Moldovenii care păstrează bani pe conturi bancare vor putea obține compensații la căldură, dacă nu-și ascund veniturile

Cetățenii Republicii Moldova care economisesc bani și îi păstrează pe conturi sau carduri bancare vor primi compensații la căldură, dacă își declară veniturile corect. Deputatul Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, cel care a propus ca ministerul de resort să obțină acces la datele deținute de instituțiile bancare în privința solicitanților de compensații, a explicat pentru Jurnal.md că această inițiativă nu este în detrimentul oamenilor onești. Dimpotrivă, astfel se încearcă identificarea persoanelor cu venituri ascunse, care anul trecut au obținut compensații maxime.

conturi-bancare - Ziarul Nostru

Comisia protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului a propus un proiect de lege privind introducerea unui nou mecanism de acordare a compensațiilor la agentul termic pentru următorul sezon rece. Printre altele, documentul prevede elaborarea unor modificări legislative în scopul instituirii a două categorii de vulnerabilitate energetică – maximă și primară, integrării procedurilor de compensare a facturilor și de ajutor pentru perioada rece a anului, dar și permiterii accesului la datele deținute de instituțiile bancare și birourile de credit privind situația financiară a familiilor care pretind la compensații.

Cea din urmă propunere poate trezi îngrijorarea moldovenilor care trăiesc destul de modest, cu salarii mici, dar care din puținul pe care îl au acumulează unele sume pe cardurile bancare fie pentru probleme de sănătate, fie pentru a-și ajuta copiii sau nepoții, fie în alte scopuri. Or, s-ar mai putea bucura aceștia de compensații maxime, în cazul în care pricopselile lor vor ieși la iveală, sau statul nu-i va mai ajuta, le va strica toate planurile și îi va lăsa fără nimic?

Jurnal.md i-a adresat această întrebare lui Dan Perciun, președintele comisiei parlamentare care a propus acest proiect de lege. Potrivit parlamentarului, aceasta măsură este imperativă pentru a avea o imagine mai bună a veniturilor unor persoane, în condițiile unei cote importante a muncii nedeclarate în R. Moldova. Deși încă nu există o grilă de evaluare a acestor aspecte, care urmează a fi elaborată de guvern, a precizat deputatul, noul mecanism nu va atinge interesele cetățenilor care nu-și ascund veniturile.

„Ținând cont cât e de mare economia informală în Moldova, trebuie să îmbunătățim echitatea sistemului. Așa cum datele privind salariul nu sunt întotdeauna veridice și oamenii mai primesc lefuri în plic, mai lucrează la negru, am considerat că o informație referitoare la situația lor bancară ne-ar ajuta să înțelegem cine sunt cei care trebuie sprijiniți mai mult sau mai puțin. Nu e vorba de cazuri când omul strânge bani pentru o intervenție chirurgicală sau, cum fac unii bătrâni de la noi, pentru înmormântare, sau pentru alte necesități, ci de situațiile când oamenii au venituri zero, dar pe conturi au milioane. Și, din ăștia, din păcate, sunt mulți.

La etapa aceasta încă nu e foarte clar cum acest lucru va influența încadrarea într-o categorie sau alta, dar ne dorim să putem obține informații cel puțin despre veniturile persoanelor în intervale mai mari de timp și rulajele de pe carduri sau conturi. De exemplu, dacă cineva are depozite mai mari de 500 de mii de lei, contează dacă a declarat acești bani. Nu ne interesează operațiunile bancare zilnice, nici faptul că cineva are pe card 13 mii sau 53 de mii, dar dacă acești bani se încadrează sau nu într-un anumit interval. Pașii exacți care vor fi urmează să fie definitivați și stabiliți printr-o hotărâre de guvern”, a menționat Dan Perciun, potrivitt jurnal.md.

I-am dat de înțeles legislatorului că, în noile condiții, mulți moldoveni ar putea să-și păstreze banii la ciorap pentru a primi compensații maxime, pe de o parte, și pentru a-și asigura economiile, pe de altă parte. Perciun însă a fost de altă părere:

„Nu cred să se complice cineva atât de tare. Încercarea noastră este doar de a avea o imagine mai completă și mai exactă a situației financiare a familiilor. Dar plafoanele vor fi suficient de înalte, încât pentru oamenii care vor fi afectați de ele, plus-minus o mie de lei în cont nu vor face mare diferență. Avem pur și simplu oameni foarte bogați, care din păcate au venituri invizibile pentru stat și care anul trecut au fost încadrați în categoria foarte vulnerabili.”

Potrivit Ministerului Muncii și Protecției Sociale, iarna trecută, peste 750 de gospodării au solicitat de la stat compensații pentru agentul termic, însă acest ajutor a fost acordat și persoanelor care nu s-au înscris în sistem. La circa 80% dintre consumatorii casnici li s-a atribuit cel mai înalt grad de vulnerabilitate energetică. Valoarea medie a compensației per familie a constituit în jur de 850 de lei pentru consumatorii de gaze naturale, 900 de lei pentru consumatorii de energie termică și 55 lei pentru consumatorii de energie electrică. Până la finele lui aprilie 2023, au fost achitate compensații în valoare de 3468,3 milioane lei, subliniază aceeași sursă.

Și-a terorizat soția chiar și pe patul de spital. Un bărbat, condamnat la 2 ani de detenție pentru violență în familie
Articolul anterior
Alerte meteo în Europa. Cod roșu de caniculă în Spania, unde vor fi 44 de grade, furtuni și inundații în Balcani
Articolul următor