Moldovenii au nevoie de un salariu de peste 13 mii lei pentru a nu pleca din țară

Majoritatea moldovenilor spun că dacă ar primi lunar un salariu de 13.450 de lei, acest fapt i-ar determina să rămână în țară și să nu emigreze.

separator

sursa foto: tv8.md

Această sumă este de două ori mai mare decât salariul net din Republica Moldova, care în acest an va constitui circa 6.600 de lei lunar.

Aceste date au fost calculate de către expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în baza unui sondaj de opinii realizat de către CBX-AXA în luna octombrie pe un eșantion de 1.100 de persoane, scrie diez.md.

„Salariul mediu acceptat în acest an pentru a nu emigra din țară este cu 14,6 % sau cu 1.710 lei pe lună mai mare decât anul trecut. Este cea mai mare creștere dintre toți cei patru ani de când IDIS „Viitorul” realizează astfel de sondaje”, se arată într-un comunicat al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Așteptările salariale diferă substanțial în funcție de vârsta respondentului. Tinerii de 18-29 de ani au cele mai mari așteptări salariale, de 15.920 de lei lunar, cea ce este cu 40 % mai mult decât așteptările persoanelor în vârstă, care s-ar mulțumi și cu 11.200 de lei lunar.

Astfel, așteptările oamenilor în vârstă, apți de muncă, sunt de două ori mai mari decât salariile existente, iar așteptările persoanelor în etate sunt de patru ori mai mari decât pensia medie lunară. Aceasta înseamnă că cel mai defavorizat grup social din Republica Moldova sunt anume persoanele în etate, deoarece veniturile lor sunt de patru ori mai mici decât așteptările lor.

La fel, salariile dorite de moldoveni diferă și în funcție de locul de trai al respondenților. Cei care locuiesc în orașe și așteaptă un salariu mediu lunar de 13 810 lei și locuitorii din sate, care s-ar mulțumi și cu 11 530 de lei lunar.

Cum s-a răzbunat un copil de doar 2 ani pe șarpele care l-a mușcat. Reacția acestuia i-a uimit pe vecinii veniți în ajutor

O fetiță în vârstă de doi ani, din Turcia, se juca în grădina casei, când un șarpe a mușcat-o de buză. Totuși, copilul nu a plâns și nu s-a speriat, ci a avut o reacție cu totul ieșită din comun, scrie ziare.com.

Mai exact, de supărare, a apucat șarpele și l-a mușcat cu toată forța, potrivit Daily Mail.

Vecinii au auzit țipetele copilului și i-au sărit în ajutor. Când au ajuns, au văzut-o cu un șarpe de circa 50 de centimetri în gură, dar și cu un semn de mușcătură pe buza inferioară.

”Vecinii noștri mi-au spus că șarpele era în mâna copilului meu, ea se juca cu el și apoi a mușcat-o. Atunci ea a mușcat șarpele înapoi ca reacție”, a declarat tatăl copilei, Mehmet Ercan.

Aceasta a fost transportată la spital, unde a fost ținută sub observație timp de 24 de ore, iar ulterior a fost externată.

Putin, nostalgic după Uniunea Sovietică. Președintele rus reinstituie ordinul ”Mamă eroină”

Liderul de la Kremlin a semnat luni, 15 august, un decret prin care a introdus din nou în Rusia titlul onorific de „Mamă eroină”, pentru femeile care au născut şi crescut zece sau mai mulţi copii. Acestea vor fi primi îndemnizația unică în sumă de un milion de ruble, transmite agenţia de știri de stat din Rusia RASS, citată de realitatea.md.

„Să fie stabilit titlul de Mamă Eroină, care va fi acordat cetățencii Federației Ruse, care a născut și crescu zece sau mai mulți copii, care sunt cetățeni ruși”, scrie în documentul semnat de Vladimir Putin.

Pe lângă stimulentul bănesc de un milion de ruble, echivalentul a circa 16.000 de euro, titlul va fi acordat împreună cu o diplomă și cu medalia Ordinului „Mama Eroină”, care va fi realizată din aur şi diamante.

Medalia reprezintă o stea cu cinci colțuri sub formă de raze de aur și rodiu. În centrul stelei este amplasat un medalion rotund, cu imaginea tridimensională a stemei de stat a Federației Ruse, acoperit cu email roșu, însoțit de inscripția convexă„Mamă-eroină”, se arată în decretul prezidenţial emis de Putin.

Prin același decret, șeful de la Moscova a stabilit că, la acordarea ordinului „Gloria Părinților”, unul dintre părinții premiați primește un stimulent unic în valoare de 500 de mii de ruble, iar la acordarea medaliei aceluiați ordin – 200 mii de de ruble.

La mijlocul lunii iunie, presa rusă scria că liderul de la Kremlin a ordonat să înceapă pregătirea proiectului de decret, care va reînvia titlul onorific de „Mamă Eroină”, o invenţie din epoca sovietică.

Pentru prima dată, titlul onorific de „Mamă Eroină” a fost introdus în URSS în 1944, în timpul dictaturii lui Iosif Stalin, care îşi dorea o creştere accelerată a populaţiei, după pierderile însemnate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ultima atribuire a titlului de „Mama eroină” în Uniunea Sovietică a avut loc în noiembrie 1991, cu puţin timp înainte de destrămarea URSS.

Cadavrul unei femei a fost găsit într-un iaz din Soroca

Un bărbat a sesizat poliția, după ce a găsit cadavru într-un iaz. Descoperirea macabră a avut loc în această dimineață, în jurul orei 09:35, în localitatea Sobari din raionul Soroca, scrie deschide.md.

Preliminar s-a stabilit că victima ar fi o femeie a cărei identitate urmează a fi stabilită de către oamenii legii.

Medicii-legiști veniți la fața locului nu au depistat semne de moarte violentă pe suprafața cadavrului, fapt care îi face pe oamenii legii să ia în calcul versiunea că victima s-ar fi înecat.

Cadavrul urmează a fi expus expertizelor de laborator pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele în care a survenit decesul.

Ion Chicu: Sistemul medical va fi la limită în câteva săptămâni
Articolul anterior
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat din cauza noului Coronavirus
Articolul următor