Moldovenii au nevoie de un salariu de peste 13 mii lei pentru a nu pleca din țară

Majoritatea moldovenilor spun că dacă ar primi lunar un salariu de 13.450 de lei, acest fapt i-ar determina să rămână în țară și să nu emigreze.

separator

sursa foto: tv8.md

Această sumă este de două ori mai mare decât salariul net din Republica Moldova, care în acest an va constitui circa 6.600 de lei lunar.

Aceste date au fost calculate de către expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, în baza unui sondaj de opinii realizat de către CBX-AXA în luna octombrie pe un eșantion de 1.100 de persoane, scrie diez.md.

„Salariul mediu acceptat în acest an pentru a nu emigra din țară este cu 14,6 % sau cu 1.710 lei pe lună mai mare decât anul trecut. Este cea mai mare creștere dintre toți cei patru ani de când IDIS „Viitorul” realizează astfel de sondaje”, se arată într-un comunicat al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Așteptările salariale diferă substanțial în funcție de vârsta respondentului. Tinerii de 18-29 de ani au cele mai mari așteptări salariale, de 15.920 de lei lunar, cea ce este cu 40 % mai mult decât așteptările persoanelor în vârstă, care s-ar mulțumi și cu 11.200 de lei lunar.

Astfel, așteptările oamenilor în vârstă, apți de muncă, sunt de două ori mai mari decât salariile existente, iar așteptările persoanelor în etate sunt de patru ori mai mari decât pensia medie lunară. Aceasta înseamnă că cel mai defavorizat grup social din Republica Moldova sunt anume persoanele în etate, deoarece veniturile lor sunt de patru ori mai mici decât așteptările lor.

La fel, salariile dorite de moldoveni diferă și în funcție de locul de trai al respondenților. Cei care locuiesc în orașe și așteaptă un salariu mediu lunar de 13 810 lei și locuitorii din sate, care s-ar mulțumi și cu 11 530 de lei lunar.

Ion Chicu: Sistemul medical va fi la limită în câteva săptămâni
Articolul anterior
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe a decedat din cauza noului Coronavirus
Articolul următor
Alte articole interesante