Moldova va începe din vară să stocheze gaze naturale pentru iarna viitoare

Republica Moldova va stoca gaze naturale începînd din vară. Un proiect de lege care reglementează acest proces a fost aprobat, astăzi, de către Guvern, transmite jurnal.md.

gaz la aragaz

Proiectul obligă furnizorii de ultimă opțiune de a asigura stocarea gazelor naturale într-o țară vecină într-o cantitate suficientă pentru acoperirea consumului de gaz pe parcursul a două luni de iarnă. În același timp, Guvernul va putea impune obligația de serviciu public privind stocarea gazelor naturale pentru un trader sau un furnizor de gaze. „Chiar în această vară ne dorim să începem stocarea de gaze pentru iarna viitoare.

Va fi o premieră pentru Moldova și în noul context geopolitic este de o importanță strategică pentru țara noastră”, a declarat vicepremierul Andrei Spînu. Proiectul prevede cadrul legislativ necesar pentru a asigura gestionarea eficace și intervenția promptă a autorităților de resort la prevenirea declanșării și gestionarea situației excepționale în sectorul gazelor naturale.

Pentru a asigura prevenirea sau sistarea imediată a acțiunii de manipulare sau a tentativei de manipulare a pieței gazelor naturale, ANRE urmează să fie învestită prin lege cu atribuții suplimentare în ceea ce privește realizarea investigațiilor și efectuarea controalelor pe piața gazelor naturale, precum și în ceea ce privește sancționarea participanților la piața gazelor naturale de rea-credință.

Secretarul general al NATO: Putin trebuie să încheie acest război şi să participe la o diplomaţie reală
Articolul anterior
Fost vicepreședinte Aeroflot: „Am părăsit Rusia pentru că sunt împotriva acestui război”
Articolul următor