Moldovenii care muncesc în Grecia vor putea primi pensii

Moldovenii care au lucrat cel puțin 15 ani în țară și în Grecia vor avea dreptul la pensia de asigurări sociale.

Cetățenii Republicii Moldova care au lucrat, cumulativ, cel puțin 15 ani în țară și în Grecia vor avea dreptul la pensia de asigurări sociale, scrie www.bizlaw.md.

Autoritățile din Republica Moldova și Grecia vor semna un Aranjament Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre cele două state. Documentul va permite cetățenilor moldoveni să beneficieze de dreptul la pensie, chiar dacă nu au realizat un stagiu minim de cotizare, de 15 ani, necesar pe teritoriul țării noastre pentru a putea primi pensia, dar au realizat această condiție prin totalizarea perioadelor de asigurare în ambele state.

La stabilirea pensiei fiecare stat va aplica legislația sa în vigoare. Atât Republica Moldova, cât și Republica Elenă vor calcula și achita pensia pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporționalității.

În temeiul Acordului se stabilesc doar pensiile de asigurări sociale şi indemnizaţiile de dizabilitate cauzată de un accident la locul muncă sau o boli profesionale.

Autoritățile susțin că prevederile Acordului şi ale Aranjamentului creează condiţii favorabile pentru migranţii din Republica Moldova să revină în ţară, deoarece la atingerea vârstei de pensionare aceştia vor putea beneficia de drepturile de securitate socială dobândite în Republica Elenă.

Aranjamentul Administrativ pentru aplicarea Acordului în domeniul securității sociale dintre cele două state urmează a fi semnat în data de 8 septembrie curent, în cadrul vizitei ministrului de externe elen în Republica Moldova.

Comunistul Voronin a primit o distincţie înaltă din partea ÎPS Vladimir
Articolul anterior
Cavcaliuc caută conaționali pe care să-i angajeze la firma sa din Marea Britanie
Articolul următor