Moldovenii aflați peste hotare pot vota cu pașaportul expirat

Cetățenii moldoveni cu drept de vot, aflați peste hotare, vor putea vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie chiar dacă au pașaportul expirat.

separator

Deși acest lucru nu este prevăzut în Codul Electoral, el se regăsește într-un regulament, modificat în septembrie 2019.

Contactat de IPN, președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că Regulamentul cu privire la votarea cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi peste hotarele ţării stabilește clar particularităţile organizării şi desfăşurării votării în cadrul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican.

„Regulamentul prevede că actele de identitate în baza cărora se permite participarea la alegeri în afara Republicii Moldova sunt: paşaportul cetăţeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat; buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova sau livretul de marinar”, a precizat Dorin Cimil.

Pe 16 septembrie, s-a finalizat înregistrarea prealabilă a alegătorilor pentru votarea în secțiile care vor fi deschise peste hotare și în regiunea transnistreană. Numărul total al înregistrărilor, pentru perioada 2018-2020, la finalizarea procedurii a fost de 60 de mii, dintre care 35 de mii sunt înregistrări noi, făcute în 2020, în contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Cele mai multe solicitări de înregistrare prealabilă, pe parcursul anului, au vizat Italia – 12.067, Marea Britanie – 9.478, Germania – 6.423 și Federația Rusă – 6.202.

În proiectul remis Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, CEC propune deschiderea a 202 secții de votare peste hotare.

Au fost desemnați câștigătorii Concursului Premiul Naţional pentru Vârstnici “Pentru o viaţă activă la orice vârstă”, ediția 2020
Articolul anterior
Președintele Poloniei și-a numit fiica de 25 de ani consilier personal fără plată
Articolul următor
Alte articole interesante