Moldova și Italia au semnat Acordul în domeniul securității sociale. Maia Sandu: „Documentul oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers”

Maia Sandu, efectuează, în perioada 18-20 iunie, o vizită oficială la Roma, la invitația președintelui italian, Sergio Mattarella.

Președinta Repubicii Moldova, Maia Sandu, a semnat, în cadrul vizitei oficiale la Roma, împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securității sociale, anunță Președinția R. Moldova.

„Este un document așteptat de concetățenii noștri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers – să poată primi în Italia pensia din R. Moldova”, a declarat președinta Sandu.

Conform Acordului, fiecare stat va calcula și va achita pensia proporțional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu și doar în baza contribuțiilor achitate legal.

Totodată, în baza acestui tratat, susține președinta R. Moldova, Maia Sandu, vor mai fi acordate pensia de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensia și indemnizația de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională. Astfel, cetățenii R. Moldova vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile și prestațiile sociale la care au dreptul.

„Am mulțumit ministrului Orlando și echipelor ambelor țări pentru munca depusă pentru finalizarea acestui acord. Am agreat, totodată, să continuăm să consolidăm relațiile de colaborare bilaterală în domeniul protecției sociale și al muncii, atât de importante pentru comunitatea noastră din Italia”, a subliniat Maia Sandu.

Un bloc din Soroca, lovit de fulger. O locuinţă a luat foc
Articolul anterior
Un Boeing cu aproape 300 de pasageri la bord a ieşit de pe pista de aterizare şi s-a înglodat
Articolul următor
Alte articole interesante