Moldova va primi 15 milioane de euro din partea UE pentru refugiați

Republica Moldova va primi la prima etapă 15 milioane de euro de la Uniunea Europeană pentru a gestiona criza de securitate de la graniță, în contextul războiului din Ucraina, care a generat un flux mare de refugiați în țara noastră.

Anunțul a fost făcut astăzi, 2 martie, de către comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Várhelyi, în timpul unei conferințe de presă susținute la Președinție, alături de șeful diplomației europene, Josep Borrell, transmite realitatea.md.

Totodată, Várhelyi, dar și Borrell au anunțat că vor oferi ajutor umanitar pe lângă banii promiși țării noastre, pentru a face față necesităților găzduirii unui număr mare de refugiați din Ucraina.

„Republica Moldova poate să mizeze în continuare pe suportul Uniunii Europene. Invazia Rusiei în Ucraina a afectat și Uniunea Europeană, prin clătinarea securității în zonă. Din acest motiv vrem să ajutăm vecinii Moldova și Ucraina. Vă mulțumesc pentru acțiunile făcute în raport cu refugiații din Ucraina.

Ați demonstrat o reziliență și eforturi puternici în gestionarea acestei situații. Noi suntem aici ca să vă ajutăm și să oferim suportul necesar, de aceea la prima etapă vom oferi 15 milioane de euro pentru a gestiona criza pentru moment. Să puteți găzdui oamenii care au nevoie de ajutorul nostru.

Vom spori de asemenea asistența noastră umanitară. Veți avea în vizită un nou comisar european care va avea un plan concret de gestionare a crizei. Vom veni cu asistență suplimentară.Publicitate

Ne propunem să elaborăm și planuri de recuperare pentru Republica Moldova. Ne propunem să alocăm 3-4 miliarde de euro pentru îmbunătățirea Parteneriatului Estic”, a spus Várhelyi.

La rândul său, Josep Borrell, a menționat că UE va sprijini în continuare Republica Moldova pe calea ei europeană, dar și în procesul de gestionare a crizei de securitate în care s-a pomenit. La fel, oficialul european a precizat că „miza cea mare este asigurarea securității în Europa”.

„Este prima mea vizită în Republica Moldova. Astăzi circumstanțele sunt dificile. La frontieră situația este complicată. Moldova a oferit sprijin și a dat dovadă de generozitate. În baza valorilor europene toți oamenii merită aceeași atitudine, un tratament egal.

Trebuie să recunosc că, în ultima săptămână, Moldova a oferit un refugiu pentru cei peste 100 de mii de cetățeni ucraineni. Noi vă vom sprijini prin aceste eforturi la rândul nostru.

Miza este stabilitatea în Europa, nu doar în Donbas și Donețk sau Lugansk. În ceea ce privește electricitatea și sincronizarea acesteia, se fac teste și vom întreprinde măsuri ca să fie totul în regulă. Vom sprijini Moldova în domeniul ciberneticii.

Avem deja experți aici, care examinează de ce este nevoie pentru a gestiona cât mai eficient. Vom oferi și asistență medicală de tot ce este nevoie. De asemenea, ne propunem să prevenim dezinformarea. Vom sprijini cetățenii să aibă acces la informare veridică.

Vom sprijini și rezolvarea pașnică a conflictului transnistrean. Am căzut de acord să avem un dialog la nivel european, pentru a rezolva acest conflict. Noi susținem în continuare că locul Moldovei este în familia europeană. Vă mulțumesc pentru sprijinul oferit oamenilor care fug din calea războiului și vă vom oferi tot suportul necesar în gestionarea acestei crize”, a fost mesajul lui Borrell.

Șefa statului a declarat că vizita celor doi oficiali europeni vine într-un context complicat pentru țara noastră, afectată mult de războiul din Ucraina, pe care-l „condamnă cu fermitate”.

„Vizita dumneavoastră vine într-un context foarte complicat pentru țara noastră. Războiul din Ucraina a afectat foarte mult. Țara noastră condamnă cu fermitate acțiunile militare întreprinse către Ucraina de către statul vecin prietenesc Federația Rusă. Totodată, Republica Moldova din prima zi a accentuat statutul de neutralitate și faptul că nu ne vom implica în acțiuni militare, însă am oferit tot suportul pentru a proteja cetățenii acestei țări, care fug din calea războiului.

Peste 112 mii de oameni s-au refugiat din Ucraina în Moldova. Jumătate din aceștia au rămas pe teritoriul țării noastre. Primirea unui asemenea mare flux de refugiați pune presiune mare pe economia și sistemul medical ale țării noastre, care în prezent sunt la limită.

Suntem recunoscători tuturor celor care deja s-au solidarizat și au anunțat că ne vor susține procesul de primire a refugiaților. O parte din ei deja ne-au oferit bani, alții ne-au oferit ajutoare materiale, alții urmează să ne ajute. Moldova va oferi adăpost tuturor cetățenilor străini care vor avea nevoie.

Viitorul cetățenilor noștri este în Europa. Avansarea rapidă spre această cale ne va asigura securitatea și planul rapid spre acest obiectiv. Suntem recunoscători partenerilor noștri europeni pentru ajutorul deja oferit.

Avem nevoie în continuare de susținerea țării noastre de către partenerii noștri, pentru a ieși din crizele economice, pandemice și, mai nou, din cea a securității. Stimați oaspeți, atâta timp cât nu toți cetățenii Europei trăiesc în siguranță, nimeni nu va avea certitudinea de securitate”, a conchis Sandu.

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei 5 copii ai săi, morți într-un incendiu provocat de televizorul defect, conduși pe ultimul drum

Jale mare și lacrimi de durere la Anenii Noi. Mama și cei cinci copii ai săi, decedați în urma unui incendiu, la Grigoriopol, au fost petrecuți ieri, 24 aprilie, pe ultimul său drum, scrie unimedia.info.

colaj foto: unimedia.info

Potrivit informațiilor, înmormânatarea a avut loc în localitatea Speia, din raionul Anenii Noi, satul de baștină al femeii.

Tragedia s-a produs în stânga Nistrului, în data de 20 aprilie. Femeia de 28 de ani din Grigoriopol și cei 5 copii ai săi au fost găsiți fără suflare în locuința lor. Întreaga familie a decedat în urma unei intoxicații cu fum, provocate de un scirtcircuit, care s-a produs din cauza televizorului defect.

Este vorba despre 3 băieței – din 2017, 2019 și 2022 și 2 fetițe – din 2016 și 2021.

Vecinul femeii s-a alertat când tânăra nu a scos vaca la pășune și a mers să vadă ce s-a întâmplat. Când a intrat în casă, ambele camere erau pline cu fum.

O fetiță dădea semne de viață și bărbatul a scos-o afară, însă până la venirea ambulanței copila a decedat.

Parcul central al orașului Bălți va purta numele lui Mihai Volontir

Parcul central din municpiul Bălți va purta numele regretatului actor și artist Mihai Volontir. Decizia fost votată ieri la ședința consiliului local, anunță presa din nordul țării.

Au votat consilierii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor și Partidul Schimbării.

Legendarul actor Mihai Volontir ar fi împlinit în luna martie 90 de ani.

Mihai Volontir, actor de teatru și film, s-a născut în 1934, în satul Glinjeni, raionul Șoldănești. A făcut studii la Școala Pedagogică din Orhei și concomitent a lucrat în calitate de pedagog la școala din Păpăuți, Rezina.

Din 1957 și până la sfârșitul vieții, a fost actor la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți. Debutează cu rolul Surugiului din spectacolul „Chirița în Iași” de Vasile Alecsandri. A jucat în peste 120 de spectacole, a realizat zeci de roluri memorabile în diverse comedii, tragedii și drame.

A debutat ca actor de film la Studioul cinematografic „Moldova-film” în 1967, în rolul lui Ivan Turbincă din filmul „Se caută un paznic” în regia lui Gheorghe Vodă. În 1979, a jucat rolul lui Budulai în filmul artistic „Țiganul”, care i-a adus celebritate în lumea întreagă, apoi în 1984, a urmat filmul ”Întoarcerea lui Budulai”. În 2000 a fost desemnat cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldovenești.

Mihai Volontir este cavaler al „Ordinului Republicii”, cetățean de onoare al municipiului Bălți și cetățean de onoare al municipiului Chișinău.

Mihai Volonti s-a stins la vârsta de 81 de ani, pe 15 septembrie 2015, la Spitalului Clinic Republican din Chișinău, în urma complicațiilor cauzate de diabetul zaharat.

Havuzurile din capitală vor fi puse în funcțiune de la 1 mai

Toate, cele 14 havuzuri funcționale sunt verificate, așa încât de sărbătorile pascale, acestea să fie pornite.

În prezent, specialiștii de la Î.M. Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi, cei ai preturilor și de la Direcția Generală Locativ-Comunală şi Amenajare, verifică echipamentele tehnice, cum ar fi pompele, robinetele și rețelele de distribuție și efectuează lucrări de amenajare și reparație a zonelor din preajmă, a fântânilor arteziene, acolo unde este cazul, anunță municipalitatea.

În centrul capitalei, verificări au avut loc la havuzul din Grădina Publică ,,Ștefan cel Mare şi Sfânt” și la fântânile din scuarul Teatrului Național de Operă și Balet ,,Maria Bieșu”.

Lucrări de profilaxie au fost făcute și la havuzul din Complexul memorial ,,Feciorilor Patriei – Sfântă Amintire” din sectorul Rîșcani şi la Scara Cascadelor din Parcul ,,Valea Morilor”.

De asemenea, verificări au fost realizate și la havuzurile din parcurile ,,Șipca”, din str. N. Dimo, ,,La Izvor” și ,,Alunelul”, din sectorul Buiucani, care au fost construite de la zero de Primăria Chișinău în ultimii trei ani.

A doua rundă a negocierilor ruso-ucrainene, amânată pe mâine dimineață
Articolul anterior
Un bancher rus oferă o recompensă de 1 milion de dolari pentru prinderea lui Vladimir Putin
Articolul următor