulinică, însă pentru că aceasta nu s-a găsit în România, spitalul a primit două doze de la Spitalul de boli infecţioase din Chişinău.

Bărbatul este internat la Secţia de boli infecţioase din Ploieşti, a primit o doză adusă cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, starea lui s-a îmbunătăţit. Marţi, la Ploieşti va fi adusă şi a doua doză de antitoxină de la spitalul din Republica Moldova.

Toate persoanele care vor purta pe 9 mai panglica „Sfântul Gheorghe” vor fi documentate de poliție

Aproape două săptămâni au mai rămas până la data de 9 mai, când susținătorii și liderii partidelor pro-ruse din R. Moldova vor ieși la parade organizate în contextul „Zilei Victoriei”. Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, anunță ca oamenii legii vor documenta toate persoanele care vor purta panglica „Sfântul Gheorghe” și celelalte însemne ale războiului, interzise în R. Moldova, scrie ziua.md.

„Atât timp cât legea reglementează expres că acestea cumva cad sub incidența însemnelor interzise, cu siguranță, vom documenta toate aceste acțiuni. Îndemn toți cetățenii, indiferent de viziuni, să respecte legea. Cei care nu o vor respecta, vor fi documentați”, a precizat Cernăuțeanu în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova.

Amintim că, în primăvara anului 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, R. Moldova a interzis confecționarea și arborarea simbolurilor rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe”, utilizate de participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității.

Totuși, în 2023, Curtea Constituțională a decis că panglica negru-oranj poate fi purtată atât timp cât nu promovează agresiunea militară. Premierul Dorin Recean și șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, au avertizat atunci că purtarea acesteia oricum va fi sancționată.

Anul trecut, membrii și simpatizanții Partidului Socialiștilor și cei ai fostului Partid „ȘOR” au elogiat trecutul sovietic, mărșăluind în centrul capitalei cu garoafe, drapele roșii ale URSS și panglici negru-oranj agățate la piept.

Printre cei care au participat la manifestații, purtând panglica „Sfântul Gheorghe” se numără foștii președinți Vladimir Voronin și Igor Dodon, deputații socialiști Vlad Batrîncea, Constantin Starîș, Vladimir Odnostalco, Bogdan Țîrdea și Grigore Novac, precum și deputații fostului Partid „ȘOR” Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Vadim Fotescu.

Conform legii, pentru confecționarea, vânzarea și deținerea simbolurilor respective, persoanele fizice riscă o amendă de la 4.500 până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore. Persoanele juridice și cu funcții publice, care vor încălca prevederile respective, riscă o amendă de la 9.000 până la 18.000 de lei.

Ilan Șor: În primăvară, un euro ar putea să coste 40 de lei, iar economia va fi în prag de colaps
Articolul anterior
Detalii șocante în cazul fetiței de doi ani ucise de bonă. Suspecții riscă detenție pe viață
Articolul următor