Moldoveancă din Israel, lăsată de bătrâna pe care o îngrijea să meargă să se adăpostească în buncăr: ,,Fugi! Salvează-te măcar tu!”

Moldovenii stabiliți în Israel, într-un număr destul de mare, stau cu frica în sân de când au început conflictele militare între Israel și Palestina. Sunt cuprinși de spaimă, nu pot dormi nopțile, doar cu gândul la ziua care urmează și la cei rămași acasă. Ceea ce le aducea un loc de muncă, liniște și bunăstare s-a transformat peste noapte într-un coșmar. Mulți nu au posibilitatea să revină acasă și, chiar și în aceste condiții nesigure, aleg să rămână alături de familiile în care muncesc. O tânără moldoveancă a povestit prin ce momente trece atât ea, cât și bătrâna de care îngrijește.

Femeia a povestit că a fost nevoită să se mute cu traiul din orașul Bat Yam, aflat la câțiva km de Tel Aviv, în Nofit împreună cu bătrâna de care are grijă pentru a fi mai puțin supusă pericolului, transmite Jurnal.md.

Dacă în multe cazuri oamenii au norocul de a se adăposti în buncăre, casa unde locuiește moldoveanca nu avea această cameră specială. 

Femeia povestește că era nevoită să fugă în stradă.

„În casa unde locuiesc eu cu bătrâna nu aveam niciun fel de adăpost. La primul atac am căzut la podele, după am anunțat familia bătrânei, spunându-le să-mi dea voie să mă adăpostesc în buncăr. I-am zis bătrânei: iartă-mă, dar nu pot fugi cu tine. La care ea mi-a zis: fugi tu, salvează-te, pe mine lasă-mă în pat. 

Așa făceam seara, după ce o culcam, îmi luam o saltea ușoară, o pernă mică, o pătură și mergeam pe noapte în buncărul din stradă. Coboram în grabă scările în jos, sub pământ acolo am avut un atac de panică. Mi-am revenit foarte greu. Două nopți n-am închis un ochi, în cap îmi jucau tot felul de gânduri. Obosită, frântă, ochii mi s-au dus în fundul capului, stresată, epuizată, simțul auditiv încordat până la maximum, o luam razna la orice zgomot, de fapt și acum tresar la orice sunet. Este ceva de nedescris, când aud alarma și după bubuiturile”, spune femeia.

„Un test de supraviețuire” așa ar descrie persoanele aflate în Israel ceea ce se întâmplă. Femeia spune că și în acest weekend situația a fost dezastruoasă.

„De câteva zile ne-am transferat împreună cu bătrâna la nord, la feciorul ei, în orașul Nofit. Dar nu pot zice că sunt liniștită. Am multe prietene care au rămas acolo, ținem legătura, dar îmi fac griji pentru ele. Nici în acest weekend nu a fost liniște. Alarme, bubuituri s-au auzit. Situația e încă destul de încordată. Cât o să mai dureze, când o să se termine, nimeni nu știe. Toți suntem epuizați la maximum, dar cu speranțe mari că într-o zi vom reveni la normal”, a mai adăugat moldoveanca noastră.

Școlile, grădinițele sunt închise, oamenii stau mai mult în casă de teama a tot ceea ce se întâmplă, iar în caz de alarmă să fie aproape de adăpost.

„În timp de pace, buncărul din stradă este destinat persoanelor religioase pentru a se ruga. Este dotat cu bucătărie mică, frigider, grup sanitar, electricitate, aer condiționat, masă și scaune. 

Deja acum este Red Alert, se transmite localitatea, data, ora alarmei și după exploziile. Pe lângă toate, bombardează și localitățile din regiunea aeroportului. Oameni pe străzi sunt foarte puțini. E groaznic! Explodează rachetele ca popcornul într-un ceaun cu ulei încins”, spune femeia.

Prințul Harry și Meghan, gesturi tandre în public. Cum au reacționat când și-au dat seama că sunt filmați

Meghan Markle și Prințul Harry au împărțit gesturi tandre în fața a 20.000 de oameni, în timp ce au participat la meciul dintre Los Angeles Lakers și Memphis Grizzlies. Cei doi au fost surprinși de Kiss Cam, camera de luat vederi care surprinde cupluri în mulțime și le afișează pe ecran în așteptarea unui sărut. Imaginiole au fost publicate de NBA. Iată cu au reacționat Ducii de Sussex.

Prințul Harry și Meghan, gesturi tandre în public. Cum au reacționat când și-au dat seama că sunt filmați

Prințul Harry și Meghan, gesturi tandre la un meci de basket

Meghan Markle și Prințul Harry tocmai au avut o întâlnire la un meci al NBA. Ducele și ducesa de Sussex au fost numai un zâmbet în timp ce au urmărit meciul dintre Los Angeles Lakers și Memphis Grizzlies în timpul unui meci din playoff, luni, la Crypto.com Arena – inclusiv în momentul în care au fost arătați pe jumbotronul de deasupra capului.

În imaginile video publicate de NBA, cuplul regal părea fericit să împartă gesturi tandre în momentul în care camera de filmare era pe ei pentru a surprinde un sărut. Meghan, în vârstă de 41 de ani, i-a zâmbit fericită lui Harry, în vârstă de 38 de ani, în timp ce o mulțime de 20.000 de persoane îi priveau pe ecranul uriaș, printre care Kim Kardashian, Kris Jenner, Saint West și Adam Sandler.

Prințul Harry s-a aplecat spre soția lui și Meghan a zâmbit. Totuși, imaginile nu arată dacă cei doi au împărțit într-adevăr un sărut. În timpul meciului, prințul Harry și Meghan au încurajat echipa locală, care în cele din urmă s-a impus cu 117-111 și a preluat un avantaj de 3-1 în primul tur al playoff-ului împotriva celor de la Grizzlies, potrivit People.

Prezența lor la meci este prima ieșire publică a lui Meghan de când Palatul Buckingham a confirmat că nu va fi alături de soțul ei la încoronarea regelui Charles, pe 6 mai. În schimb, ea va rămâne în California cu cei doi copii ai lor – și va sărbători ziua de naștere a lui Archie, care împlinește 4 ani pe 6 mai.

„Va fi o petrecere discretă acasă”, a declarat o sursă pentru People într-un articol de copertă recent. „Vor avea prieteni în jurul lor și pe mama lui Meghan, Doria [Ragland]. Meghan va avea cu siguranță sprijin în acel weekend.” Sora mai mică a lui Archie, prințesa Lilibet, va fi și ea prezentă la festivități.

sursa

R. Moldova va primi aproape 1 miliard de euro pentru alinierea la standardele europene în domeniul vamal

Sistemul vamal al Republicii Moldova va fi aliniat la standardele Uniunii Europene. Executivul a aprobat, la inițiativa Ministerului Finanțelor, ratificarea Acordului între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre la Programul „Vama” al UE pentru cooperare în domeniul vamal.

Acordul urmărește armonizarea sistemului vamal al Republicii Moldova cu cel al UE pentru a răspunde mai eficient amenințărilor de securitate și criminalității transfrontaliere, dar și pentru a facilita creșterea comerțului internațional.

Asocierea la Programul „Vama” al UE va contribui la consolidarea relațiilor de cooperare între Serviciul Vamal și autoritățile vamale din statele membre ale UE, în contextul angajamentelor de integrare europeană a Republicii Moldova, ceea ce presupune uniformizarea politicilor în domeniu, consolidarea capacităților administrative, operarea sistemelor electronice europene, dar și implementarea inovațiilor în domeniul politicii vamale.

Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul „Vama” al Uniunii pentru cooperare în domeniul vamal a fost semnat la data de 7 februarie 2023, la Bruxelles. Acesta prevede și acordarea unui suport financiar în valoare de 950 de milioane de euro. Programul urmează a fi implementat de către Serviciul Vamal, în perioada 2023-2027.

Avertizare hidrologică în legătură cu creșterea nivelului apei în Nistru și Prut

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că în următoarele 24 de ore în râul Nistru, pe sectorul s.Naslavcea – or. Dubăsari va avea loc variația nivelului apei cu 10-40 cm, scrie unimedia.info.

Astfel, din cauza măririi în continuare a deversării apei din lacul de acumulare Dubăsari până la 750 m3/s, în râul Nistru pe sectorul or. Dubăsari – s. Talmaza va avea loc creșterea nivelului apei cu 10-50 cm, fără urmări negative.

În râul Prut pe sectorul s. Criva- s. Sirăuți va avea loc creșterea nivelului apei 20-80 cm, pe sectorul or. Costești – or. Leova fără schimbări esențiale iar pe sectorul or. Leova – s. Brânza va avea loc variația nivelului apei ccu 5 cm.
Totodată, în râurile mici regimul hidrologic nu se va modifica esențial.

UE, Guvernul Germaniei și OMS au livrat Moldovei echipamente de protecție în valoare de 537.500 euro
Articolul anterior
Circa 140 kg de alimente neconforme au fost restrase din magazine, în rezultatul controalelor ANSA
Articolul următor