Moldoveni exploatați în Italia. Badante, zidari și muncitori în agricultură lucrau la negru și plăteau pentru un loc de muncă

O rețea de infractori formată din 14 persoane a fost destructurată la Roma în urma plângerii depuse de o tânără din Republica Moldova care a fost hărțuită de angajatorul ei, informează Corriere della Sera.

Liderul rețelei era un bărbat de 74 de ani care a ajuns în arest la domiciliu, împreună cu alți doi complici. Promițându-le locuri de muncă în Italia, aceștia aduceau persoane din Republica Moldova, înscriindu-le într-o asociație umanitară fictivă, apoi le plasau la locuri de muncă unde lucrau la negru, fără niciun drept. De asemenea, oamenii erau nevoiți să plătească atât pentru dosarul de înscriere în așa-zisa asociație, cât și pentru locul de muncă oferit.

Îngrijitoare sau menajere, muncitori în construcții sau lucrători în agricultură, acestea erau locurile de muncă promise cetățenilor moldoveni de către membrii rețelei, care aveau și un sediu, într-un birou CAF (centru de asistență fiscală) din Roma. În realitate, moldovenii erau escrocați și apoi exploatați, fiind plasați la locuri de muncă unde lucrau la negru.

Cam asta au descoperit polițiștii din cartierul Eur Fermi, mai exact de la „Commissariato Esposizione”, în urma anchetei care a început cu trei ani în urmă. Polițiștii au efectuat deja cinci măsuri asiguratorii, dintre care trei de arest la domiciliu, împotriva membrilor acestei organizații de infractori.

Acuzațiile la adresa membrilor bandei sunt: asociere infracțională ce vizează facilitarea imigrației ilegale și intermedierea în exploatarea forței de muncă străine, în principal din Republica Moldova.

Ancheta a fost inițiată încă din septembrie 2018, după plângerea unei tinere îngrijitoare care a declarat carabinierilor că angajatorul ei, un bătrân în vârstă de 71 de ani, a încercat să abuzeze de ea. Acesta îi solicitase să aibă raporturi intime cu el în schimbul unor cadouri, dar ea îl refuzase. Anchetatorii au dorit să aprofundeze mărturia victimei, pentru a înțelege cum a ajuns aceasta în Roma și la locul de muncă respectiv. – Continuarea articolului după publicitate –

Totul se învârtea în jurul unui site de anunțuri moldovenesc, unde erau propuse oferte de locuri de muncă în Italia. Un compatriot de-ai fetei, sub un nume de utilizator italian, a contactat-o ​​online și i-a oferit, contra unui comision de 350 de euro, un loc de muncă în Peninsulă ca îngrijitoare sau chelneriță. Ea a acceptat și a ajuns la Roma cu autocarul, fiind apoi însoțită de individ la CAF-ul din cartierul Eur, de unde a fost dusă ulterior la locul de muncă.

Carabinierii au descoperit ulterior că același sistem a fost folosit și pentru alți moldoveni, aceștia fiind aduși în Italia cu viză de turism pentru trei luni și apoi trimiși la muncă sub acoperirea angajării „au pair” (în care angajatul muncește și locuiește în casa familiei angajatoare).

Moldovenii erau înregistrați în asociația umanitară fantomă, plătind 350 de euro fiecare, iar locuri de muncă la negru pentru ei erau găsite chiar și în regiuni mai îndepărtate: în vecinătatea regiunii Lazio, în Sicilia, Campania, Calabria și Lombardia.

„Odată ce începeau să lucreze, beneficiau de protecția asociației infracționale pentru șederea ilegală pe teritoriul național”, se explică într-un comunicat dat de polițiștii de la „Commissariato Esposizione”.

sursa

Crima de la Orhei, noi informații șocante! Fratele principalului suspect ar fi omorât un bebeluș acum 14 ani

Alexei Cotorobai, fratele lui Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului tinerei de 19 ani care era însărcinată, Ana-Maria, este acuzat că ar fi omorât un copil de 10 luni acum 14 ani, dar cazul ar fi fost mușamalizat. Pentru decesul copilului a fost condamnată mama acestuia, care era minoră atunci, scrie ZDG.md

Mama fetei, adică bunica bebelușului decedat, a spus pentru Ziarul de Gardă că, de fapt, Alexei Cotorobai ar fi cel care ar fi omorât copilul și susține că ea și fiica ei au fost amenințate de familia acestuia, iar de frică, ele au fugit din R. Moldova. 

Ziarul de Gardă a discutat cu mama tinerei și cu unii locuitori ai satului Suhuluceni, raionul Telenești, de unde sunt originari frații Cotorobai și unde a avut loc tragedia, și a consultat sentința de judecată pronunțată de judecătorul Vasile Stihi, de la Judecătoria Telenești, care a plecat din sistem în 2020. Vasile Stăvilă, procurorul care a gestionat cazul și-a depus și el demisia în 2015.

Mama copilului, recunoscută vinovată

Cauza decesului copilului, conform raportului de expertiză legală, citat în sentința de judecată, ar fi fost sindromul copilului scuturat, iar leziunile ar fi fost provocate „în rezultatul zdruncinării acestuia de către persoane neidentificate”. 

Mama copilului a fost recunoscută vinovată pentru „lăsarea cu bună știință fără ajutor a unei persoane care se află într-o stare periculoasă pentru viață și este lipsit de posibilitatea de a se salva”. Tânăra, însă, a fost eliberată de la răspundere penală, ținând cont de faptul că era minoră și că a săvârșit pentru prima oară „o infracțiune ușoară sau mai puțin gravă”, după cum se spune în sentință. Astfel, a fost trasă la răspundere administrativă, sub formă de amendă în valoare de 50 de unități convenționale, și a fost eliberată din arestul preventiv. 

Pe parcursul examinării cauzei în instanță, „a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției” și a mărturisit că „sincer se căiește”, se mai arată în sentință.

„Au spus că dacă n-o să scrie cum o să zică, o să ne „ubirească” toate neamurile” 

Mama fetei, Claudia Cocier, a spus pentru Ziarul de Gardă că fiica ei a fost forțată să-și recunoască vina de către Alexei Cotorobai, care ar fi amenințat-o. Ea a solicitat ca numele fiicei sale să nu fie făcut public.

Ea a fost nevoită, că el a impus-o. El, mama lui, fratele lui. Au spus că dacă n-o să scrie cum o să zică, o să ne „ubirească” toate neamurile. Au spus că noi, toate neamurile, o să stăm cu crucea la cap. Noi am fost amenințați la tot pasul, noi am fost urmăriți la tot pasul. Eu mă temeam să dorm în casă”, a spus femeia. Cele două nu se află în prezent în R. Moldova.

„A văzut copilul ei jos la podea, în poziție pe spate, cu capul pe o parte și cu ochii închiși”

De altfel, și în cadrul urmăririi penale, conform unor acte consultate de ZdG, tânăra mamă a declarat atunci că, la 10 februarie 2010, Alexei Cotorobai a venit în locuința ei, unde se afla și bebelușul său, în vârsta de 10 luni. Cotorobai ar fi fost în stare de ebrietate, ar fi început s-o agreseze și i-a cerut să întrețină relații sexuale. Pentru că a început să plângă copilul, bărbatul l-ar fi luat de cap, și „a strigat la ea să iasă afară din casă, amenințând-o că o omoară”. Tânăra ar fi ieșit și ar fi auzit un zgomot, iar când a revenit „a văzut copilul ei jos la podea, în poziție pe spate, cu capul pe o parte și cu ochii închiși”. Fata a început a plânge, iar Alexei Cotorobai i-ar fi spus „nu rage”, i-ar fi smuls copilul din brațe și l-a pus într-o cadă de plastic, la bucătărie. Apoi ar fi scos-o forțat pe tânără din casă, a încuiat ușa, a împins-o în automobilul lui și a dus-o la un bar. Iar ulterior, timp de cinci zile după asta, Cotorobai ar fi ținut-o captivă pe tânără, i-ar fi luat telefonul mobil și ar fi amenințat-o și cu un cuțit. 

„Eu de multe ori m-am rugat să iasă totul la iveală”

El a venit beat și a luat copilul de la dânsa din brațe și l-a aruncat. Și-a bătut joc de copilul meu. Fata mea avea 17 ani când s-a întâmplat cazul acesta. După asta, a luat-o, a dus-o, a ținut-o într-un beci”, a povestit pentru ZdG Claudia Cocier, mama tinerei al cărei copil a decedat. 

Potrivit femeii, familia Cotorobai ar fi dat bani pentru ca Alexei să nu fie cercetat pentru omorul nepotului ei.

Eu de multe ori m-am rugat să iasă totul la iveală. Se putea totul de descoperit atunci. Ei au vârât bani, poliția totul a astupat. De ce s-a astupat? Că au avut bani? Dar eu am fost săracă și nu am avut bani. Dacă ai bani, ești hâtru, dar dacă n-ai bani, ești prost. Ei râdeau și mergeau cu mașinile, iar mam-sa mă ocăra pe toate drumurile că eu îi învinovățeam băiatul”, spune femeia.

„Cu ce a greșit copilașul cela? Dar și fata mea cu ce a greșit?”

Ea susține că și ea, și fiica sa au fost amenințate de Alexei Cotorobai și familia acestuia. 

Atâția ani ei pe noi ne-au urmărit. Ei pe noi ne-au înjosit. Ne-au făcut o petică de șters picioarele. Și lumea toată ne vorbea. Noi am stat cu frică, toate neamurile. El așa a și spus, că o să ne „ubirească” toate neamurile. Noi știm că ei ne urmăresc și fata mea a fugit din țară”, s-a plâns Claudia Cocier. 

Au trecut mulți ani, nici nu vreau să-mi aduc aminte. Era să fie acum băiat mare. Cu ce a greșit copilașul cela? Dar și fata mea cu ce a greșit? Și-a bătut joc de dânsa ca de un câine. El „mamă” nu spunea, copilul. Avea 10 lunișoare. Mititelul a fost bolnav și nu a murit de boala lui, dar a murit de mâna banditului. Noi am stat cu el la spital, că a avut gaură la inimă. Și nu a murit mititelul de moartea lui”, a mai spus femeia plângând. 

Claudia Cocier a mai declarat că după ce s-a pronunțat sentința, familia a achitat o amendă și fiica ei a fost eliberată. 

Despre acest caz ne-au povestit și unii locuitori din satul Suhuluceni care au dorit să le fie păstrat anonimatul. 

A fost așa caz. Ar fi bine să elucidați. Rămâne vinovat acel mic, pe care nu are cine-l proteja”. „Am auzit că fratele lui (a lui Gheorghe Cotorobai, principalul bănuit în cazul de omor a tinerei de 19 ani, Ana-Maria, n.r.) a ucis copil în casă”, ne-a zis un locuitor al satului Suhuluceni, cu care am reușit să discutăm. 

Alexei Cotorobai, martor în proces

Alexei Cotorobai a figurat în calitate de martor în acest proces. El a declarat la faza de urmărire penală că nu ar fi fost niciodată la locuința tinerei și nici la data de 10 februarie 2010. El a mai spus că știa că fata avea un copil dar că niciodată nu l-ar fi văzut în realitate, doar prin intermediul telefonului mobil. Potrivit lui, în ziua de 10 februarie 2010, el ar fi chemat-o pe tânără la un bar, iar aceasta ar fi venit singură. Ulterior, ar fi dus-o cu mașina la casa bunicilor ei, dintr-o localitate vecină. El a mai declarat că apoi a sunat-o și a întrebat-o unde îi este copilul, iar ea i-ar fi spus că este la mama ei, la Drochia. 

Am încercat să-l contactăm pe Alexei Cotorobai, dar acesta avea telefonul mobil deconectat, iar la mesajele redacției nu a răspuns. Ziarul de Gardă respectă prezumția de nevinovăție și îi oferă acestuia dreptul la replică în cazul în care va dori să ofere un comentariu. 

Ziarul de Gardă a solicitat un comentariu la acest subiect și de la Procuratura Telenești, însă nu am primit un răspuns, deocamdată.

Candidat al Partidului „Șansă”

Ziarul de Gardă a relatat anterior că Alexei Cotorobai, fratele principalului suspect în cazul morții tinerei de 19 ani din Orhei, a candidat din partea Partidului „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor, la funcția de primar în satul Rădeni, raionul Călărași, la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. El a fost exclus din cursa electorală, la fel ca toți candidații formațiunii. 

Condamnat pentru huliganism. I-ar fi lovit și amenințat pe mai mulți copii

De asemenea, în aprilie 2019, Alexei Cotorobai a fost condamnat de Judecătoria Orhei, sediul Telenești, la trei ani de închisoare pentru huliganism, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea pe un termen de probă de doi ani. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința fără modificări, iar avocații lui Cotorobai au depus recurs la Curtea Supremă de Justiție. Magistrații CSJ însă au declarat recursurile drept „vădit neîntemeiate”.

În hotărârea CSJ se arată că pe 2 august 2016, aproximativ pe la ora 01:00, aflându-se în stare de ebrietate produsă de alcool, în stradă, în satul Suhuluceni raionul Telenești, „fără niciun motiv, din intenţii huliganice, încălcând grosolan ordinea publică, atentând la regulile sociale şi morale de conviețuire, cu o deosebită obrăznicie, în prezenţa a mai multor persoane, i-a numit cu diferite cuvinte necenzurate” pe patru copii, pe care „i-a forţat să îngenuncheze în faţa lui cu mâinile după cap, ameniţându-i că îi va urca în portbagajul automobilului său”. Pe unul dintre minori l-a lovit cu pumnul peste faţă şi cu genunchiul peste burtă, iar pe ceilalți trei – cu palma peste faţă şi cap.

Schimbare importantă în Republica Moldova! A apărut semnătura electronică, disponibilă pe telefoane

Măsură importantă la nivel administrativ, în Republica Moldova, care va reduce din dimensiunile birocrației.

Un nou tip de semnătură electronică va fi accesibilă de pe telefonul mobil, ca urmare a dezvoltării serviciului EVOSign, potrivit unei hotărâri care a fost aprobată, miercuri, de Executivul de la Chișinău.

Semnătură electronică disponibilă de pe telefonul mobil, în Republica Moldova

Serviciul EVOSign are scopul de a mări interacțiunea digitală a sectorului privat cu sectorul public, va facilita procesul de autentificare și accesare în cadrul sistemelor informaționale de stat și va reduce termenul de prestare a serviciilor publice.

Instrumentul de autentificare și semnare va fi lansat sub formă de semnătură electronică avansată. Și va permite identificarea semnatarului și va putea fi utilizată în majoritatea raporturilor cu statul.

Totodată, serviciul EVOSign va implementa metodele de identificare la distanță, sporind astfel accesul la servicii digitale pentru toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei care se află în afara țării.

Mesajul pe care l-a transmis șeful Executivului de la Chișinău

Dorin Recean, premierul din Basarabia, a atras atenția că și moldovenii din diasporă trebuie să beneficieze de această facilitate. „Să avem grijă și de experiența utilizatorilor din diasporă, în așa fel încât să le fie ușor să acceseze serviciile publice”, a spus prim-ministrul de la Chișinău.

După cum arată datele statistice relevante pentru anul trecut, aproximativ 250.000 de persoane dispun de semnătură electronică calificată și de identitate digitală, ceea ce reprezintă sub 10% din populația adultă a Republicii Moldova, conform jurnal.md.

În altă ordine de idei, cetățenia Republicii Moldova va fi acordată mult mai greu, iar cei care vor să o obțină vor fi obligați să cunoască limba română.

În acest context, directorul Agenției Servicii Publice (ASP), Mircea Eșanu, a declarat că noile modificări vor fi înaintate Guvernului până la sfârșitul lunii mai. El nu exclude faptul că în lege va fi introdusă obligativitatea cunoașterii limbii române pentru cei care doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova.

Mai mulți membri ai trupei rock rusești Bi-2, care se opune războiului din Ucraina, și familiile lor, au solicitat cetățenia R. Moldova

Membrii unei trupe rock rusești care se opune războiului din Ucraina au solicitat cetățenia Republicii Moldova. Anunțul l-a făcut Adrian Băluțel, șeful cabinetului președintei Maia Sandu, scrie EuropaLiberă.

• Mai mulți membri ai trupei Bi-2 și familiile lor au depus marți, 23 aprilie, actele pentru dobândirea cetățeniei Republicii Moldova, a scris oficialul moldovean pe Telegram.

• Celebra trupă s-a refugiat în Israel din Tailanda, în luna ianuarie, după ce autoritățile thailandeze i-au reținut pe muzicieni pentru că lucrau fără autorizație, amenințând să-i expulzeze în Rusia.

• Trupa Bi-2 este cunoscută pentru condamnarea invaziei Rusiei în Ucraina. Anul trecut, ministerul rus al justiției l-a etichetat pe solistul Egor Bortnik drept „agent străin”, după ce acesta l-a criticat pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

• Mai mulți membri ai trupei dețin atât cetățenie rusă, cât și israeliană, iar grupul (fondat în Belarus, în 1988) a activat o vreme în Israel, în anii 1990, precizează Reuters.

• Șeful cabinetului prezidențial, Adrian Băluțel, a declarat că Moldova „va rămâne în continuare prietenoasă cu toți oamenii care își doresc să trăiască în pace și bună înțelegere” și-i va ajuta pe cei „care fug de război”.

• Dosarele de obținere a cetățeniei vor fi examinate prin prisma „acordării cetățeniei în interesul Republicii Moldova”, a precizat oficialul.

Noi reguli pentru Târgul de Crăciun din Bucureşti: acces mai restrâns și program mai scurt
Articolul anterior
27 de oameni au murit în timp ce încercau să ajungă din Franţa în Marea Britanie, prin Canalul Mânecii
Articolul următor