Moldoveni exploatați ca robi în Italia. Munceau 15 ore pe zi, fără pauză de masă

Trei manageri ai unei companii din Posina, provincia Vicenza (Veneto) sunt cercetați pentru exploatarea mai multor lucrători originari din R. Moldova, care aveau documente emise de autoritățile din România. Moldovenii se ocupau de îmbutelierea apei minerale și a băuturilor răcoritoare, aceștia lucrau câte 15 ore pe zi, fără drept la zile libere și zile de concediu, iar orele suplimentare erau plătite la negru. Dacă îndrăzneau să se plângă, erau amenințați cu concedierea, relatează Ziarul de Gardă, conform Il Gazzettino.

Agenții de la Garda de Finanțe au descoperit că moldovenii erau practic încadrați de o cooperativă și un S.R.L. din Lombardia, dar lucrau în compania respectivă. În cele din urmă, sătui de condițiile grele de muncă, unii lucrători au denunțat situația în care se aflau.

Lucrătorii erau obligați să lucreze în ture istovitoare, de 15 ore pe zi, uneori fără pauză de masă, fără zile libere sau drept la concediu. Pentru a ascunde faptul că numărul orelor de muncă era mult peste cel admis de lege, orele suplimentare erau plătite la negru.

Toate acestea sub amenințarea constantă a concedierii. Unii dintre ei lucrau ca șoferi de stivuitor, indiferent dacă posedau sau nu permisul corespunzător, ceea ce favoriza în mod clar riscul de accidente de muncă în interiorul fabricii.

Lucrătorii erau recrutați din R. Moldova chiar de un compatriot, un „caporal” care le furniza acte de identitate românești false, pentru a intra în Italia ca cetățeni UE, pe când, în realitate, erau clandestini. În două ocazii, „caporalul” a făcut avansuri unor femei angajate, amenințându-le cu concedierea. Mai mult decât atât, a fost constatată și angajarea unui minor, care nu avea 18 ani împliniți la data angajării. Au fost transmise date false la a Agenzia delle Entrate, pentru a i se elibera „il codice fiscale” necesar la angajare.

Trei manageri ai fabricii, președintele Consiliului de Administrație, directorul fabricii și șeful de depozit și distribuție internă au primit ordin de interzicere a activității administrative și manageriale pe o durată de 12 luni.

Într-o conversație pe email, directorii companiei definesc orele lucrate de unii muncitori „la limita sclaviei”.

Șapte persoane sunt cercetate pentru infracțiunile de intermediere ilicită și exploatare a muncii, favorizare la intrarea ilegală pe teritoriul statului, șederea ilegală pe teritoriul statului, folosirea forței de muncă clandestină, deținerea și fabricarea de acte de identitate false și fals material săvârșit de persoane fizice.

Salariul minim pentru sectorul bugetar se majorează până la 3.500 de lei pe lună

Legislativul a adoptat, în ședința de astăzi, unele măsuri de susținere a salariaților cu venituri mici din unitățile bugetare.

În acest sens, a fost modificată Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, în vederea majorării, de la 3100 la 3500 de lei, a cuantumului plății compensatorii. 

La propunerea Comisiei protecție socială, sănătate și familie, proiectul a fost votat în două lecturi.

Prin urmare, salariații din unitățile bugetare care, după intrarea în vigoare a prevederilor ce vizează majorarea cuantumului plăților compensatorii, vor avea un salariu lunar mai mic de 3500 de lei, calculat pentru o funcție cu durata normală a timpului de lucru, vor beneficia de plăți compensatorii.

Mijloacele financiare necesare pentru implementarea prevederilor proiectului se estimează în valoare de 136 milioane lei, pentru anul în curs, care vor fi acoperite din fondul prevăzut în bugetul de stat.

Cuantumul salariului minim garantat în sectorul bugetar se examinează anual, ținându-se cont de valoarea minimului de existență raportat pentru anul respectiv. În anul 2020 valoarea acestuia a constituit 2000 de lei, în anul 2021 – 2200 de lei, iar pentru anul în curs cuantumul a fost stabilit în valoare de 3100 de lei.

Rusia va confisca marile companii străine care vor să plece din țară

Rusia se pregătește să adopte o lege nouă care le-ar permite autorităților să preia controlul filialelor locale ale companiilor străine care se retrag de pe piața rusească după ce Moscova a fost sancționată pentru invadarea Ucrainei, informează Reuters, ceea ce va complica plecarea firmelor care ar putea să înregistreze mari pierderi financiare.

Power and myth of the Kremlin | Culture | Arts, music and lifestyle  reporting from Germany | DW | 11.04.2022

Legea confiscării proprietății investitorilor străini, care ar putea intra în vigoare în următoarele săptămâni, va permite Rusiei să intervină acolo unde consideră că există un pericol pentru industrie și pentru locurile de muncă, transmite digi24.ro.

Adoptarea noii legi vine după un exod al companiilor din Occident, precum Starbucks și McDonald’s și va pune presiune și mai mare pe cele care încă nu s-au retras din Rusia.

Grupul bancar UniCredit, Raiffeisen, IKEA și Burger King sunt doar câteva din sutele de firme străine care încă operează în Rusia.

Proiectul de lege deschide calea pentru Rusia să desemneze administratori care să preia controlul companiilor deținute de străini proveniți din state pe care Moscova le-a declarat „neprietenoase” și care vor să părăsească Rusia pe măsură ce războiul din Ucraina îngroapă tot mai adânc economia rusă.

Kremlinul le consideră de obicei „neprietenoase” pe toate țările care au impus sancțiuni economice împotriva Moscovei, ceea ce face ca orice companie din Uniunea Europeană și din SUA să fie expuse riscului confiscării activelor pe care le dețin în Rusia.

Plecarea firmelor occidentale i-a înfuriat pe politicienii ruși

Prăbușirea economiei ruse, tot mai ruptă de restul lumii din cauza sancțiunilor occidentale, a împins țara înspre o recesiune alimentată de o inflație de două cifre.

Comisia Europeană a propus miercuri să interzică orice formă de evitare a sancțiunilor impuse Rusiei, ceea ce va permite guvernelor statelor UE să confiște bunurile companiilor și persoanelor care se fac vinovate de această infracțiune.

Plecarea firmelor occidentale i-a înfuriat pe politicienii ruși.

Fostul președinte Dmitri Medvedev, care este acum președintele adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, este unul dintre cei mai înverșunați critici ai companiilor străine care au părăsit țara, despre care a spus că sunt „inamici care încearcă acum să ne limiteze dezvoltarea și să ne distrugă viețile”.

Rusia ar putea să își instaleze administratorii la conducerea firmelor unde cel puțin 25% din acțiuni sunt deținute de țări străine „neprietenoase”, conform noului proiect de lege.

„Rusia nu mai prezintă interes pentru investitori”

Administratorii desemnați de stat vor avea dreptul să vândă activele confiscate, în timp ce foștii proprietari nu vor mai avea voie să facă afaceri în Rusia.

Proiectul de lege a trecut săptămâna aceasta de o primă citire în camera inferioară a parlamentului, Duma, și urmează să mai fie revizuită de două ori înainte ca Putin să o promulge. Întreg procesul ar putea dura câteva săptămâni.

„Rusia este deja izolată și nu mai prezintă interes pentru investitori”, a explicat Michael Loewy de la Federația Industriilor Austriece. „Legea asta nu poate decât să înrăutățească lucrurile”.

O elevă din Chișinău a fost lovită de profesoara sa, chiar în timpul orelor, după un schimb de replici

Caz șocant la un liceu din capitală. O elevă din clasa a 6-a a fost lovită de profesoară, chiar în timpul orelor, astăzi, în fața colegilor săi. O prietenă a minorei a telefonat imediat diriginta clasei, care este și psiholog în cadrul instituției. Au fost informați și părinții copilului, care s-au prezentat la școală.

AGORA - O elevă de 11 ani din r. Sîngerei, lovită de profesoara de limbă  engleză. Copilul a ajuns la spital cu criză de astm

„Este inacceptabil, indiferent de starea pe care o avem, trebuie să ne controlăm”, a declarat, pentru Unimedia, Lidia Guzun, diriginta clasei în care învață fetița.

Incidentul s-ar fi produs în timpul orei de tehnologie. Eleva ar fi scăpat jos cheile și rigla, profesoara i-ar fi făcut observație,iar după câteva replici în contradictoriu, ar fi lovit-o în zona gâtului, lateral.

„De când sunt dirigintă, este primul incident pe care l-am avut, activez de cinci ani în această instituție”, a declarat pentru UNIMEDIA Lidia Guzun.

„Situația a avut loc față de colegi, copiii au 11-12 ani. Chiar în momentul în care s-a întâmplat, am mers imediat în clasă și am luat fetița, am fost sunată de o prietenă de a sa, am mers cu fetița la medic. Profesorul și-a cerut scuze, dar acest fapt nu schimbă lucrurile, indiferent de starea pe care o avem, trebuie să o controlăm”, a menționat diriginta clasei în care învață fetița.

Lidia Guzun ne-a mai spus că la moment, fetița s-a calmat și este bine, însă o va monitoriza și în zilele următoare: „Vedem cum se simte, consiliem copilul, pentru că este o traumă emoțională pentru copil”.

Părinții fetiței au aflat despre incident și s-au prezentat imediat la liceu, acolo unde discută cu directoarea instituției, în aceste clipe.

Contactată de reporterul UNIMEDIA, directoarea licelului a declarat că discută cu părinții elevei, iar măsurile pe care urmează să le ia în urma acestui incident vor fi conforme legislației.

O vloggeriță dezvăluie cum arată în realitate și ce trucuri a folosit pentru a-și îmbunătăți imaginea pe Instagram
Articolul anterior
Interpretul Igor Cuciuc a fost achitat cu bani falși la nuntă
Articolul următor