Moldoveancă care s-a vaccinat în Italia: ,,Spre deosebire de virus, vaccinul nu ucide”

O moldoveancă cu studii în domeniul asistenței sociale, care a părăsit fizic Moldova, dar nu si spiritual, în căutarea unei vieți mai decente, este stabilită în Italia, în orasul Bergamo din nordul Italiei.

Italia a fost cea mai afectată țară de Covid-19 din Europa la începutul declansarii pandemiei cu noul tip de coronavirus. În data de 27 martie 2020, Italia era a treia țara din lume după numărul de cazuri noi de infectare și decese din cauza Covid-19.

Cristina Nuca Cozeriuc nu-și putea închipui în anul 2015 că peste cinci ani o așteapta o pandemie care sa-i mai schimbe încă o dată viața.

„În anul 2015, am emigrat in Italia cu toata familia. Suntem stabiliti in partea de nord a Italiei, la Bergamo, apropo provincia cea mai afectata de pandemie in anul 2020. Intotdeauna am fost tentata de gandul de a emigra intr-o tara prospera. Acest gand a fost ghidat de motivul de a cauta o viata mai buna si de a crea un viitor frumos pentru copilul nostru intr-o tara europeana. Cand zic «o viata mai buna» nu ma refer doar la aspectul financiar. Cu toate acestea, Moldova va ramane mereu in inimile noastre. In Italia, m-am angajat in calitate de salvatoare la serviciul de ambulanta in cadrul asociatiei Crucea Verde. Anul 2020 voiam sa-l petrec la fel ca si pe cei precedenti. Sa vizitez de doua-trei ori Moldova, insa pandemia a pus cruce pe toate planurile, inclusiv pe cele de calatorie”, a povestit Cristina, pentru www.diez.md.

Fiind salvatoare, Cristina a muncit din greu pentru a salva vieți omenesti. Obiectiv, nu a fost pregatita pentru aceasta provocare, dar a reusit, chiar daca a avut momente extreme.

„In acele momente, imi puneam intrebarea cum e posibil asa ceva? Eram mereu cu frica ce se putea intampla in ziua urmatoare. Rutina mea s-a impartit in doua: munca si familia. La inceput de criza, noi, salvatorii, transportam atat pacientii obisnuiti, cat si suspecti cu COVID-19. Cand s-a inteles ca situatia scapa de sub control, atunci asociatia noastra a pus la dispozitie doua ambulante care transportau doar pacienti cu COVID-19. Alte doua ambulante erau destinate pentru chemari obisnuite. Eu am ales sa activez pe cele doua ambulante care nu erau directionate pentru pacientii cu COVID-19. Dar ni se intampla sa mai transportam cate un pacient pozitiv cu COVID-19, insa era mai mult o exceptie. Riscul oricum persista, noi mereu eram echipati corespunzator ca cei care ieseau la chemari COVID. Mereu ne ziceam «sa speram ca acest pacient nu este si pozitiv cu COVID». Pe de alta parte, in afara lucrului, eram nevoita sa stam izolati in casa, erau restrictii foarte dure. Din punct de vedere economic, perioada de autoizolare nu a fost dificila, deoarece atat eu, cat si sotul am stat acasa un timp foarte scurt. In aceasta perioada, am practicat jocuri de societate, jocuri in gradina, am gatit, am amenajat un lot de pamant pe care il avem langa casa, am citit, mai priveam cate un film. Pe scurt, am reusit sa facem multe si de toate. Mai greu era din punct de vedere social, deoarece nu puteam sa imi vizitez nici macar mama, care traieste la cativa kilometri de noi. Practic, timp de doua luni de zile, am avut un itinerar exact – serviciu-casa-supermarket –, insa la ultimul mergeam doar o data pe saptamana si doar un membru din familie. Iar cel mai mult a fost afectat de pandemie copilul nostru, fiind privat de dreptul de a-si vedea colegii, prietenii, bunica. Daca noi, cei adulti, ieseam macar la serviciu sau la supermarket, el practic nu a putut iesi de dupa poarta”, a marturisit femeia.

„Anul 2021 l-am început cu mari speranțe în legătură cu crearea vaccinurilor anti-COVID-19. Sunt provaccinare. Da, știu că aceste vaccinuri au fost lansate în foarte scurt timp, dar nu trebuie să uităm că suntem în secolul al XXI-lea, când medicina a avansat destul de mult și dă rezultate chiar și în scurt timp. Să nu mai comparăm cu anul 1796, când a fost descoperit primul vaccin, știind la ce nivel era atunci medicina. Este normal ca oricare vaccin, inclusiv cel anti-COVID-19, să aibă reacții adverse, dar spre deosebire de virus, vaccinul nu ne ucide. Eu am încredere în medicina contemporană și în știință, iar ce ține de teoriile conspiraționiste, acestea sunt lipsite de sens și sunt din lipsa informării adecvate. Nu trebuie să ne lăsăm conduși de ele, dar să încercăm să ne informăm din cele mai sigure surse. La rândul meu, am primit oferta de a mă vaccina fiind în calitate de salvatoare la Crucea Verde. Am acceptat benevol”.

15 martie, declarată zi de doliu național în memoria scriitorului Nicolae Dabija
Articolul anterior
Doi frați gemeni s-au căsătorit cu doua surori gemene
Articolul următor
Alte articole interesante