Moldoveancă din Italia salvată de la înec de un african. „Mi-a amintit de oamenii care au murit pe barca cu care am venit aici”

O femeie originară din Republica Moldova, în vârstă de 44 de ani, cu inițialele E.C., a fost salvată de la moarte de un tânăr african, la Colle Umberto, în provincia Treviso. Moldoveanca se afla la volanul mașinii sale când a pierdut controlul volanului și a plonjat într-un canal cu apă. A reușit să iasă din autoturism, dar a fost luată de curent. A fost salvată de Cherno Jallow, în vârstă de 22 de ani, originar din Gambia, informează Il Gazzettino.

Femeia se deplasa cu mașina pe via Menarè când, între consorțiul agricol și HyperTosano, chiar la nivelul canalului Enel, a pierdut controlul autovehiculului și, după ce a lovit bordura de pe marginea drumului a ricoșat în parapetul de pe marginea canalului, aterizând cu mașina în apă.

În canalul respectiv apa curge mereu cu repeziciune și mașina a fost dusă de curenți spre zona industrială San Giacomo di Veglia. Din fericire, moldoveanca a reușit să iasă din autoturism înainte ca acesta să fie înghițit de ape și a început să strige după ajutor.

Tocmai în acele momente, Cherno Jallow mergea pe jos la locul de muncă de la Z.I. Hub logistic al grupului Zoppas, din via Martiri delle Foibe, unde este responsabil cu verificarea certificatelor Covid ale lucrătorilor.

El ia trenul de la Mestre în fiecare dimineață spre Conegliano, unde ajunge la scurt timp după ora 6.00. De acolo se urcă în autobuzul care îl duce în apropiere de zona industrială San Giacomo di Veglia. De-a lungul străzii Menarè este stația de autobuz unde coboară. Și, ca în fiecare dimineață, chiar și ieri, în jurul orei 6.40, Cherno se deplasa pe jos, pe trotuarul de lângă strada respectivă.

Deodată a auzit doi tineri care se agitau strigând, de partea cealaltă a canalului. „Ei m-au avertizat că este o persoană în apă”, a povestit el. „Femeia țipa, cerând ajutor. În acel moment eram lângă podul care dă peste canal.”

Cherno nu s-a gândit de două ori și a făcut tot posibilul să o ajute. Nu a intrat în panică, chiar dacă acea femeie care se zbătea în apă l-a făcut să-și amintească momente tragice din viața lui. „Nu mi-a fost frică, a spus tânărul de 22 de ani, dar am retrăit amintiri dureroase când, pe barca cu care am sosit în Italia, am văzut mulți oameni murind în fața mea”.

Momentele sosirii în Italia, cu șase ani în urmă, sunt încă pentru el o rană deschisă. „Doamna a fost foarte curajoasă – a spus Cherno – din fericire știa să înoate. Era foarte puternică și hotărâtă, pentru că apa, în acel canal, curgea cu multă repeziciune.”

Cherno și-a scos mai întâi geaca și a folosit-o pe post de frânghie pentru a ajunge la femeie. „Era la aproximativ un metru de mine, dar geaca aia nu era suficient de lungă, nu a reușit să se prindă de ea.”

Între timp, curentul o împinsese pe femeie spre vest. Canalul, cu pereții săi de beton, nu îi oferea nicio posibilitate de a se prinde de ceva pentru a se salva. Cherno a observat că lângă un pod erau niște scări, a alergat câteva sute de metri până în acel punct și, chiar dacă nu știa să înoate, s-a apropiat de apă și i-a întins femeii o creangă. „De data aceasta a fost suficient de lungă și doamna a reușit să o prindă”, a povestit tânărul african. „Și așa am reușit să o scot din canal”.

Băiatul a sunat la 118 și o salvare cu personal medical a sosit la fața locului. „Doamna mi-a mulțumit”, a mai spus el.

La fața locului au mai fost prezenți carabinierii și pompierii care au acționat în vederea recuperării autovehiculului.

sursa: www.rotalianul.com

O mamă și fiica ei au fost diagnosticate cu același tip de cancer, la o distanță de doar zece zile

O mamă din Anglia a trecut prin momente delicate după ce a fost diagnosticată cu cancer, dar coșmarul a venit abia zece zile mai târziu, când fiica ei a primit același diagnostic. Doi ani mai târziu, acestea au decis să-și spună povestea, atrăgând atenția asupra importanței cercetării din domeniu, scrie peroz.ro.

În 2022, Catherine Tudor a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiu al treilea. Zece zile mai târziu, fiica ei, Rihannon, a aflat că suferă de aceeași boală, dar într-un stadiu mai avansat.

„Când mama mi-a mărturisit că a fost diagnsoticată cu cancer am fost tristă. Îmi amintesc că mi-am spus că „probabil a avut ghinion, dar eu voi fi bine!”, a povestit ea potrivit People, adăugând: „Care ar fi fost șansele ca amândouă să fim diagnosticate cu aceeași boală la un interval de o săptămână?”

Rihannon, care locuiește în Cheltenham, Anglia, însă, nu doar că a primit același diagnostic, dar boala era într-un stadiu mai avansat. Mai exact, medicii i-au descoperit peste 20 de tumori în ficat și în plămâni, fapt pentru care a fost nevoită să înceapă imediat ședințele de chimioterapie și alte tratamente, în încercarea de a opri extinderea cancerului. 

Doi ani mai târziu, Rihannon continuă tratamentul împotriva cancerului, iar mama ei a fost declarată vindecată: „Am trăit un amalgam de emoții, dar sunt foarte puternică și pozitivă”, a mai declarat tânăra, într-un interviu la BBC, mărturisind că această gândire pozitivă a ajutat-o să depășească această perioadă.

„Când te gândești că poți să lupți cu boala, că poți să treci prin ea, corpul răspunde în aceeași manieră. Iar corpul meu, slavă Domnului, are un răspuns pozitiv de mai bine de doi ani, am avut numeroase tumori care au scăzut în dimensiune”, a povestit femeia.

Chiar dacă este foarte optimistă, ea a descris chimioterapia, radiațiile și operația ca fiind brutale. Tocmai de aceea, speră ca oamenii de știință să descopere alte tratamente, unele mai blânde.

„Cercetarea mă ajută să sper, să merg mai departe. Îmi doresc ca specialiștii să descopere alte terapii care să vină în sprijinul bolnavilor de cancer. Este vital”, a mai spus ea, potrivit sursei citate.

Taxă de intrare în Veneția, din 25 aprilie. Zilele în care poate fi vizitată gratis

Veneția a introdus o taxă de intrare, începând din 25 aprilie. Dar taxa se aplică doar în anumite zile, iar anumite categorii de turiști pot fi exceptați de la plata sa, scrie evz.ro.

Reprezentanții unui foarte celebru oraş – Veneția – s-au gândit să mai domolească din fluxul de vizitatori prin introducerea unei taxe de intrare.

Valoarea acesteia va fi de 5 euro pentru turiști și se va aplica în weekenduri, începând cu 25 aprilie.

Măsura își propune să mai reducă aglomerația în oraș și va fi aplicată până la jumătatea lunii iulie.

Mai exact, taxa se aplică în 29 de zile specifice, între 25 aprilie și 14 iulie, respectiv 25-30 aprilie, 1-5, 11, 12, 18, 19, 25 și 26 mai, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29, 30 iunie și 6, 7, 13 și 14 iulie. Astfel, că în cazul în care veți evita aceste zile veți putea să faceți o mică economie.

Dar, evitarea zilelor cu taxă nu este singura posibilitate aflată la dispoziția vizitatorilor de a nu o plăti. Cum taxa este obligatorie pentru toți turiștii care intră în acest oraş între orele 8:30 și 16:00, cu orice fel de mijloc de transport (tren, feribot etc.), în zilele arătate, planificarea sosirii în Veneția în alt interval orar decât cel menționat este o a doua modalitate de a vă aduce o mică economiei în bugetul de vacanță.

De asemenea, taxa de intrare nu se va plăti de către turiștii care înnoptează în hoteluri din Veneția.

Practic, oficialii orașului Veneția și-au propus să descurajeze un pic turismul de tip „hit and run” în anumite zile, când numărul de vizitatori este foarte mare.

Cei care nu respectă regulile riscă amenzi cuprinse între 50 și 300 de euro, potrivit Mediafax.

Descoperire macabră în România! Schelete umane, inclusiv unul de copil, găsite în curtea unui spital din Vaslui

O descoperire macabră a fost făcută în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui, acolo unde 13 schelete au fost găsite ca urmare a unor săpături de excavare, scrie evz.ro.

Anchetatorii consideră inițial că spitalul ar fi fost edificat peste un cimitir vechi și există indicii concludente că nu este vorba despre o groapă comună.

Schelete umane găsite în curtea Spitalului nr. 2 din Vaslui

Conform autorităților de la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, au fost identificate 13 schelete, dintre care 12 aparțin adulților și unuia unui copil.

În acest moment, săpătura de supraveghere s-a transformat într-o săpătură preventivă, pe cale de consecinţă, ne vom organiza în aşa fel încât să facem această lucrare pentru a putea descărca arheologic zona.

Se pare că sunt două nivele de înhumare, unul contemporan şi unul de tip medieval, însă toate aceste lucruri se pot spune doar după ce se vor face analizele specifice, ca să ne putem da seama exact din ce perioadă sunt”, a transmis directorul Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare” Vaslui, Ramona Mocanu.

El subliniază că nu există niciun indiciu că ar fi vorba despre o groapă comună. Scheletele sunt aranjate într-un mod specific, existând urme ale unor sicrie.

Procesul de construcție a fost suspendat pe termen nelimitat pentru a permite desfășurarea activităților de descărcare arheologică. Pentru a asigura o cercetare precisă, specialiștii intenționează să folosească scanările magnetometrice.

Conform reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, într-o primă etapă, constructorul care efectua lucrările de excavare în zonă a raportat descoperirea unui schelet uman, iar ulterior au fost găsite și alte schelete.

În urma acestor evenimente, poliția a inițiat o anchetă, iar un dosar penal pentru ucidere din culpă a fost deschis, potrivit Agerpres.

Lucrările de la Spitalul nr. 2 Vaslui urmează să se construiască două corpuri noi de clădiri, pentru secțiile Psihiatrie și Boli Infecțioase.

Ucraina a refuzat să negocieze în condițiile Rusiei: ,,A fost o încercare de a ne forța să ne predăm”
Articolul anterior
Misiunea OSCE din Ucraina este evacuată: 80 de mașini vin la Chișinău
Articolul următor