Moldova va fi inclusă în zona Roaming at Home a Uniunii Europene

Republica Moldova transpune în legislaţia naţională 12 acte normative ale UE în domeniul comunicaţiilor electronice. Parlamentul a adoptat legea respectivă în a doua lectură.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, noile prevederi „vor revoluţiona comunicaţiile electronice, deoarece cadrul normativ existent este depăşit”, transmite infotag.md.

Modificările creează premisele necesare pentru includerea Moldovei în zona „Roaming at Home” a Uniunii Europene. Ca urmare, moldovenii care călătoresc în UE vor plăti pentru roaming „ca la ei acasă”, iar străinii care călătoresc în Moldova vor beneficia de avantaje similare.

De asemenea, acum, serviciul 112 va putea utiliza geolocalizarea. Acest lucru va face posibilă localizarea rapidă a persoanelor care au nevoie de intervenţia serviciilor de urgenţă.

Documentul conţine prevederi menite să stimuleze investiţiile în reţelele de mare capacitate, precum şi să asigure o concurenţă durabilă în interesul consumatorilor.

În consecinţă, furnizorii vor putea obţine licenţe pentru spectrul radio pentru banda largă fără fir timp de cel puţin 20 de ani, în special în domeniul comunicaţiilor 5G. În plus, aceştia vor putea să pună în comun investiţiile pentru a dezvolta infrastructura de comunicaţii pentru reţele de foarte înaltă calitate.

În prezent, în Moldova există 343 de organizaţii autorizate să furnizeze servicii de comunicaţii electronice.

Potrivit datelor statistice, veniturile totale ale sectorului în 2023 s-au ridicat la 326 milioane de euro, ceea ce corespunde la aproximativ 2,1% din PIB.

Majoritatea veniturilor au fost generate de operatorii de telefonie mobilă. Documentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026, cu excepţia capitolului privind drepturile utilizatorului final. Acesta va intra în vigoare la 24 de luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

Sportivii moldoveni au obținut trei medalii la Campionatul European de Sambo

Lotul național de sambo al Republicii Moldova a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat seniorilor, care s-a desfășurat în orașul Limassol, Cipru.

Veaceslav Plămădeală a cucerit medalia de argint în categoria de greutate de 79 kg, aceasta fiind cea mai bună prestație a lotului național.

Lucian Brai a obținut medalia de bronz la proba combat sambo, în categoria de 71 kg.

Vera Zorea a ocupat locul III în categoria de 54 kg, obținând a treia medalie pentru Republica Moldova.
 
Campionatul European de Sambo s-a desfășurat pe 2 și 24 aprilie.

Un înalt general rus a fost ucis într-un atac cu bombă la Moscova 

Imaginile difuzate de presa rusă au arătat o explozie, apoi resturile mașinii generalului Iaroslav Moskalik. Agenția Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat existența unui dispozitiv exploziv improvizat, dar nu și numele generalului, dezvăluit în schimb de surse Reuters și BBC.

Un ofițer militar rus de rang înalt a fost ucis vineri după ce o mașină a explodat în localitatea Balașiha din regiunea Moscovei, au relatat posturile de știri ruse Mash și Shot, citate de Reuters.

Mai multe surse rusești afirmă că generalul Iaroslav Moskalik, adjunctul șefului Direcției principale de operațiuni a Statului Major al Forțelor Armate Ruse, este omul ucis în atacul cu bombă.

Nu există încă o confirmare oficială a acestui fapt, dar agenția de presă oficială rusă Tass a citat serviciile de securitate care au confirmat că o bombă a fost cauza exploziei din suburbia Balașiha din estul Moscovei.

„Explozia a fost cauzată de un dispozitiv exploziv artizanal. Fragmente ale dispozitivului exploziv au fost găsite la fața locului și vor fi trimise pentru examinare”, a declarat o sursă a serviciilor de urgență pentru Tass.

Cel puțin 12 state americane au dat în judecată administrația Trump, invocând haosul economic

Cel puțin douăsprezece state americane au dat în judecată administrația Trump la Curtea de Comerț Internațional al SUA pentru a opri noua politică tarifară, invocând că aceasta a adus haos în economie.

Statele reclamante sunt: Oregon, Arizona, Colorado, Connecticut, Delaware, Illinois, Maine, Minnesota, Nevada, New Mexico, New York și Vermont, scrie The Associated Press.

Procesul contestă afirmația liderului de la Casa Albă că poate impune în mod arbitrar tarife bazate pe Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență și solicită instanței să declare tarifele drept ilegale și să blocheze agențiile guvernamentale să le aplice.

Reclamanții susțin că numai Congresul SUA este împuternicit să impună tarife și că președintele poate invoca Actul Internațional al Puterilor Economice de Urgență numai atunci când o urgență prezintă o „amenințare neobișnuită și extraordinară”.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a afirmat recent că statul său, cel mai mare importator din țară, ar putea pierde venituri de miliarde de dolari în urma noii politici tarifare.

Kush Desai, un purtător de cuvânt al Casei Albe, a declarat că administrația Trump rămâne hotărâtă să abordeze urgența națională care distruge industriile americane și lăsă lucrătorii americani în urmă.

La începutul lunii aprilie, președintele SUA, Donald Trump, a anunțat o creștere a taxelor vamale pentru majoritatea produselor importate, dar au fost ulterior suspendate pentru o perioadă de 90 de zile pentru mai mult de 75 de țări, inclusiv pentru Republica Moldova.

Recent China a impus tarife suplimentare până la 125% pentru produsele importate din SUA drept răspuns la decizia Washingtonului de a majora la 145% taxele vamale pentru produsele din China.

Reacţia furioasă a unui politician democrat, după anunţul lui Trump privind pauza în aplicarea tarifelor: „What the f*ck?”
Articolul anterior
Fostul ambasador Andrei Neguța a fost achitat în dosarul în care era acuzat de contrabandă cu anabolizante
Articolul următor