În Moldova sunt tot mai puțini liceeni

În acest an, în Capitală sunt mai puţine clase de a 10-a. Doar 42 de licee vor activa cu două clase, aşa cum indică regulamentul – una cu profil real şi cealaltă cu profil umanist.

separator

Anul şcolar a început la Liceul „Alexei Mateevici” din Cricova cu o singură clasă de a 10-a, formată din 20 de elevi. Administraţia liceului susţine că majoritatea absolvenților treptei gimnaziale au mers să-şi continue studiile la colegii.

„Copii plecând peste hotare cu familia, si chiar plecând la colegii şi şcoli profesionale de asta şi în licee rămân mai puţini elevi. Ar trebui să permită liceelor să formeze măcar o clasă cu un singur profil”, a afirmat Liliana Bolocan, directoarea Liceului Teoretic „Alexei Mateevici”.

„Natalitatea scăzută, dar mai mult lipsa interesului pentru treapta liceală diminuează numărul de clase şi elevi la treapta liceală. Numărul instituţiilor de învăţământ secundar cu sold negativ s-a majorat de la 31 de instituţii de învăţământ în 2015, la 73 în anul curent de studii”, a menţionat Rodica Guţu, şefa Direcţiei Generale Educaţie Tineret şi Sport.

Cu o singură clasă de liceu vor activa în acest an zece instituţii din suburbii şi 21 din Capitală, cu aproximativ 20 mai multe decât anul trecut.

Conform regulamentului, o instituţie de învăţământ îşi poate pierde statutul de liceu, dacă timp de trei ani consecutiv înregistrează un număr insuficient de şcolari pentru a deschide două clase de a 10-a.

sursa

Ce se întâmplă în corpul tău după ce bei un pahar de must?
Articolul anterior
Meghan Markle este însărcinată? Cum a dat-o de gol mama sa
Articolul următor
Alte articole interesante