Moldoveni obligați să muncească în străinătate! Oamenii legii au destructurat un grup criminal specializat în trafic de fiinţe umane

Activitatea unui grup infracțional, specializat în trafic de persoane și organizarea migrației ilegale în scop de profit, a fost destructurată de ofițerii Direcției investigații Centru, în comun cu procurorii PCCOCS și în colaborare cu angajații Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane. Un suspect de 60 de ani este cercetat în libertate, anunță Poliția.

Cinci suspecți, cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani, cetățeni ai Moldovei, României și Austriei, pe parcursul anului 2021, sub pretextul angajării la un serviciu oficial și bine plătit în țările Uniunii Europene, au recrutat și transportat mai mulți moldoveni. Aceștia le perfectau actele de identitate românești false și contractele individuale de muncă în baza acestor acte de identitate false, pentru care ulterior le-au înaintat datorii și i-au impus să activeze în diferite tipuri de construcții. Persoanelor nu le-au fost create condițiile promise din start și salariul stabilit, exploatându-le astfel prin muncă forțată.

Oamenii legii au mai stabilit că suspecții aveau roluri bine determinate de transportatori și organizatori, unul la moment se află pe teritoriul Austriei, fiind și responsabil de confecționarea buletinelor de identitate românești false pentru victime.

Astfel, polițiștii au stabilit că, pe parcursul unui an, suspecții ar fi transportat peste 10 persoane, încasând sume care variau de la 10 000 la 20 000 de lei, impuse părților vătămate pentru transportare, perfectarea actelor de identitate românești false, cazare si mâncare.

Pe 16 martie, oamenii legii au efectuat percheziții la domiciliul unui complice din Republica Moldova și în automobilele acestuia, de unde au ridicat pachete cu droguri, înscrisuri de ciornă cu calcularea orelor de lucru a părților vătămate, copia actelor de identitate românești false cu poza părților vătămate ce erau folosite pentru angajarea în câmpul muncii, precum și folosite pentru libera deplasare în spațiul UE, telefoane mobile, dar și diferite acte cu datele de identitate false ale părților vătămate folosite în Austria.

Suspectul de 60 de ani a fost anterior condamnat la privațiune de libertate pe un termen de 15 ani. Acesta este cercetat în libertate.

Conform legii penale, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani.

Investigațiile continuă în scopul identificării și atragerii la răspundere penală a altor persoane implicate în comiterea infracțiunii, transmite Poliția.

Un moldovean, un grec, un bulgar, un român și un ungur sunt întrebați cum se descurcă cu salariul. Ce răspunde fiecare

Cei mai mulți angajați din România, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria și Grecia spun că au nevoie de o creștere a salariului de 20-30%, excepție făcând grecii, care s-ar mulțumi cu o creștere de 10-15%. În Republica Moldova, 32% dintre angajați ar avea nevoie de o majorare de 30-50%, iar 21% dintre ei de peste 50%, arată Hotnews, conform unui sondaj internațional.

bani cheltuit

Bani de cheltuit Foto: Jakub Porzycki/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sondajul a fost realizat în intervalul decembrie 2022 – martie 2023, având ca respondenți 12.801 angajați din România, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria și Grecia. Aceștia lucrează în domeniile IT, retail, financiar-bancar, BPO&servicii, telecomunicații, producție bunuri de consum, servicii de sănătate, producție industrială, HoReCa, producție-transport hidrocarburi/ energie, servicii științifice/ tehnice, construcții/ imobiliare, media & cultură.

Angajații din România și Ungaria sunt optimiști cu privire la creșterea salariilor în 2023: 53% și, respectiv, 62% dintre aceștia cred că vor primi o majorare salarială. În schimb, majoritatea celor din Grecia (61%), Moldova (60%) și Bulgaria (55%) nu cred că vor obține o creștere în acest an.

De altfel, cei mai mulți dintre angajații din regiune nu au fost anunțați că vor avea salarii mai mari în 2023. În Bulgaria, 77% dintre angajați afirmă că nu au fost informați despre o posibilă majorare salarială, urmați de România (75%), Moldova (71%), Grecia (66%) și Ungaria (60%).

Între 32-43% dintre angajații din regiune își vor căuta un alt job dacă nu li se vor majora salariile

În cazul în care nu vor primi o majorare salarială, între 32- 43% dintre angajații din regiune își vor căuta un alt job, în timp ce 18-30% dintre angajați nu au niciun plan.

România este țara cu cei mai puțini angajați care ar căuta un al doilea job (12%), dar și cu cei mai mulți care ar încerca să negocieze o majorare salarială cu managerul lor (19%).

În Republica Moldova este cel mai mare procent de angajați care și-ar lua un al doilea job sau o colaborare (22%), iar Ungaria este țara cu cel mai mare procent de salariați care nu au niciun plan în cazul în care nu vor primi o majorare salarială (30%).

Deși veniturile le pot crește semnificativ prin diverse beneficii (pachete care conțin carduri de masă, asigurări medicale/ pensii/ viață, etc), aceste inițiative sunt cel mai puțin luate în considerare de către angajați – între 7-9% dintre angajați ar aprecia aceste inițiative.

În Republica Moldova contează cel mai mult performanța angajaților

În Ungaria este cel mai mare procent de angajați care primesc o creștere salarială anuală (58%), în timp ce în Grecia sunt cei mai mulți angajați care au parte de salarii mai mari doar în urma unei discuții cu managerul lor (59%).

În Republica Moldova contează cel mai mult performanța, astfel încât 34% dintre salariați primesc o creștere salarială în funcție de rezultate.

Bulgaria este țara cu cei mai mulți angajați care primesc o majorare salarială doar dacă ocupă anumite funcții (14%), iar România este țara cu cei mai mulți angajați care primesc o creștere salarială de două ori pe an (2%).

Românii și moldovenii, cei mai optimiști că se vor descurca bine chiar dacă nu li se va mări salariul

Angajații din România și Republica Moldova cred că pot face față cel mai bine inflației fără a-și limita cheltuielile, chiar dacă salariul nu le va fi mărit. Astfel, 8,2% dintre angajații din România și 7,6% dintre cei din Republica Moldova au declarat că se vor descurca bine în această situație. În schimb, în Bulgaria, cei mai mulți angajați (36%) spun că se vor descurca foarte greu, deoarece ratele și cheltuielile lunare reprezintă deja o parte importantă din salariul lor.

În Ungaria, majoritatea angajaților (30%) consideră că se vor descurca bine dacă vor face mici ajustări, cum ar fi să plece mai puțin în vacanțe, să meargă mai puțin la evenimente și să cumpere produse mai ieftine. Pe de altă parte, în Grecia, 22% dintre angajați spun că se vor descurca greu chiar și fără rate bancare, deoarece salariul lor este deja mic și nu există perspective de creștere.

„Observăm că majoritatea angajaților speră să aibă parte de creșteri salariale de 20-30%, dar angajatorii nu i-au anunțat încă de astfel de măriri. Acesta este un semnal important pentru companii, mai ales că o parte semnificativă dintre oameni (între 32-43%) au afirmat că și-ar căuta un alt loc de muncă dacă nu li s-ar mări salariul”, afirmă Costin Tudor, fondator și CEO Undelucram.ro.

Cea mai mare parte a angajaților din Europa Centrală și de Est spun că ar avea nevoie de o mărire salarială de 20-30% pentru a face față inflației, dar între 60-77% dintre ei spun că nu fost anunțați de majorări de către angajatori, conform unui sondaj regional realizat de Undelucram.ro. Studiul a fost realizat în România, Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria și Grecia.

Suedia expulzează cinci diplomați ruși pentru spionaj

Ministerul de Externe al Suediei a anunțat marți că expulzează cinci diplomați ruși pentru că au desfășurat activități incompatibile cu statutul lor diplomatic, spunând că guvernul a luat foarte în serios amenințarea la securitate reprezentată de strângerea informațiilor secrete de către Rusia, relatează Reuters.

tobias billstrom Tobias Billstrom Foto: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Ambasada Rusiei în Suedia a refuzat să comenteze această decizie.

Rusia și țările occidentale au efectuat mai multe expulzări ale diplomaților ruși de când Moscova a invadat Ucraina în februarie anul trecut. Rusia numește invazia o „operație militară specială”.

„Cinci persoane care sunt angajate la ambasada (Rusiei) au fost rugate să părăsească (Suedia) ca urmare a unor activități care sunt incompatibile cu Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice”, se arată într-un comunicat al ministerului suedez de externe.

Ministerul a refuzat să precizeze activitățile în care au fost implicați aceștia, dar a spus că serviciul de securitate suedez a raportat că Rusia s-a angajat continuu în colectarea de informații în Suedia.

„Aceasta este o amenințare la securitate pe care guvernul o ia foarte în serios”, se spune într-o declarație trimisă prin e-mail.

Serviciul de Securitate al Suediei a refuzat să comenteze acest caz, dar a spus că a avertizat că Rusia a folosit diplomați pentru a spiona Suedia.

În multe țări au crescut îngrijorările cu privire la activitățile de strângere a informațiilor secrete de către Rusia, poliția de securitate suedeză spunând că Rusia este o amenințare serioasă la adresa securității țării nordice, care vrea să adere la NATO.

La începutul acestei luni, Norvegia a expulzat 15 oficiali ai ambasadei ruse pe care i-a descris drept ofițeri de informații care operează sub acoperire diplomatică.

Suedia a expulzat trei diplomați ruși în aprilie anul trecut, în timp ce Germania, Țările de Jos, Franța și Belgia au expulzat oficiali în urmă cu un an din cauza presupusului spionaj.

Europa a sancționat puternic Rusia pentru invadarea Ucrainei, în timp ce cererea Suediei de a adera la alianța militară NATO a atras nemulțumirea Rusiei.

Ludmila Bălan trăiește ,,cele mai fericite clipe”. Iată motivul!

De Sărbătorile pascale, Ludmila Bălan a vizitat casa părintească din Sărătenii Vechi. Artista a mărturisit că este fericită, atât timp cât acasă, la locul de baștină, este așteptată de ființa care i-a dat viață.

Artista merge foarte des la casa părintească acolo unde, cu multe dor, o așteaptă mama Alexandra.

,,Când Mama mă așteaptă în pragul Casei Părintești trăiesc cele mai fericite clipe!”, a mărturisit Ludmila Bălan, pe pagina sa de facebook unde a postat câteva poze alături de mama ei, sub un copac înflorit.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană, floare şi pom cu fructe cu sâmburi
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane şi persoane zâmbind

Ludmila Bălan a devenit cunoscută în anii ’90, cu emisiunile pentru copii „Noapte bună, copii!”, „Căsuța cu povești”, „De la 5 la 10” și „Tanti Ludmila Show”.

Delir în Rusia! Medvedev amenință că va ataca cu rachete clădirea Curții Penale Internaționale
Articolul anterior
Moldova începe să se alăture treptat la sancţiunile impuse de UE împotriva Rusie. Țara noastră sancționează mai mulți cetățeni ruși
Articolul următor