Moldovenii au nevoie de un salariu de peste 13 mii lei pentru a nu pleca din țară

Majoritatea moldovenilor spun că dacă ar primi lunar un salariu de 13.450 de lei, acest fapt i-ar determina să rămână în țară și să nu emigreze.

separator

sursa foto: tv8.md

Această sumă este de două ori mai mare decât salariul net din Republica Moldova, care în acest an va constitui circa 6.600 de lei lunar.

Aceste date au fost calculate de către expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în baza unui sondaj de opinii realizat de către CBX-AXA în luna octombrie pe un eșantion de 1.100 de persoane, scrie diez.md.

„Salariul mediu acceptat în acest an pentru a nu emigra din țară este cu 14,6 % sau cu 1.710 lei pe lună mai mare decât anul trecut. Este cea mai mare creștere dintre toți cei patru ani de când IDIS „Viitorul” realizează astfel de sondaje”, se arată într-un comunicat al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Așteptările salariale diferă substanțial în funcție de vârsta respondentului. Tinerii de 18-29 de ani au cele mai mari așteptări salariale, de 15.920 de lei lunar, cea ce este cu 40 % mai mult decât așteptările persoanelor în vârstă, care s-ar mulțumi și cu 11.200 de lei lunar.

Astfel, așteptările oamenilor în vârstă, apți de muncă, sunt de două ori mai mari decât salariile existente, iar așteptările persoanelor în etate sunt de patru ori mai mari decât pensia medie lunară. Aceasta înseamnă că cel mai defavorizat grup social din Republica Moldova sunt anume persoanele în etate, deoarece veniturile lor sunt de patru ori mai mici decât așteptările lor.

La fel, salariile dorite de moldoveni diferă și în funcție de locul de trai al respondenților. Cei care locuiesc în orașe și așteaptă un salariu mediu lunar de 13 810 lei și locuitorii din sate, care s-ar mulțumi și cu 11 530 de lei lunar.

Informație importantă pentru șoferi! Traficul pe o porțiune de drum care tranzitează localitatea Ivancea va fi suspendat pentru jumătate de oră din ambele sensuri

Informație importantă pentru șoferi! Poliția Națională informează că în această seară, începând cu ora 18:30, circulația rutieră pe o porțiune a traseului național R-6, care tranzitează localitatea Ivancea din Orhei (în apropierea restaurantului “Doi Haiduci”) va fi suspendată pentru jumătate de oră din ambele sensuri, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Circulația va fi blocată în contextul efectuării unor acțiuni de urmărire penală într-o cauză ce vizeazǎ un accident rutier soldat cu deces.

”Rugăm șoferii să manifeste calm și răbdare. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și mizăm pe înțelegerea conducătorilor auto.”, mai anunță Poliția.

Mesajul lui Zelenski după ce Trump a sugerat că s-ar putea înțelege cu Putin pentru a încheia războiul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că Ucraina nu va accepta să îi fie decisă soarta în lipsă printr-un acord între Moscova şi Washington şi a cerut ca Europa să primească un loc la masa negocierilor pentru încheierea războiului provocat de invazia rusă, după ce preşedinţii american şi rus, Donald Trump şi Vladimir Putin, au anunţat miercuri în urma unei discuţii telefonice iniţierea acestor negocieri, relatează Reuters citat de digi24.ro.

Preşedintele ucrainean a descris drept „neplăcut” faptul că Trump a ales să vorbească cu Putin înaintea lui, dar a susţinut că nu crede că această alegere a preşedintelui american ilustrează priorităţile SUA. „Important acum este ca lucrurile să nu meargă conform planului lui Putin, în care el vrea să facă totul în aşa fel încât să desfăşoare negocieri bilaterale” cu SUA, a mai spus Zelenski, într-o declaraţie acordată presei la o centrală nucleară ucraineană unde s-a oprit în drum spre Conferinţa de Securitate de la München. „Noi, ca ţară independentă, pur şi simplu nu vom putea accepta vreun acord fără implicarea noastră”, a susţinut preşedintele ucrainean. El a cerut ca SUA şi Ucraina să schiţeze un plan de încheiere a războiului înainte de a discuta cu Rusia.

„Reuniunile între Ucraina şi SUA sunt prioritare pentru noi. Şi numai după aceste reuniuni, după elaborarea unui plan pentru a-l opri pe Putin, cred că va fi corect să vorbim şi cu ruşii”, a indicat Zelenski. Preşedintele american Donald Trump a provocat stupoare când a anunţat miercuri că „probabil” se va întâlni în curând cu omologul său rus Vladimir Putin în Arabia Saudită, la puţin timp după o convorbire telefonică în care ei au convenit să iniţieze „imediat” negocieri pentru oprirea războiului în Ucraina. Aliaţii europeni ai SUA, luaţi prin surprindere de acest anunţ şi îngrijoraţi de posibilitatea de a fi excluşi dintr-o înţelegere între Washington şi Moscova, cer acum un loc la masa negocierilor.

„Orice acord (încheiat) pe la spatele nostru nu va funcţiona, orice acord va avea de asemenea nevoie de participarea Ucrainei şi a Europei”, a spus joi şefa diplomaţiei UE, Kaja Kallas, la sosirea la sediul NATO la o reuniune a miniştrilor apărării ai Alianţei. Kallas a promis că UE va continua să sprijine Ucraina dacă aceasta refuză un acord de pace încheiat peste capul Kievului de către Washington şi Moscova. După convorbirea cu Putin, Trump a discutat şi cu Zelenski.

Preşedintele ucrainean se întâlnise cu câteva ore în urmă la Kiev cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, care i-a prezentat un proiect de acord economic, în cadrul negocierilor de pace, după ce Trump a cerut acces la resursele de metale rare (pământuri rare) ale Ucrainei. Zelenski, care s-a declarat deja de acord ca Ucraina să împartă cu SUA aceste zăcăminte, speră să semneze acest acord economic cu reprezentanţii Washingtonului în acest weekend în Germania, în marja Conferinţei de Securitate de la München. În contextul aşteptatelor negocieri de pace, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a considerat nerealiste aderarea Ucrainei la NATO şi revenirea acestei ţări la graniţele de dinainte de 2014, anul când Rusia a anexat Crimeea şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei au lansat primul conflict armat. Confruntat cu criticile aliaţilor europeni, şeful Pentagonului a spus joi, la începutul reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO, că nu consideră nicidecum un act de „trădare” iniţiativa lui Trump de a aborda direct cu Putin iniţierea negocierilor de pace în Ucraina. Preşedintele Zelenski a mai susţinut joi că, în discuţia pe care a avut-o miercuri cu Donald Trump, nu a abordat cu acesta chestiunea aderării Ucrainei la NATO, adăugând însă că ştie că SUA nu doresc ca Ucraina să facă parte din această alianţă.

Va fi creată o bază de date a agenților economici rău-platnici

Lista agenților economici cu datorii va fi publicată pe Platforma de interoperabilitate MConnect. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 60 de deputați, scrie stiri.md.

Potrivit proiectului, prin intermediul Agenției de Guvernare Electronică va fi creată o bază de date a agenților economici care au datorii, transmite Știri.md.

Platforma va conține date atât despre datoriile la Serviciul Fiscal de Stat, cât și cele reieșind din hotărârile instanțelor de judecată. Mai mult decât atât, și agenții economici vor putea raporta rău-platnicii cu care au relații comerciale. Aceste informații vor trebui să fie probate, iar persoana raportoare își va asuma răspundere de informațiile prezentate. 

În acest fel, autoritățile urmăresc să asigure transparență și predictibilitate în procesul de efectuare a plăților în tranzacțiile comerciale, notează Parlamentul într-un comunicat.

„Potrivit autorilor, reglementările în acest domeniu sunt necesare întrucât, deși mărfurile sau serviciile sunt prestate, numeroase facturi sunt achitate mult timp după scadență. Acest lucru afectează lichiditățile agenților economici, precum și competitivitatea și rentabilitatea companiilor, odată ce creditorul trebuie să obțină finanțări externe din cauza efectuării cu întârziere a plăților. De menționat că, în prezent, nu există o lege specială privind combaterea întârzierii efectuării plăților în tranzacțiile comerciale.

Proiectul de lege se mai referă la creanțele certe, lichide și exigibile care rezultă din obligațiile de plată a unor sume de bani, în baza unui contract încheiat între profesioniști sau între profesioniști și autoritățile contractate. Acestea au ca obiecte livrarea de bunuri, executarea de lucrări sau prestarea de servicii, inclusiv proiectarea și execuția lucrărilor publice, a clădirilor și a lucrărilor în construcții civile”, notează Legislativul.

Totodată, autorii documentului mai propun un termen de plată între profesioniști de cel mult 60 de zile. În același timp, în cazul relațiilor contractuale între profesioniști și autoritățile contractante, se propune ca termenul legal de plată să nu depășească 30 de zile.

Inițiativa legislativă conține prevederi referitoare la despăgubirea cheltuielilor de recuperare a creanțelor. 

„Astfel, creditorii vor putea pretinde  o despăgubire minimă de 40 de euro pentru fiecare zi de întârziere, aceasta fiind suplimentară altor cheltuieli aferente unei eventuale executări silite. Potrivit documentului, dacă debitorul va întârzia cu executarea obligației de plată, creditorul va putea obține o ordonanță judecătorească în condițiile prevăzute de Codul de procedură civilă privind procedura în ordonanță, aceasta fiind o procedură simplificată.

Autorii propun ca proiectul de lege privind combaterea întârzierii în executarea obligațiilor de plată în temeiul contractelor încheiate între profesioniști, între profesioniști și autoritățile publice să intre în vigoare după șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Excepție face articolul care se referă la monitorizarea și recuperarea creanțelor datorate, care va intra în vigoare după doi ani de la publicarea în Monitorul Oficial”, se mai arată în comunicat.

 De menționat că proiectul urmează a fi propus spre examinare în a doua lectură.

Ion Chicu: Sistemul medical va fi la limită în câteva săptămâni
Articolul anterior
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat din cauza noului Coronavirus
Articolul următor
Close menu