Moldova va primi un ajutor de 48,7 milioane de euro din partea Germaniei pentru proiecte de eficiență energetică, alimentare cu apă și canalizare

Moldova ar putea beneficia de asistență nerambursabilă în valoare de 48,7 milioane de euro. La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ de inițiere a negocierilor pentru încheierea unui Acord cu Guvernul Republicii Federale Germane, care prevede acordarea acestui suport financiar.

Ambasada Germaniei în R. Moldova, a treia misiune diplomatică ce se  solidarizează cu afirmațiile lui Peter Michalko: „R. Moldova şi-a asumat,  în faţa UE, angajamentul de elucidare a scandalului bancar” – Ziarul

Banii vor fi utilizați pentru finanțarea a două proiecte: „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică” (38,7 milioane de euro) și „Alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate în raionul Cahul II” (10 milioane de euro).

Astfel, cea mai mare parte din bani vor fi investiți într-un program național de reabilitare energetică a fondului imobiliar al Republicii Moldova, care vizează atât instituțiile publice (grădinițe, școli, spitale municipale și raionale), cât și clădirile rezidențiale. Proiectul prevede realizarea lucrărilor pentru îmbunătățirea indicatorilor de performanță energetică a clădirilor: urmează a fi reabilitate sistemele de încălzire, ventilație, de distribuție a energiei termice, precum și sistemele de iluminat.

Totodată, 10 milioane de euro, acordați de Guvernul german, vor fi redirecționați pentru finanțarea proiectului „Alimentare cu apă și canalizare în raionul Cahul II”.

Sursele adiționale de finanțare sunt necesare pentru acoperirea deficitului de buget pentru proiect, care presupune instalarea apeductului magistral nou de la SP-1 Prut până la stația de tratare a apei, reabilitarea unor segmente de alimentare cu apă din municipiul Cahul, extinderea sistemului de canalizare din localitate și renovarea a două stații de pompare de canalizare.

Un bărbat a sfârșit tragic după ce a fost strivit de remorca unui motocultor

Un bărbat de 66 de ani a murit după ce remorca unui motocultor a trecut peste el. Tragedia a avut loc astăzi, 27 iunie, în satul Cișmichioi.

Un bărbat a murit după ce a fost strivit de remorca unui motocultor

Potrivit informațiilor preliminare, bărbatul care conducea motocultorul a căzut, iar remorca acestuia a trecut peste el.

În urma traumelor suferite, bărbatul a decedat în drum spre spital.

Oamenii legii au inițiat o proces penal pe acest caz pentru a stabili toate circumstanțele în care a avut loc tragedia.

Dumitru Alaiba: ,,Vom compensa 10 mii de lei pentru aparatul de casă și alte costuri”

Vicepremierul Dumitru Alaiba se plânge că oamenii nu mai cred în promisiunile statului și din acest motiv îi este greu să guverneze. Ministrul Economiei și Digitalizării susține că chiar dacă a promis că va compensa costurile patemtarilor pentru achiziționarea aparatelor de casă, oamenii continuă să fie nemulțimiți. Dar, zice el, nu este vina lor, ci ai celor care 32 de ani nu ar fi făcut nimic pentru oameni.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

„Cât de puțină încredere au oamenii noștri în acest stat.

Le promiți oamenilor: “o să compensăm 10.000 lei pentru aparat de casă și alte costuri”.

Și nu cred. Pur și simplu nu cred. Nu e vina oamenilor. Deloc. Oamenii răspund în baza experiențelor anterioare. E rezultatul a 32 de ani de vorbe goale, promisiuni călcate în picioare, minciuni.

În așa societate este foarte greu atât să guvernezi, cât și să fii guvernat. Când nu avem minima încredere în angajamentele statului, în instituțiile și deciziile statului, tot restul e pierdut.

Cu un sentiment de maximă urgență trebuie să schimbăm asta. Prin acțiuni.

Avem ocazia să fim altfel. Să facem întocmai ceea ce promitem. Iar dacă nu știm dacă vom face – nici să nu promitem. Nu e nimic deosebit în asta. Pe mine, de exemplu, așa m-au educat acasă.

PS: Compensația de 10 mii de lei va fi. Pentru că am promis, iar noi nu ne aruncăm cu promisiuni înainte să știm că le vom îndeplini”, a scris Dumitru Alaiba, conform www.alerta.md.

Amintim că ieri mai mulți patentari au protestat în fața Guvernului, fiind nemulțumiți de regulile impuse de autorități, care impun obligativitatea aparatului de casă pentru comercianți. Aceștia au mai cerut un răgaz, dând vina pe criză și pe costurile înalte ale vieții din ultima perioadă.

În replică, vicepremierul Alaiba a spus tranșant că nu va renunța la ideea introducerii aparatelor de casă pentru toți.

Un nou fenomen ameninţă Europa. Ce este „canicula invizibilă” şi unde loveşte

Meteorologii au lansat un avertisment asupra unui nou fenomen meteo care ameninţă Europa. Potrivit specialiștilor, este vorba despre o „caniculă invizibilă” în nordul Oceanului Atlantic, fenomen care ar putea genera o criză climatică şi ar putea duce la dispariția a numeroase specii marine.

Un nou fenomen ameninţă Europa. Ce este "canicula invizibilă" şi unde loveşte

Avertismentul vine de la meteorologii din Franţa după ce, potrivit datelor, între lunile martie şi mai, temperatura medie la suprafața apei a tot crescut în Atlanticul de Nord, iar acum câteva zile urcase până la 23,3 grade Celsius, cu 1,3 grade mai mult decât media istorică.

Mai mult, sateliții au raportat valori cu până la 5 grade Celsius mai mariîn largul coastelor irlandeze.

În acest context, meteorologii francezi vorbesc despre un fenomen excepțional care nu a fost observat până acum la o asemenea amploare, mai ales că ar putea genera o criză climatică şi ar putea duce la dispariția a numeroase specii marine, notează dcnews.ro.

Ce este canicula invizibilă

Principala explicație ar fi de natură atmosferică, şi anume valul de căldură adus de anticiclon deasupra vestului Europei.

Absenţa norilor şi a vântului determină ca o cantitate mult mai mare de energie solară să fie absorbită de suprafaţa oceanului, împiedicând amestecarea apelor de suprafaţă, foarte calde, cu cele de adâncime, mult mai reci.

Nu este prima dată când meteorologii observă acest tip de caniculă marină, însă acum sunt surprinși de rapiditatea fenomenului.

Printre efectele aşteptate se numără creşterea mortalităţii în rândul animalelor marine, în paralel cu o migraţie spre nord a unora dintre specii.

Danemarca a introdus Republica Moldova în noua sa strategie de securitate națională
Articolul anterior
Carambol în centrul Capitalei! Patru mașini s-au ciocnit în lanț
Articolul următor