Moldova și România vor colabora pentru implementarea unui sistem de avertizare a popilației în situații de urgență

Moldova și România vor coopera în domeniul tehnologiei informației și telecomunicațiilor. Potrivit unui acord semnat pe 2 septembrie, documentul prevede activități comune și schimb de bune practici, pentru dezvoltarea rețelelor de radiocomunicații sigure – TETRA și implementarea sistemului de avertizare a populației în situații de urgență.

Ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova, Ana Revenco, în comun cu Directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale al României, Ionel-Sorin Bălan, au semnat un Acord de cooperare între MAI și STS, menit să contribuie la asigurarea unei conlucrări eficiente în domeniul tehnologiei informației și telecomunicațiilor.

Sunt convinsă că semnarea acestui acord va întări cooperarea noastră, și împreună vom reuși să obținem rezultate eficiente în ceea ce privește securizarea canalelor de comunicații speciale. În contextul în care țara noastră a obținut statutul de candidat la UE, una din prioritățile majore ale MAI este dezvoltarea canalelor de comunicații sigure TETRA, cât și implementarea rețelei de Intranet pentru întreg sistemul afacerilor interne”, a declarat ministrul afacerilor interne.

Acordul de cooperare prevede activități comune și schimb de bune practici între cele două instituții, pentru dezvoltarea rețelelor de radiocomunicații sigure – TETRA, implementarea sistemului de avertizare a populației în situații de urgență în Republica Moldova, prin mesaje de tip CellBroadcast, precum și pentru identificarea unor oportunități de colaborare în domeniul IT&C, în cadrul proiectelor transfrontaliere finanțate prin fonduri externe nerambursabile.

Semnarea acordului va permite, în baza unui cadru legal, continuarea colaborării noastre pe linia dezvoltării comunicațiilor de urgență. Suntem deschiși și punem la dispoziție toată experiența și expertiza noastră, pentru ca aceste proiecte să se dezvolte și să fie implementate cu succes în Republica Moldova”, a menționat directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Potrivit MAI, dezvoltarea canalelor de comunicații TETRA, cât și implementarea unei rețele de tip Intranet în Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova, vor contribui esențial la asigurarea securității și protejarea informațiilor în cadrul sistemului afacerilor interne. De asemenea, va permite efectuarea rapidă a schimbului de date, pe care îl realizează angajații MAI cu partenerii internaționali, în prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.

Ultima oră! Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale. Unde vor fi stocate

Compania Energocom va achiziționa 15 milioane de metri cubi de gaze naturale, și vor fi stocate în depozitele din România și Ucraina. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Soluție de rezervă: Guvernul a aprobat crearea stocurilor de gaze naturale  pentru situații de urgență – NordNews

Potrivit CSE, decizia a fost luată în vederea sporirii securităţii energetice a Republicii Moldova.

Astfel, stocurile de gaze naturale vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”.

„La data adoptării prezentei dispoziţii SA „Energocom” va procura în baza contractului EFET semnat, iar SA „Moldovagaz” va asigura livrarea şi va vinde 10 mil. m3 de gaze naturale la condiţii standard, la preţul de achiziţie de 1882,78 USD/1000 m3 , care va fi confirmat prin actul de predare-primire semnat între SA „Moldovagaz” şi FJSC „Gazprom”, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”, la condiţiile de livrare ale pieţei angro a Republicii Moldova. Livrarea se va efectua la data de 30 septembrie”, se arată în dispoziția CSE.

Totodată,  compania „Energocom” va procura și 5 milioane de metri cubi de gaze naturale la preţul preliminar de achiziţie al gazelor naturale de 1058,11 USD/1000 m3, estimat conform situației din 23 septembrie.

„Preţul final al gazelor naturale va fi recalculat după stabilirea preţului de import al gazelor naturale pentru SA „Moldovagaz” în luna octombrie 2022. Livrarea se va efectua la solicitarea SA „Energocom”. Până la onorarea deplină a obligațiilor SA „Moldovagaz” față de SA „Energocom”, contravaloarea gazului va fi garantată prin gajarea către SA Energocom a creanțelor cu titlu executoriu SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica””, au decis membrii Comisiei.

sursa: www.realitatea.md

Cetățenii, ademeniți la protestele Partidului ”Șor” cu ”salarii” cuprinse între 400 lei și 100 euro pe zi. Formaţiunea politică ar lua bani de la o grupare infracţională

Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.

Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.

”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.

Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului. 

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. 

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Nuntă ca-n povești! Cum a arătat tortul de la nunta anului din Moldova: a fost mai înalt decât mireasa!
Articolul anterior
Cei de la Spații Verzi anunță că sunt gata să intervină în procesul de nimicire a ambroziei chiar și pe terenurile private
Articolul următor