Moldovenii care revin în țară pe cale terestră sunt plasați în carantină, indiferent de zona de risc

Deși autoizolarea de 14 zile la revenirea în Republica Moldova este exclusă pentru persoanele care vin din zona verde, aceștia sunt impuși în continuare să completeze Fișa epidemiologică și să semneze Declarația pe propria răspundere la intrarea în țară.

separator

Este și cazul unei tinere care a revenit recent din Turcia, iar la bordul avionul i s-a oferit fișe spre completare. Aceasta a trimis imagini la adresa redacției stiri.md.

Tânără povestește că a revenit în R. Moldova pe 1 septembrie, iar în avionul cu destinația Antalya-Chișinău, însoțitoarele de bord au împărțit tuturor pasagerilor fișe epidemiologice. Fiind întrebate, de ce trebuie să completeze, stewardesele nu au putut oferi niciun răspuns.

Asta, deși Poliția de Frontieră informează că începând cu data de 1 septembrie, ora 00:00, se instituie noi măsuri de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 la traversarea frontierei de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova.

Astfel, explicația oficială este că pasagerii în cauză nu trebuiau să completeze Fișa epidemiologică și să semneze Declarația pe propria răspundere, deoarece Turcia a fost inclusă de autoritățile locale în lista țărilor cu risc scăzut de infectare.

Totuși, potrivit legii, persoanele care vor să evite autoizolarea de 14 zile trebuie să se asigure că nu tranzitează niciun stat calificat drept zonă roșie. Acest lucru însă este imposibil pentru cei care circulă pe cale terestră.

„Persoana care vine dintr-o țară clasificată ca zonă verde, să presupunem că este Germania, Elveția, și dacă este cursă avia directă către Republica Moldova, atunci persoana dată nu se plasează în regim de autoizolare. Când traversează frontiera pe cale terestră, trecând prin România, persoana dată se va include în regim de autoizolare timp de 14 zile, deoarece România este clasificată ca zonă roșie”, a explicat astăzi, 2 septembrie, medicul epidemiolog Alexei Ceban din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Interpretul Igor Stribițchi, într-o poză alături de soția sa!
Articolul anterior
Interpretul celebrului hit „I Like To Move It”, a decedat la 49 de ani
Articolul următor
Alte articole interesante