Moldova și Ucraina, deconectate de la sistemul energetic comun cu Rusia

Săptămâna viitoare, în perioada 24-26 februarie, Moldova și Ucraina vor fi deconectate de la sistemul energetic comun cu Rusia și Belarus pentru trei zile.

Scopul este de a testa munca în mod izolat, întrucât Kievul și Chișinăul își declară intenția de a se conecta la rețelele europene în următorii câțiva ani, transmite www.stiri.md.

Astfel, sistemele energetice naționale interconectate și complementare ale Ucrainei și Republicii Moldova vor fi deconectate timp de 3 zile de la sistemele adiacente ale statelor cu care se învecinează direct.

Acestea sunt Rusia și Belarus în est, precum și România, Ungaria și Slovacia în vest. 

Astfel, cele două țări intenționează să efectueze un test tehnic al regimului de blocare totală și să testeze posibilitățile de autosuficiență energetică.

Acest lucru se face pentru a finaliza sincronizarea completă cu sistemele energetice din Europa de Vest anul viitor și pentru a renunța la sincronizarea actuală cu rețelele electrice din Rusia și Belarus.

Relația lor s-a păstrat încă din vremea sovietică.

În urma experimentului, cele două țări formează un fel de insulă energetică izolată timp de trei zile.

În prezent, de câțiva ani nu există schimburi transfrontaliere de energie între Republica Moldova și România, întrucât cele două sisteme energetice nu sunt interconectate. Acest lucru se datorează faptului că sistemul românesc este integrat în zona sincronă europeană ENTSO-E, în timp ce cel moldovenesc rămâne parte a zonei post-sovietice și este sincronizat cu aceasta.

Șeful guvernului ucrainean, Denis Șmâgal, a anunțat teste de sistem împreună cu Republica Moldova ca parte a unui singur bloc, iar viceprim-ministrul guvernului Republicii Moldova, Andrei Spînu, citând experți de la operatorul european ENTSO-E, a spus că în curând va posibilă conectarea la rețelele UE.

Autoritățile promit să asigure sincronizarea încă din 2023 cu operatorii energetici care fac parte din Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E).

Participanții săi în acest moment sunt operatori ai statelor membre UE, precum și Albania, Bosnia și Herțegovina, Elveția, Islanda, Macedonia, Muntenegru, Irlanda de Nord și Norvegia.

Planul de intrare ENTSO-E pentru Moldova și Ucraina a fost activat în 2017.

Două țări ale fostei URSS au depus o cerere corespunzătoare încă din 2006, dar abia 11 ani mai târziu, Ukrenergo a semnat „Acordul privind condițiile pentru viitoarea integrare a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei cu Europa continentală”.

În legătură cu experimentul programat în perioada 24-26 februarie, se ridică cel puțin două întrebări.

În primul rând: vor duce aceste acțiuni la desincronizarea sistemului energetic și la prăbușirea acestuia (așa-numita „panare”), care s-a întâmplat în ultimii ani din diverse motive în SUA, Brazilia, Rusia și în alte țări, în urma cărei milioane de consumatori au rămas fără electricitate în câteva ore sau zile?

În al doilea rând: este cu adevărat apropiată perspectiva aderării Moldovei la ENTSO-E?

„Energia este o industrie foarte responsabilă, iar oamenii care lucrează în ea sunt foarte responsabili”, a spus prof. Nicolai Mogoreanu, un cunoscut inginer electrotehnic din Republica Moldova. – Și mai departe. Ei nu se implică în politică decât dacă sunt forțați să facă acest lucru. Prin urmare, sunt sigur că vor aborda testele viitoare cu bună credință.”

Nicolae Mogoreanu susține că pentru Moldova, care primește energie electrică (cu excepția producției proprii) dintr-o singură sursă – Centrala Electrică a Districtului de Stat al Moldovei, nu ar trebui să apară deloc dificultăți.

În Ucraina, care astăzi nu este autosuficientă energetic, cel mai probabil vor fi introduse programe pentru creșterea producției de energie electrică și consumul ei strict stipulat de către marile întreprinderi.

„De obicei, centralele electrice funcționează în regim nominal, la sens figurat, producând 100%. Dar pentru una sau trei zile (nu mai mult) pot fi puse în regim de suprasarcină, vor produce cu aproximativ 10% mai mult decât capacitatea instalată”, comentează specialistul.

Expertul moldovean este sceptic cu privire la perspectivele propuse pentru deconectarea completă.

„În sud-estul Ucrainei, marile orașe Harkov, Dnipro, Zaporojie, ca toate regiunile nordice, primesc cea mai mare parte a energiei din Rusia și Belarus. Faptul că Ucraina exportă energie electrică în Republica Moldova, în unele țări europene, nu înseamnă că este capabilă să se asigure singură”, crede Nicolai Mogoreanu.

O adolescentă de 12 ani a murit în timp ce făcea duș, după ce a suferit o reacție rară. Ce au descoperit medicii

Shaza Al-Azayzeh a fost dusă de urgență la un spital din Deir al-Balah, Fâșia Gaza, Palestina, după un accident neobișnuit, potrivit stirileprotv.ro.

Acolo, fata de 12 ani a fost declarată moartă din cauza inhalării de abur, potrivit medicilor.

Este excepțional de rar ca inhalarea de abur să provoace moartea, dar există câteva exemple în care se întâmplă acest lucru.

Într-un studiu din 2005, publicat în Journal of Clinical Forensic Medicine, sunt menționate cazurile a doi copii care au decedat din cauza aburului inhalat.

Autorii, BL. Bhootraa și J. Kitinya au descoperit că inhalarea aburului provoacă hemoragii la creier, plămâni și inimă. De asemenea, congestionează gâtul și plămâni.

Oxigenul din sânge se epuizează și acesta este în esență ceea ce provoacă moartea.

Mai mult de atât, toate acestea se pot întâmplă în doar câteva minute de la inhalare.

Theo Rose, impresionantă de gestul emoționant al unui fan: „A început să plângă”

Theo Rose este una dintre cele mai îndrăgite și apreciate cântărețe de la noi din țară, iar vedeta a avut parte de o experiență neașteptată și a rămas profund impresionată de gestul făcut de un fan. Artista a povestit pe rețelele de socializare experiența pe care a avut-o atunci când s-a întâlnit cu un fan.

Theo Rose este din ce în ce mai activă pe rețelele de socializare, iar cântăreața își ține fanii la curent cu toate momentele frumoase din viața ei. De această dată, artista le-a povestit urmăritorilor săi din mediul online experiența prin care a trecut atunci când s-a întâlnit cu un fan. Cântăreața a fost profund impresionată de gestul făcut de un bărbat.

Theo Rose, impresionantă de gestul emoționant al unui fan

Theo Rose a devăluit pe rețelele de socializare că i s-a făcut rău atunci când se afla la filmare și a decis să iasă afară ca să ia puțin aer, însă a avut parte de o surpriză neașteptată. Afară o aștepta un bărbat care venise tocmai de la Cluj ca să întâlnească mai mulți actori și să le ceară un autograf. Artista a mărturisit în mediul online toată experiența și a fost impresionată de gestul făcut de bărbat.

‘Filmam ieri si ma simteam foarte rau. Am iesit la un moment dat din restaurantul in care filmam cu gandul ca macar sa fiu afara daca vomit. Pana la baie faceam mai mult. La usa, baiatul din poza cerea tuturor celor care lucreaza la serial sa semneze pe bluza fosforescenta pe care o tine in mana.

Fiind pe cale sa vars oriunde in fata ochilor si cautand un loc retras cu aer, l-am rugat sa astepte sa ma intorc. Intr-un final i-am semnat bluza si i-am ascultat povestea. Venise de la Cluj special pentru asta. Mi-a spus ca e mare fan si ca nu l-a interesat ca a trebuit sa isi amaneteze telefonul ca sa-si cumpere bilet de drum spre Bucuresti.

A inceput sa planga si a zis: ,, Nu pot sa cred ca l-am prins si pe Tătuțu’ sa-mi semneze. Eu rad si plang odata cu voi. Nu va imaginati ce inseamna asta pentru mine. Poate credeti ca sunt nebun, dar eu sunt fericit. A venit Mosu’ mai repede la mine. Lasa, telefonul il iau inapoi.

Muncesc si il scot in cateva zile. Multumesc!” A plecat fara sa ceara nimic. Va zic si de ce sunt proasta. Mi-era asa rau si in acelasi timp primisem o lectie de fericire neconditionata ca nu mi-a trecut prin minte nici macar o secunda sa-i platesc eu drumul sau sa-i dau niste bani, sa aiba la el.

Pe de alta parte, am inteles lectia. El n-a avut nevoie decat de semnatura mea banala. Dar a dat la schimb o lectie pretioasa. Sunt oameni care au nevoie de atat de putin ca sa fie fericiti.
“… ca acelora este Împaratia cerurilor”, 
a povestit Theo Rose pe rețelele de socializare.

Ce își dorește Theo Rose pe rețelele de socializare

Theo Rose a fost profund impresionată de gestul făcut de fan și a dezvăluit pe rețelele de socializare că își dorește de Crăciun să fie la fel de fericită și să împartă în jurul ei doar bunătate și bucurie.

”De Craciun vreau doar sa fiu la fel de fericita ca el. Sa nu ma mai poata supara nimic. Sa vad lumea frumoasa, sa ascund de ochii mei intentiile rele si sa impart in jurul meu doar bunatate si bucurie. Asa va doresc si voua. La multi ani de Sf. Andrei!”, a mai continuat Theo Rose pe rețelele de socializare.

sursa: www.spynews.ro

Noi aberații de la Kremlin! Zaharova către Maia Sandu: ”Rusia a lăsat Moldova în frig și întuneric? Ea își sărăcește propriul popor”

Reprezentanta oficială a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a criticat declarațiile șefei statului Maia Sandu precum că Rusia a lăsat țara în frig și întuneric. „Cine i-a lăsat pe moldoveni în această situație? Rusia? După ce atâția ani a ajutat țara, a primit moldovenii aici, le-a dat de lucru, toți 30 de ani. Sandu, cetățean a României, nu știe aceasta? Ea ce a făcut pentru poporul său?”, a întrebat Zaharova.

„După scurgerile din discuțiile unor oficiale, au decis să mai dilueze scandalul, iar președinta, care este cetățeană a României, a dat vina, era și evident, pentru toate pe Rusia. „A lăsat cetățenii în întuneric și în frig” – cine i-a lăsat pe moldoveni în această situație? Rusia? După ce atâția ani a ajutat țara, a primit moldovenii aici, le-a dat de lucru, toți 30 de ani. Sandu, cetățean a României, nu știe aceasta? Ea ce a făcut pentru poporul său? Nu e o întrebare retorică!

Ce face actuala conducere, cu cetățenia altui stat, în afară de distrugeri și aducerea oamenilor în fața unei catastrofe?!

Nu se va prinde politica antirusească, poate peste mulți ani, cu alte generații crescute pe rețele de socializare, dar nu acum, când oamenii țin minte cum noi împreună ne-am ajutat, poporul știe și ține minte și nu va uita cum și cât Rusia a ajutat Moldova.

Conducerea actuală a Moldovei pur și simplu le încurcă oamenilor să trăiască și merge spre subminarea și pierderea suveranității Republicii Moldova și sărăcirea cetățenilor ei.

Voi faceți toate acestea ca să fie pe plac Statelor Unite ale Americii? Ei vă vor uita și vă vor trăda, nu sunteți primii, nici ultimii. Își vor șterge picioarele și vă vor arunca”, a declarat aceasta.

sursa: www.unimedia.info

Cetățenii din Lugansk și Donețk ar fi evacuați în Rusia
Articolul anterior
Fostul deputat Constantin Botnari, alias Borsetka, anunțat în căutare de Interpol
Articolul următor