Asigurarea de asistență medicală va deveni obligatorie

Moldovenii care se asigură pe cont propriu din punct de vedere medical, oricum vor fi obligați să plătească primele de asigurare obligatorie de asistență medicală.

separator

Proiectul inițiat de deputatul Igor Munteanu, care propune ca persoanele aflate în străinătate să nu plătească polița medicală, a primit aviz negativ din partea Executivului.

Potrivit ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, prevederile proiectului de lege vin în contradicție cu principiile de organizare și funcționare a sistemului asigurării obligatorii de asistență medicală stabilite și anume cu principiul egalității, solidarității și obligativității, scrie Agora.md.

Ministra consideră că astfel se asigură un tratament inechitabil și discriminatoriu față de alte categorii de persoane care sunt obligați să achite primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, chiar dacă pe parcursul întregului an bugetar nu au beneficiat de asistență medicală.

Totuși, potrivit documentului, cetățenii Republicii Moldova care pot demonstra aflarea peste hotarele Republicii Moldova pe o perioadă mai mare de 183 de zile calendaristice în cursul anului bugetar, sunt scutiți de obligativitatea achitării primei de AOAM în sumă fixă, dar pot deveni persoane asigurate în sistemul AOAM, prin procurarea poliței.

„În condițiile cadrului normativ actual, în momentul în care persoana reîntoarsă în țară nu generează venituri, aceasta, în condiții similare rezidenților Republicii Moldova, poate achita prima de asigurare în sumă fixă cu reducerile prevăzute de legislație sau să fie încadrată în una dintre categoriile de persoane asigurate de Guvern”, se mai arată în document.

„Toți vor medicină pe degeaba, multă și calitativă. Asta nu e posibil”, a comentat premierul Ion Chicu. Amintim că, pentru prima dată, autoritățile au propus această măsură pe 26 martie. La scurt timp, ea a fost transformată în obligație, prin decizia Comisiei Situații Excepționale.

Republica Moldova va primi un grant de 800 mii de euro din partea Japoniei pentru achiziționarea de echipamente medicale
Articolul anterior
O tânără s-a dat în spectacol pe Tik Tok îmbrăcată în uniforma Poliției. Oamenii legii, pe urmele ei
Articolul următor
Alte articole interesante